stdClass Object ( [id] => 1309724 [title] => Divlje vale postale su đir i kulisa za selfije, a plovidba za dušu bijeg od partijanera [alias] => divlje-vale-postale-su-dir-i-kulisa-za-selfije-od-plovidbe-za-dusu-do-bijega-od-partijanera [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljetna krstarenja, odnosno đite, kako su se u Dalmaciji uvijek nazivala, negdje od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća postala su omiljeni način odmora ljudi zaljubljenih u more i plovidbu. Naravno, i prije toga bilo je onih što su odlazili na đite svojim drvenim jedrilicama, gajetama i pasarama s kabinom, no nisu bili brojni. Imati bilo kakav brod u to je vrijeme bio teško dohvatljiv cilj, pa se najčešće radilo o plovilu koje je u obitelji prvo koristio dida, pa pape, pa sin... Uz povremene dorade i popravke.

Tek s početkom serijske proizvodnje stakloplastičnih brodica i jedrilica, plovila postaju dostupnija širem krugu ljudi, a time se omasovljuje broj poklonika đita kao omiljenog načina provođenja godišnjeg odmora.

---

image

Bonaca u vali, pravilno usidreni brodovi, mir i uživanje...

---

Od tada su prošla desetljeća i puno toga se promijenilo. Uglavnom ne baš nabolje. Osobito ako đitu shvatimo kao bijeg iz grada u iskonski mir i ljepotu divljih otočnih uvala. U zagrljaj netaknute prirode gdje vas u večernjim bonacama uspavljuje jedva čujno pucketanje mora ispod brodskog ležaja, a ujutro budi pjesma cvrčaka koja jača s jačinom sunca.

Danas i pojam đita, i doživljaji koje ona nosi, znaju izgledati posve drukčije. Točnije, staro značenje toga pojma vrlo je teško iskusiti. Čak i ako to svim srcem želite. Osobito tijekom srpnja i kolovoza, ljetnih mjeseci koji su oduvijek bili najvažniji za đitaše zbog toplog i stabilnog vremena.

---

image

Ovakav mir više ne postoji

---

Da bismo pokazali razliku između pojmova đita nekad i sad, pobrojat ćemo i kratko opisati neke njezine značajke u dva razdoblja: od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do 2000. godine i onom nakon toga. S posebnim naglaskom na posljednjih desetak godina, kada se u našem priobalju dogodio u svijetu dosad nezabilježen bum nautičkog turizma. U samo nekoliko godina postali smo najveća svjetska destinacija za bareboat charter, odnosno iznajmljivanje plovila bez posade. Sa svim posljedicama koje takav zvjezdani status nosi. Dakle...

Osjećaj mira i slobode

NEKAD: Kad biste za timunom brodice isplovili iz svoje lučice ili marine, more pred vama izgledalo je kao golema modra pista kojom možete krenuti u bilo kojem smjeru, što je u vama stvaralo poseban mir i osjećaj slobode. Toliko drukčiji od kopnene neslobode za volanom automobila na zadanoj cesti. S gužvom u prometu, semaforima, nervozom okolnih vozača... Brodova na pučini bilo je malo, brzine plovidbe uglavnom 5-8 čvorova, galebovi su vam bili jedino društvo, a šum mora i brundanje brodskog motora, onima koji nisu imali jedrilice, jedini zvukovi. Kad biste u rijetkim prilikama susreli drugo plovilo na svojoj ruti, pozdrav podizanjem ruke tijekom mimoilaženja bio je rutinski morski bonton.

---

image

Uvijek bi se nešto ulovilo za objed

---

Dan isplovljavanja na đitu, nakon dosta stresnih priprema za nju koje su tada trajale dulje, bio je poseban. Čim biste se samo milju odmaknuli od kopna, odjednom bi vas obuzeo taj poseban mir. Potpuno opuštanje i užitak. Samo oni koji su ga iskusili mogu razumjeti taj osjećaj. Gledali ste pučinu i odredište prema kojem plovite, a ono se polako bližilo i povećavalo. Zajedno s radošću i okusom avanture. Đita je počela...

