StoryEditorOCM

GARMINNapredna komunikacija sprječava sudare: uređaj Cortex V1​ objedinjuje VHF radio i AIS odašiljač

Piše Promo
6. rujna 2023. - 09:27

Plovidbena gužva na našemu moru tijekom sezone postala je vrlo intenzivna, pa smo protekloga ljeta svjedočili sudarima plovila od kojih su neki odnijeli i ljudske živote. Veliku pomoć u njihovu izbjegavanju, uz obvezu stalnog motrenja, može pružiti i tehnologija. Poput Garminova uređaja Cortex V1 koji objedinjuje VHF radio sa SOTDMA SmartAIS odašiljačem i daljinskim praćenjem plovila. Riječ je o intuitivnom i izdržljivom komunikacijskom ručnom uređaju s dodirnim zaslonom, snažnom i jasnom reprodukcijom zvuka, te funkcijom izbjegavanja sudara na moru putem AIS tehnologije.

Funkcionira kao napredni VHF radio s više stanica za daljinsko praćenje i upravljanje, a sastoji se od Cortex M1 čvorišta i Cortex HA žičnog ručnog uređaja. Budući da Cortex V1 neprestano prati AIS podatke drugih plovila i izračunava moguća presijecanja putova, generira zvučne alarme za sudare i daje jednostavne smjernice za njihovo izbjegavanje. Uređaj također odašilje i podatke iz ugrađenog senzora smjera, pa ostala plovila lako mogu odrediti u kojem se smjeru kreće vaše plovilo. Pritom imate mogućnost da jednostavnim dodirivanjem ikone plovila na ručnom uređaju pokrenete izravni DSC poziv s drugim plovilima, što u hitnim situacijama može biti iznimno važno.

Bez obzira jeste li na plovilu ili na obali, možete provjeriti je li vaše plovilo sigurno usidreno, budući da Cortex precizno prati pomicanje plovila, smjer kretanja i položaj pramca i upozorava vas na proklizavanje sidra. Najmodernija tehnologija SquelchEQ kontrole Cortex sustava neprestano se prilagođava radi optimalnih performansi slušanja, dok jedinstvena funkcija Omni Watch aktivno sluša sve kanale VHF frekvencije istodobno i snima svaki kanal tijekom razdoblja reprodukcije, pa nećete nikada propustiti ni jednu riječ.

I bežični i žični Cortex ručni uređaji bežično se putem Wi-Fi® tehnologije povezuju s čvorištem Cortex M1, tako da držeći bežični ručni uređaj uz sebe i uvijek možete komunicirati putem VHF-a, bez obzira na to gdje se na plovilu nalazite.

Aplikacija Cortex omogućuje vam, pak, da putem kompatibilnog pametnog telefona pratite brodske sustave, primate upozorenja i daljinski upravljate uređajima, dok vam NMEA 2000® mreža omogućuje da Cortex podatke pregledavate na povezanim višefunkcijskim zaslonima i ploterima.

Uglavnom, riječ je o malom tehnološkom divu kada je sigurnost plovila i posade u pitanju. Tvrtka Garmin Hrvatska prodaje ovaj uređaj putem svoga web-shopa za 2.549,99 eura. M.Š.

28. travanj 2024 19:54