StoryEditorOCM

NAŠE MORE‘A di se ti sidriš?!‘: Udruga Sunce provela akciju informiranja nautičara na Zlatnom ratu

Piše Udruga Sunce
27. srpnja 2024. - 11:29

Bilo da se bave plovidbom profesionalno kao pomorci i kapetani brodova ili pak rekreativno kao vlasnici i korisnici jedrilica, motornih brodova, jahti i slično, složit ćete se da bi većinu nautičara mogli definirati kao osobe koje vole more i žele ga očuvati. Međutim, ta njihova ljubav prema moru i plovidbi često ih dovodi u blizinu prirodnih morskih staništa, uključujući i livada posidonije koje nesvjesno ugrožavaju.

Brojni nautičari nisu svjesni činjenice da livade posidonije, iznad kojih plove i u koje se tako često sidre, imaj ključnu ulogu u morskom ekosustavu. Osim što pružaju stanište za mnoge morske vrste, livade morskih cvjetnica smanjuju eroziju obale, čuvaju plaže, proizvode kisik i poboljšavaju kvalitetu vode.

Da bi očuvali spororastuće livade posidonije, koje su od vitalnog značaja za zdravlje morskih ekosustava i obalnih zajednica, nautičari bi trebali primjenjivati održive prakse na moru. Na primjer, bilo bi dobro da nastoje izbjegavati sidrenje u livadama posidonije i da koriste ekološki prihvatljive sidrene sustave ondje gdje je to moguće. Također je važno da redovito održavaju plovila kako bi se spriječilo istjecanje goriva, ulja i drugih kemikalija u more, koje mogu štetiti posidoniji.

Ali da bi sve to počeli raditi, najprije ih treba educirati i osvijestiti o važnosti posidonije i načinu na koji njihove aktivnosti na moru mogu utjecati na ovu biljku. Udruga Sunce taj zadatak shvaća vrlo ozbiljno te smo zbog toga ovog ljeta, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“, u sklopu provedbe Interreg projekta EFFICIENTN2K, organizirali akcije informiranja na moru. Riječ je o akcijama unutar Natura 2000 područja kojima želimo pokazati da suradnja na terenu itekako može doprinijeti učinkovitosti zaštite.

image
Božidar Vukičević/Cropix

– Naglasak zajedničkih akcija na terenu je na informiranju nautičara o važnosti livada posidonije kao prioritetnog staništa tipa EU te utjecaju slobodnog sidrenja plovila na stanje livada. Posidonija je također na popisu strogo zaštićenih vrsta RH! – rekla je Matea Špika, viša stručna suradnica i zamjenica voditeljice u Odjelu za zaštite prirode u Suncu, koja se već godinama bavi ovom problematikom.

Prvu akciju informiranja proveli smo u petak, 19. srpnja na Zlatnom ratu koji pripada području ekološke mreže Zlatni rat na Braču – podmorje. Osim Sunca i JU „More i krš“, u akciji su sudjelovali i Grabov rat d.o.o., Općina Bol te Splitsko-dalmatinska županija (Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet).

– Akcija je super prošla, obraćali smo se nautičarima, dijelili im letke o pravilnom sidrenju te prigodne darove – vodonepropusne torbe. Većina je dobro prihvatila  ono što smo im pojašnjavali, neki su već čuli za posidoniju te su rekli da se izbjegavaju sidriti u njoj. Pozvali smo ih da postanu čuvari posidonije! – rekla je Ana Miletić, viša stručna suradnica u Odjelu za zaštite prirode u Suncu.

– Tako je, nautičari su reagirali vrlo pozitivno. Svima kojima smo sugerirali da se ne bi smjeli sidriti na lokacijama gdje su prisutne livade posidonije digli su sidro bez imalo tvrdoglavosti i otišli na drugu lokaciju. Jedino što su nas pitali je: ‘Zašto se moramo maknuti?’ i ‘Gdje da se onda drugdje usidrimo?’. I upravo se na ta dva pitanja temelji naša misija informiranja – da bi nautičari usvojili održive prakse na moru, trebaju znati zašto i kako. – nadovezala se Jelena Kurtović Mrčelić iz JU „More i krš“.

I nismo samo mi taj dan upozoravali „nepropisno parkirane“ nautičare. Naime, Tino Pavišić iz Grabovog rata ispričao nam je tokom akcije svoje svakodnevno iskustvo s neinformiranim nautičarima.

– Nećete vjerovati, ali nautičarima često moram objašnjavati što znači simbol znaka naopakog sidra. Kad im svrnem pozornost na taj znak znam dobiti odgovore poput: ‘nismo vidjeli znak’, ‘zar taj znak ne znači dopušteno sidrenje’, ‘nije u mojim kartama ucrtano’ i slično. Međutim nakon što im objasnim da to znači da se tu ne smiju sidriti i nabrojim razloge zbog kojih imamo taj znak, dosta nautičara poštuje rečeno, dignu sidro i odu, ali postoji i ona nekolicina koja mi na sve to kažu: ‘samo smo još sat vremena tu’, ‘prije nekoliko godina sam mogao tu sidriti’, ‘rekli su mi da tu mogu’ i tako dalje. Nema prihvatljivih izgovora – posidoniju treba čuvati i reda treba biti. Svi žele posjetiti našu najpoznatiju plažu izbliza, ali ako se ne budemo pridržavali pravila i uputa, onda za koju godinu neće više biti plaže za posjetiti, a ni podvodnih staništa u kojima će morske životinje obitavati. – rekao je Pavišić.

Osnovni je cilj EFFICIENTN2K projekta – u sklopu kojega se ova akcija provodila –  unaprijediti nadzor i provedbu zaštite u zaštićenim obalnim i morskim Natura 2000 područjima kroz poboljšanu suradnju kompetentnih organizacija, pojedinaca i organizacija civilnog društva uključenih u zaštitu mora. U suradnji s partnerima na projektu, zaključili smo da je jedna od možda najučinkovitijih strategija za ostvarivanje tog cilja upravo ona lokalna. Lokalne kampanje za podizanje svijesti o važnosti livada posidonije pokazale su se izuzetno važnima i potrebnima kako bi djelovali preventivno te kako bi kroz umrežavanje i suradnju nadležnih institucija radili na smanjenju negativnog utjecaja nautičkog turizma.

image

Ilustracija

Joško Šupić/Cropix

– Primijetili smo da su oni koji upravljaju područjem Zlatnog rata izuzetno informirani o posidoniji i to je zapravo ono što je ključno – da lokalna zajednica ima razvijenu svijest i da su usmjereni tom cilju jer mi s regionalnog ili državnog nivoa možemo imati pozitivne akcije, ali ako nema sluha kod lokalne samouprave i onih koji djeluju na samom lokalitetu, onda je to uzaludno. – komentirala je Kurtović Mrčelić.

Sljedeća akcija informiranja planirana je u kolovozu te se nadamo da će biti jednako uspješna kao i ova. A kako će ona izgledati saznajte na našim društvenim mrežama, u sklopu naše online ljetne kampanje o održivim praksama na moru, usmjerene prema nautičarima i svim ljubiteljima mora, ‘A di se ti sidriš?‘!

08. rujan 2024 06:02