StoryEditorOCM

od 9. do 16. lipnjaCrna Gora je od srijede domaćin najvećeg jedriličarskog natjecanja u svojoj povijesti, a za dobivanje organizacije zaslužni su i splitski klubovi

Piše OM
8. lipnja 2021. - 13:02

Susjedna Crna Gora od sutra je domaćin najvećeg jedriličarskog natjecanja u svojoj povijesti. U organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta i Europske ILCA federacije EURILCA, u uvali Trašte od 9. do 16. lipnja jedri se Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine, koje okuplja preko 130 jedriličara i jedriličarki iz 30 zemalja.

Osim iz Europe, stižu i natjecatelji koji brane boje SAD-a, Kanade, Egipta i Kajmanskih otoka. Partner i domaćin prvenstva je kompanija Luštica Development, koja na pučinskom dijelu tivatske obale razvija projekt nautičkog naselja Luštica Bay, a natjecanje je financijski podržala Općina Tivat.


Otvoreno prvenstvo Europe je veoma značajno za Crnu Goru iz sportske i perspektive promocije jedrenja kao proizvoda sportskog turizma, poručio je direktor EECA21 2021 Tivat, izbornik crnogorske ILCA reprezentacije i glavni trener JK Delfin, Ilija Klakor.

On je s ponosom istaknuo da se Crna Gora zahvaljujući iznimnim rezultatima uspjela svrstati rame uz rame s najvećim jedriličarskim zemljama svijeta, ali i da to ne bi bilo moguće bez dinamične suradnje i svesrdne podrške koja stiže iz susjedne Hrvatske.

Za JK Delfin i Crnogorski jedriličarski savez izuzetno je značajna i dragocjena dugogodišnja suradnja s hrvatskim klubovima, prije svih splitskim JK Mornar i JK Split. Njihovi natjecatelji često skupa treniraju, zajednički putuju na regate širom Europe i svijeta, razmjenjuju znanja i iskustva i zajednički rade na predstavljanju Jadrana kao izuzetne jedriličarske destinacije s dugom i bogatom tradicijom.

Organizacija Europskog prvenstva posljedica je velikog iskoraka koji je jedrenje u Crnoj Gori napravilo u rezultatskom i organizacijskom smislu tijekom prethodnih 15 godina, objašnjava za Otvoreno more Zlatko Jakelić, predsjednik Regatnog odbora EECU21 2021 Tivat i ugledni splitski jedrličarski djelatnik.

image
Aleksandra Janičić

- Već 15 godina jedriličari iz Crne Gore redovno nastupaju na međunarodnim regatama bilježeći sve zapaženije uspjehe, što za rezultat ima i aktivnu suradnju s drugim reprezentacijama i jedriličarskim klubovima. U tom kontekstu posebno se izdvaja JK Delfin iz Tivta, koji ka sve značajnijim uspjesima jedri uz veliku želju i volju da pozicionira crnogorsko jedrenje rame uz rame s mnogo brojnijim i jedriličarski razvijenijim nacijama, što im sve bolje uspijeva. Kroz godine sportske suradnje, klub je zavrijedio naše povjerenje. Stvorili su se uvjeti da EURILCA povjeri organizaciju Europskog prvenstva za klasu ILCA do 21 godine Delfinu, Tivtu i Crnoj Gori. Veoma smo sretni što zajednički otvaramo novo međunarodno jedriličarsko polje, na kojem će se ogledati 131 jedriličar i jedriličarka iz 30 zemalja Europe i svijeta - istaknuo je predsjednik Regatnog odbora EECU21 Tivat, potpredsjednik EURILCA-e, Zlatko Jakelić.

Izgradnjom marina naselja Luštica Bay s modernom marinom i neophodnom infrastrukturom, kompanija Luštica Development je otvorila potpuno novo jedriličarsko polje u Crnoj Gori, što je bokeljskim jedriličarima pružilo priliku za izazovnije treninge na otvorenom moru. Ali i mogućnost da na izuzetno aktraktivnom regatnom polju s dinamičnim vjetrovima i strujama ugoste najbolje natjecatelje Europe i svijeta.

Jakelić je pohvalio organizaciju regate, objasnivši da su zbog pandemije od sudjelovanja odustali jedriličari iz Velike Britanije, Skandinavije, Azije i Australije, što u konačnici znači gotovo 40 natjecatelja manje.

Ali, uzevši u obzir aktualne epidemiološke okolnosti, smotra u Boki Kotorskoj jedno je od najvećih međunarodnih natjecanja koja ćemo imati duž Jadrana u 2021. godini.

20. travanj 2024 01:06