SAD: Kad danas isplovite iz svoje lučice ili marine, već nakon pola milje od kopna dogodi se sudar mira koji vas obuzima dok gledate širinu i ljepotu pučine s laganim nemirom zbog onoga što vidite oko sebe i što od vas traži punu koncentraciju. Iz svih smjerova vašu rutu počinju presijecati rute brojnih drugih plovila, od kojih većina glisira brzinama većim od 20 čvorova. Dolaze vam s bokova, iz suprotnog pravca, te iz mrtvih kutova po krmi, pa morate angažirati još jednog člana posade kao krmenog osmatrača ili stalno okretati glavu. Ako plovite u manjem plovilu i s manjom brzinom, valja i provu usmjeravati u optimalan kut prema valovima što ih podignu veliki gliseri i jahte nedaleko od vas, što im je omiljena zabava, jer vam bočni udar vala zna rasuti stvari po brodu. Ne domahuje vam nitko u prolazu, a bogme ni vi njima. Jedino ako sretnete nekog nautičara staroga kova u prepoznatljivom vlasničkom plovilu, stari običaj se poštuje.

---

image

Sve je više većih plovila s brojnim i bučnim posadama

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Još je i dobro dok plovite širokim kanalima, jer imate dovoljno prostora za manevriranje. Ali kad uplovite u tjesnace i uske kanale, poput Splitskih vrata ili Paklenog kanala ispred Hvara, tada na neki način bivate katapultirani na kopno. Upadate u prometnu gužvu ravnu cestovnoj, ali još neugodnijoj. Prometnih traka nema, a nebrojene brodice, jedrilice, gumenjaci, jahte, gliseri i vodeni skuteri jure prema vama doslovno iz svih smjerova, dižući vam adrenalin na nekad nezamislive razine. Glava vam se okreće kao radar, vaši članovi posade stalno dovikuju upozorenja zbog naglog približavanja nekog plovila koje kani probiti svoj brzinski rekord, kursevi se stalno ukrštavaju... Prometni kaos u punom smislu. Đita je počela, a vi mirni ni približno niste. Jedva čekate uploviti u neku mirnu valu, spustiti sidro, vezati se za kraj i konačno opustiti.

Kaos u valama

NEKAD: Plovite opušteno prema vali koju ste izabrali za prvo noćenje. Veselje na brodu zbog prvog spavanja na moru i zadovoljstva koje donosi lebdi u zraku. Uplovljavate u valu i birate poziciju za privez. Pomorsku prognozu ste već čuli na radiju, dobro znate i od kojih je vjetrova uvala dobro zaštićena, poznate su vam dubine i vrste dna radi dobrog držanja sidra, pa se najbolji krak uvale ili pozicija u njoj logično nameću. Tu ćete obično zateći još nekoliko nautičara sličnih vama, koji su se usidrili jedan uz drugoga, ako su zajedno, ili dovoljno odmaknuto radi lakšeg manevriranja bude li zatrebalo. Svi znaju da sidro treba spustiti dovoljno daleko kako bi dobro zapelo i ne preko tuđeg, svi su plovidbom unatrag i zastojem kada se ukopalo ovjerili držanje, svi su vezali po krmi na kopno dva konopa pod kutom od 45 stupnjeva za bolje bočno držanje, svi imaju spremno rezervno sidro ako eventualno zatreba, dodatne konope za bočno hvatanje prove ako vjetar značajno pojača, svi znaju kako okrenuti provu broda u smjeru dolaska nevere ako slučajno udari koristeći sidro i konop vezan za kraj...

---

image

Gužva je postala sudbina, mir na moru misaona imenica

HANZA MEDIA
---

Svi znaju da je more dobar drug i zao gospodar, pa ga vrlo poštuju. Kad se sve obavi kako treba, na brodu zavlada opća radost i krene đitaški šušur. Posada se predaje guštima što ih daleka obala, kristalno more i iskonska ljepota prirode nude. Netko se kupa, netko roni, netko lovi ribe ili školjke za večeru, djeca se igraju u plićaku...

