StoryEditorOCM

knjiga gropovaPopularizacija vještina vezivanja mornarskih čvorova: Damir Višić nastavlja suradnju s Pomorskim muzejom

Piše Silvana Uzinić/SD
16. studenog 2023. - 14:56

Damir Višić, suradnik Slobodne Dalmacije, poznat i kao autor knjiga i izložbi o mornarskim gropovima, nastavlja suradnju s Hrvatskim pomorskim muzejom u Splitu kako bi se i nadalje popularizirala vještina vezivanja mornarskih uzlova.

Sve je počelo još 1998. godine, Višićevim serijalom "Mornarski uzlovi i njihova primjena" redovno objavljivanom na Plavim stranicama Slobodne Dalmacije, koji je kasnije nastavio izlaziti petkom u podlistu More, preteči današnjeg nautičkog magazina Otvoreno more. Autor je 2005. godine sve to je ukoričio u "Knjigu gropova", prvu knjigu domaćeg autora koja se sveobuhvatno bavi tom tematikom.

image

Damir Višić, autor projekts GROPOVI - nasljedstvo i ostavština, edukativni okviri

Božidar Vukičević/Cropix

U isto vrijeme imao je i vrlo intrigantan hobi, vezivanje uzlova u boci. Da, pravim debelim konopom vezuje svoje gropove u pravoj iskapljenoj boci. Kolekcija od 40 boca s različitim gropovime danas se nalazi u postavu Hrvatskog pomorskog muzeja. Nekako mu se, kaže, logično nametnulo da jedan takav muzej mora imati i pano s mornarskim uzlovima pa je prije dvije godine izradio i muzeju donirao jedan takav pano iz tri dijela, triptih s oko dvjestotinjak različitih gropova.

Projekt pod nazivom "Gropovi – naslijeđe i ostavština" prošle je godine nastavljen s izdanjem knjige "Mala knjiga gropova", dvojezičnom izdanju na hrvatskom i engleskom jeziku, a koja obrađuje tridesetak uzlova koji se danas koriste na plovilima.

Ove godine je, uz potporu Splitsko-dalmatinske županije za projekte iz područje razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine, projekt nastavljen s edukativnim okvirima.

- To su ilustrirani prikazi načina vezivanja pojedinačnih uzlova s fazama njihova vezivanja u okvirima manjeg formata - pojasnio nam je Višić, inače i sudski vještak za pomorski promet.

image

Damir Višić, autor projekts GROPOVI - nasljedstvo i ostavština, edukativni okviri

Božidar Vukičević/Cropix

Edukativni okviri će prigodno biti izloženi u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, a moći će se nabaviti u svakoj malo bolje opskrbljenoj prodavaonici nautičke opreme.

29. travanj 2024 06:46