StoryEditorOCM

GARMINZa pučinski ribolov: predstavljen Kraken Force, najmoćniji trolling motor za sidrenje bez sidra

Piše Promo
25. travnja 2024. - 10:41

Garmin je lani ljubiteljima pučinskog ribolova ponudio najnapredniji i po snazi najmoćniji trolling motor za sidrenje bez sidra, prikladno ga nazvavši Force Kraken. Uz najprecizniju tehnologiju držanja zadane pozicije, aduti Krakena su jednostavna ugradnja na brodice s ograničenim pramčanim prostorom, lako dizanje i spuštanje u radni položaj, okretno postolje, te elektromotor bez četkica koji, zajedno s visoko učinkovitim propelerom, stvara 100 lbs potiska na 36-voltnom sustavu ili 80 lbs na 24 volta.

Stoga može brže premještati ribolovce s jednog braka na drugi, prigušiti brzinu kada je potrebno lagano ploviti, te se bolje nositi s vjetrom i strujama u zahtjevnim uvjetima. Uza sve to, Kraken je zahvaljujući najboljim materijalima i preciznosti izrade iznimno pouzdan i trajan, dok je u radu gotovo nečujan i manje plaši ribu. S obzirom na takve odlike, brzo je pridobio ribolovce pa su u Garminu odlučili dodatno im olakšati izbor.

image
Garmin

U tom su cilju, nakon prvog modela s osovinom dugom 57 inča, tijekom godine na tržište izbacili modele s osovinama dugim 63, 75 i 90 inča, tako da svaki vlasnik broda, s obzirom na visinu pramca svoga plovila, može izabrati optimalnu dužinu noge motora. Ujedno je dodatno unaprijeđen sustav dizanja i spuštanja, pa se ta operacija obavlja gotovo bez korištenja snage.

Svi Krakeni imaju prijem GPS signala u više frekvencijskih pojaseva i integrirani AHRS (sustav za održavanje orijentacije i smjera), pa osiguravaju najpreciznije moguće pozicioniranje broda i njegovo držanje na zadanom mjestu. Bežična integracija s Garmin ploterima omogućuje, pak, ribolovcima stvaranje rute, obrazaca i tragova koje motor slijedi dok love. Korištenje Krakena olakšava mogućnost korištenja bežičnog daljinskog upravljača za navigaciju s bilo kojeg mjesta na plovilu, a tu je i pedala za upravljanje nogom. Štoviše, pojedini Garmin pametni satovi, poput serije quatix 7, također se mogu povezati s Krakenom kako bi se sa zapešća upravljalo sidrenjem i drugim funkcijama.

Odabrani modeli Krakena imaju ugrađenu sondu GT56UHD s Ultra High-Definition ClearVü i SideVü skenirajućim sonarom, zajedno s CHIRP tradicionalnim sonarom, za jasni prikaz struktura i riba ispod i sa strane plovila. Također je prvi put postalo moguće instalirati sonar s usmjerenim pogledom prema naprijed, poput LiveScope, na trolling motor s okretnim postoljem.

Ovisno o duljini osovine, te o tome prodaju li se sa sondom ili bez nje, tvrtka Garmin Hrvatska nudi trolling motore Force Kraken u cjenovnom rasponu od 4444 do 5105 eura. M.Š.

25. travanj 2024 10:41