SAD: Već umorni od izbjegavanja plovila svih vrsta što stalno zuje oko vas, napadajući stvorenim valovima vaš brod iz raznih pravaca i po najvećoj bonaci, napokon se bližite uvali u kojoj ste planirali noćiti. Željni opuštanja i mira na vezu, uplovljavate. Ništa od toga. U uvali je doslovno kaotična gužva. Brojne jedrilice u čarteru, a sve češće i veliki katamarani, usidreni su ili vezani posvuda. Uglavnom bez ikakvoga reda i poštovanja pravila koja jamče sigurnost ako se nebo i more naljute.

---

image

Divlje uvale bez gužve je nemoguće pronaći

---

Iole iskusnijem kapetanu cijeli prizor izgleda kao scenarij za nevolje. Stoga tražite prazniji dio uvale u kojem se možete vezati barem malo udaljeni od ostalih plovila, makar taj dio ne bio najbolji kada su mogući vjetrovi u pitanju. To je ipak bolja opcija. Već ste svjedočili neverama koje su kaotično vezivanje i sidrenje učas pretvarale u kaotično spašavanje, histeriju, viku, paniku, međusobne sudare i udare u sike i, kad sve prođe, izvlačenje iz mora grozda isprepletenih sidara i lanaca.

---

image

Marine su postale mravinjaci

Damjan Tadić/HANZA MEDIA
---

Vezujete se po pravilima i unaprijed osiguravate sve potrebno za razne manevre bude li problema, uključujući i brzo isplovljenje. Ponekad i to može biti bolja opcija od onoga što slijedi u uvali ako stvari krenu naopako. Kad ste sve učinili kako treba, donekle se prepuštate morskim guštima. Ne baš do kraja opušteno i slobodno jer vala je puna kupača, ronilaca svake fele, daljinskih plivača, daskaša, gumenjaka koji idu tamo-ovamo, napuhanih flamingosa, raznih štramaca, SUP-ova, kajaka, a sve češće i vodeni skuteri jurcaju naokolo. Stoga se držite svoga broda i njegove bliže okolice omeđene vašim priveznim konopima. I povremeno vičete – stop, my anchor is below – čovjeku ili ženi na pramcu neke čarter-jedrilice koji se upravo spremaju spustiti sidro preko vašeg. Ako ste stavili malu bovu kao oznaku svoga sidra, to će vam malo pomoći, makar ona bila vezana konopom od samo šest milimetara. Već ste doživjeli da je neki iskusni nautičar u čarteru počne hvatati mezomarinerom kako bi se za nju vezao.

---

image

Uvijek bi se nešto ulovilo za objed

---

Ako je pak u uvali neki koncesionar postavio prave bove za vezivanje, a svake godine osvoje bar par novih, tada tu za đitaše i nautičare starog kova gotovo i nema mjesta. Čarter-nautičari sretno će popuniti vezove i novčanik koncesionara, te što prije gumenjacima otploviti do restorana na obali kako bi se predali svom najvećem morskom i đitaškom guštu – udri po spizi i piću.

Teško je objasniti pobornicima teze bove svuda da pravi nautičar i đitaš koji voli i poznaje more ne želi biti vezan na bovu u morskom kampu. Vrtjeti se oko bove kako vjetar puše, bježeći od sunca što stalno udara s druge strane, gledajući komšije natrpane na čarter-plovila s kojima nema ništa zajedničko. Oni vole biti in, pa su došli sedam dana na krstarenje. A to baš svi na mrežama trebaju znati, za što će se pobrinuti nebrojeni selfieji.

Istinskim đitašima in je more, plovidba, ljepota prirode, upoznavanje novih uvala i obala, osjećaj avanture koji đita nosi. Jednako je važan i osjećaj slobode, sidrenje na mjestu koje su sami izabrali i užitak što to znaju napraviti kako treba. Poštovati more, dobro osigurati svoj brod, uživati u prirodi i miru, a ne u masovnom biznis-pokretu zvanom nautički turizam. Čitaj, što dalje od morskih kampera i njihovih in đireva.

---

image

Uvala Vinogradišće je primjer prekrcanosti

Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---

U većim uvalama ponekad je moguće vezati se u neki kantun izvan koncesijskog polja s bovama, a u manjim je to često nemoguće. Ponekad vas i koncesionar tjera jer niste izabrali i platili bovu, iako ste se usidrili izvan propisane udaljenosti od koncesijskog polja i njegove nadležnosti. Uzgred, vezovi na bovama mahom nemaju ateste za određenu veličinu brodova, a nisu ni osigurani, pa ako konop pukne i razbije vam se brod, koncesionar s tim nema ništa. Njegovo je jedino da naplati. Kampiranje?

