StoryEditorOCM

DANGSvijetli na struju iz morske vode! Predstavljamo inovativnu podvodnu lampu EOS - DL 6.1

Piše PROMO
18. listopada 2023. - 09:18

Baš bi bilo lijepo imati ručnu ronilačku lampu koja bi mogla svijetliti kao svojevrsni perpetuum mobile. Sama od sebe, bez ikakve potrebe za baterijama. Zvuči nemoguće, ali upravo takva postoji i možete je kupiti. Zove se EOS – DL 6.1, proizvodi je austrijska tvrtka E-Ocean System, a umjesto na baterije radi na slanu morsku vodu, odnosno na galvansku struju.

U tu je svrhu kućište lampe perforirano, pa more ulazi u unutarnji mehanizam čim se svjetiljka uroni. Praktički u istom trenutku kreće proces stvaranja struje u posebno dizajniranim energetskim ćelijama i lampa se odmah može koristiti. Dovoljno je pritisnuti prekidač za uključivanje koji radi samo u slanoj vodi. Budući da ima naprednu LED žarulju tvrtke Osram, EOS – DL 6.1 daje svjetlo minimalne jakosti od 2800 kandela do čak 6000 u fokusu.

Proizvođač jamči da će sustav stvaranja struje u lampi raditi 2000 sati bez ikakvoga održavanja, pod uvjetom da sadržaj soli u vodi u koju je uronjena bude 2,5 do 3,6 posto. To u praksi znači da lampa može dobro funkcionirati u svim morima i oceanima svijeta. Jedina je obveza vlasnika nakon svake uporabe temeljito isprati lampu slatkom vodom i ostaviti je tri sata da se osuši, a ćelije regeneriraju. Ovu inovativnu i praktičnu lampu splitska tvrtka Dang prodaje za 199,08 eura. M.Š.

02. svibanj 2024 04:55