StoryEditorOCM

OKTOGONŠtedi prostor u brodu, a bokove čuva: predstavljamo teleskopski pajet Pop Fender

Piše Promo
30. travnja 2024. - 10:08

Pajeti su pouzdani čuvari bokova broda od sudara sa susjednim plovilima na vezu. Bez njihove usluge, odnosno nesebičnog primanja i amortiziranja udara broda o brod tijekom samo jednog jačeg vjetra, oštećenja nezaštićenih plovila tražila bi ozbiljniju sanaciju.

No, kako bi svoju ulogu mogli kvalitetno i sigurno obavljati, pajeti mahom imaju debeljuškasto tijelo od otporne mekane plastike napunjeno zrakom. Stoga su dosta glomazni i nezgodni za odlaganje u gavune, osobito oni koji se povremeno koriste za pojačavanje zaštite. To je i bio motiv za dizajniranje inovativnog teleskopskog pajeta Pop Fender, koji je rasklopljen, u radnoj funkciji, dug 620 mm, dok je sklopljen i spreman za odlaganje dug samo 250 mm.

U cijelosti se proizvodi u Njemačkoj i Austriji od najboljih materijala, otporan je na abraziju, ne traži održavanje, a u radu ne škripi. Bit inovacije su plastične čahure koje upadaju jedna u drugu, a istodobno se drže čvrsto spojene kad se pajet razvuče.

Sve u svemu, pajet za pet, istodobno tako malen i tako velik. Na nedavnom Zagrebačkom sajmu nautike izložila ga je tvrtka Oktogon iz Zadra, koja pajete Pop Fender nudi po cijeni od 100 eura. M. Š.

26. srpanj 2024 15:08