Odvrni, brale

NEKAD: Sunce se polako crveni na zapadu, maeštral polako laškava, bonaca i predvečernji mir šire se uvalom. More počinje intenzivnije mirisati i lagano vas opija. Priprema se večera, pije se vino ili bevanda, raspoloženje je sve bolje. Netko iz broda izvlači gitaru i započinje pjesmu. Na đite se uglavnom ide zajedno s prijateljima đitašima, ili sretnete poznanike iz lučice u uvali, pa su plovila vezana bok uz bok, ponekad i više njih. Djeca se često sele u jedan brod na igru, odrasli u kokpit drugog na druženje i pjesmu. Pjeva se sotto voce, jer mir divljih vala nikako ne ide s bukom i dernjavom.

Ako gitare i pjesme nema, i radio se sluša toliko glasno da ne ometa druge u vali koji slušaju nešto drugo. Malo pjesme, malo viceva i živog razgovora, malo dogovora za sutrašnju plovidbu, ribolov ili posjet nekom mjestu. Noć postaje sve tamnija, glasovi sve tiši i do ponoći su uglavnom svi u posteljama. Oni izdržljiviji ostaju u kokpitu uz vino i skroz utišani razgovor. Da ne smetaju drugima, a ni prirodi koja ima svoj ritam. Prva noć na điti svima donosi posebno sladak san. U tišini.

---

image

Dječji smijeh zamijenila je (pre)glasna glazba

---

SAD: Sunce polako zalazi. Stariji čarter-đitaši kreću gumenjacima prema restoranima i konobama, a mlade čarter-ekipe, koje znaju brojiti i dvadesetak članova na većim katamaranima, kreću u party akciju. Na palubu se izvlače zvučnici ili pojačavaju do daske oni već ugrađeni, a bučni ubojiti ritam počinje odzvanjati uvalom. Noć postupno gasi sve druge ugodne zvukove, pa uskoro taj ritam i buka postaju jedino što odzvanja uvalom i daleko izvan nje. Piće se nemilice toči, kikot i cika postaju sve jači, a pijano skakanje u more uz prigodne urlike glavni je sport. Bili blizu ili daleko od party broda, jednaka vam je sudbina. Buka je tolika da su san i mir nedostižna želja do sitnih sati. Molbe da se stišaju i pozivanje na morski bonton ništa ne pomažu. Uglavnom se samo kikoću ili vam pijano nazdravljaju. Gdje ćeš boljeg mjesta za party od broda u uvali. Ritam tako dobro odjekuje u tišini, a pozornica je bolja nego igdje. Osim toga, tako se lako povrati kad prekardašiš u piću, samo se nagneš preko bande broda i ispališ rafal. Pa po novu turu. Milina jedna.

---

image

More i brodovi su samo scenografija za uspješnu sliku

Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

Još je gore, a vrlo je učestalo, kada na više brodova krenu partyji, jer tada svi odviju zvučnike do daske, pa nastane takva zvučna agresija koju malo tko osim konzumenata može izdržati. Jedini vam je spas bijeg kad vidite što se sprema, također sve češći, u neku obližnju manje sigurnu valu. Ponekad ćete se sidriti i vezivati gotovo po noći, ali barem imati svoj mir i mogućnost sna.

Zapravo, potraga za valama koje su ili premale za party čarteraše, ili im nisu označene na karti kao sigurna sidrišta, ili su zabačene i relativno neugledne..., postaje glavna vodilja đitaša staroga kova u novim vremenima. Svoje stare omiljene vale, najljepše i najsigurnije, prepustili su industrijskoj nautičkoj najezdi koja ih u srcu ljeta doslovno unakazi. Od općeg ugođaja, (ne)čistoće mora, do nezamislivog zvučnog zagađenja.

Kad ujutro nautički partijaneri otplove zagađivati iduću destinaciju, pa zaronite oko poprišta netom okončane party akcije, naći ćete puno podmorskih artefekata. Pjata, čaša, boca, noževa, vilica, ručnika, štipaljki za kosu, šlapa, peraja...

Dragocjeni popis

NEKAD: Planiranje đite bilo je ozbiljan i odgovoran posao, jer je sa sobom trebalo ponijeti hranu, piće i potrepštine za puno dana, ponekad i dvadesetak. Trgovine su na otocima bile rijetke, ponuda oskudna, a radno vrijeme kratko. Svježi kruh je bio poseban problem jer se u manjim mjestima mogao kupiti jedino ako se dan prije kod pekara ili u butigi zapišete. Peklo se točno toliko štruca koliko ih je bilo na popisu. I voda je bila problem jer se na malo mjesta mogla natočiti, a pumpe za gorivo bile su vrlo rijetke. Stoga su se popisi namirnica i svih stvari potrebnih za đitu prepisivali od iskusnijih nautičara kada ste ulazili u taj svijet, a poslije pažljivo čuvali za iduću godinu.

Količine krumpira, kapule, pomidora, raznog voća i povrća, mlijeka, vina, keksa i slatkiša, brašna, riže, šećera, kave... pomno su se izračunavale za što više dana. Tko zna gdje ćemo i što uspjeti naći. Brodski hladnjaci bili su rijetki, a kad ih je netko i imao, mahom su bili plinski sa slabijom moći hlađenja i mali. Stoga je valjalo osmisliti načine najboljeg čuvanja hrane bez hladnjaka. Uglavnom se sve pokvarljivo slagalo ispod pajola, jer dolje je more koje je uvijek hladnije od zraka. Koristili su se i razni trikovi, poput slaganja pečenih šnicela u čistu mast radi konzerviranja, stavljanja maslaca da pluta u vodi, mazanja kore jajeta vazelinom... No, uvijek bi se kupilo više zbog straha od gladi, pa je uvijek dosta toga i propadalo. Uglavnom, avantura plovidbe u daleke i divlje uvale imala je i svoju podulju pripremnu fazu. A njezino obavljanje samo je povećavalo želju da se konačno krene.

---

image

Nekad je ovo bio jedini hladnjak na brodu

---

SAD: Gotovo gdje god doplovili, možete pronaći i kupiti sve što vam treba. Ako baš ne u divljoj uvali, onda u mjestu udaljenom koju milju od nje. Iako će vam često iz tog mjesta u uvalu doploviti prodavači na barkama, nudeći voće, povrće, kruh, sladoled, hladne koktele, novine..., baš svega bude.

Nautički turizam na Jadran doveo je potrošače u velikim brojkama, a na velike potrošačke brojke brzo je odgovorila trgovačka ponuda roba i usluga svih vrsta i svih načina dostave. Uglavnom, đitu danas možete isplanirati i pripremiti u dan-dva ako vam se žuri. I ako imate novca. Sve što vam treba moći ćete kupiti i na otocima, jedino što će cijene gotovo svega biti značajno veće. Ponekad i više nego dvostruko. No sve je ionako baždareno prema platežnoj moći stranih čarter-nautičara, pa problema nema. Barem za njih.

Posljednji domaći đitaški mohikanci, kojih je iz godinu sve manje i sve su stariji, i dalje se trude ponijeti sa sobom što više namirnica i potrepština iz polazne luke. Ponajviše zbog znatne uštede, ali i zbog većeg izbora kvalitetnijih proizvoda. U međuvremenu, brodski su hladnjaci postali dostupni i veći, a solarni paneli dovoljan izvor električne energije za njihov rad pa je sve postalo lakše. A kad pofali prostora u njima, stari trikovi za čuvanje hrane dobro dođu. Doduše, i novi trikovi poljoprivredne genetike. Tako su nekad i najbolje pome mogle izdržati najviše pet-šest dana u pajolama prije kvarenja. Današnje genetski modificirane bez problema prežive i petnaest.

Autentičan ugođaj

NEKAD: Kad biste ploveći od vale do vale i od otoka do otoka pristali u naša mala mista, mogli ste doživjeti autentičan ugođaj i susresti autentične ljude. Kupiti od njih poneku bocu domaće loze ili maslinova ulja, demižanu vina, tek ulovljenu ribu od mjesnih ribara... Oni su vam znali pokazati i neku posebnu tehniku lova karakterističnu za njihov otok, a novu za vas. Koja vam je na brojnim idućim đitama osiguravala gotovo siguran obid. Mogli ste prisustvovati i ponekoj ribarskoj fešti, dok su još bile spontane i autentične. Osjetiti bilo malog mista i njegovih ljudi.

Negdje uz glavnu rivu ili oko nje, uvijek se moglo pronaći mjesto i privezati bokom, često i prenoćiti ako vam se svidio ugođaj ili ste poželjeli večerati dobru domaću spizu u lokalnoj konobi ili gostionici.

SAD: Kad danas uplovite u neko malo misto, dočekaju vas iznajmljivači apartmana, prodavači izleta, ronilačkih tečajeva, ponuđači barki, skutera i bicikala za najam... Na brojnim štandovima i u malim butigama sve češće nailazite na poslovne doseljenike s kopna, koji privučeni navalom turista i nautičara nude štancane suvenire, zlatni i srebrni nakit, slike s morskim motivima, palačinke, kokice, voće i povrće, sladolede, brzu hranu, autohtone kolače, domaće rakije, med, ljekovite trave... Nema čega nema, ali ima gužve, guranja, dovikivanja, često i svađe oko otetog gosta kojeg sam ja prvi vidio.

Slobodnog mjesta za privez nigdje nema jer turističke brodice sve zauzmu, a još ako uplove mini kruzeri, gužva vam ubija svaku želju da uopće pristanete. Radije negdje kratko spustite sidro, gumenjakom odete u kratku kupnju i – pravac iduća vala. Čarter-nautičari sav taj trgovački cirkus naguran u malom mistu njima u čast, točnije u čast što izdašnije mužnje njihovih eura, vjerojatno gledaju i doživljavaju kao autentičan ugođaj s autentičnim mještanima. Pa im je sve to baš cool. Kako god okreneš, neko novo vrijeme. Ono staro, pak, kada su đite imale srce i dušu, definitivno polako nestaje. Kao i većina drugih stvari i događanja pokretanih strašću i srcem u vremenu koje od svih vrijednosti priznaje samo jednu. I sve nastoji svesti samo na nju. Novac!

---

image

Nije nimalo čudno što su sudari na moru postali puno češći

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => đite nekad i sad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => đite nekad i sad 2 0 18990 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-15 20:23:37 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-11 07:57:49 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-07-26 05:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Divlje vale postale su đir i kulisa za selfije: Od plovidbe za dušu do bijega od partijanera [metakey] => đite, odmor na brodu, ljetovanje s brodom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25152734.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25150432.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25150434.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25150436.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25150437.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25150485.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/18985702.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/18985648.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/18625558.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/5854794.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25152731.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25152732.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25152733.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25152782.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25152784.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/HANZA MEDIA","","","","","","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","Luka Gerlanc\/HANZA MEDIA","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Zvonimir Bari\u0161in\/HANZA MEDIA","Damjan Tadi\u0107\/HANZA MEDIA","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Obi\u010daji i navike nauti\u010dara se mijenjaju<\/p>","

Bonaca u vali, pravilno usidreni brodovi, mir i u\u017eivanje...<\/p>","

Uvijek bi se ne\u0161to ulovilo za objed<\/p>","

Ovakav mir vi\u0161e ne postoji<\/p>","

U\u0161ate se vi\u0161kom tehnikom love u podne, a jedu sat-dva poslije<\/p>","

Nekad je ovo bio jedini hladnjak na brodu<\/p>","

Sve je vi\u0161e ve\u0107ih plovila s brojnim i bu\u010dnim posadama<\/p>","

Gu\u017eva je postala sudbina, mir na moru misaona imenica<\/p>","

Nije nimalo \u010dudno \u0161to su sudari na moru postali puno \u010de\u0161\u0107i<\/p>","

Nema ni\u0161ta sla\u0111e od \u0111ita\u0161ke marende<\/p>","

Uvala Vinogradi\u0161\u0107e je primjer prekrcanosti<\/p>","

More i brodovi su samo scenografija za uspje\u0161nu sliku<\/p>","

Marine su postale mravinjaci<\/p>","

Dje\u010dji smijeh zamijenila je (pre)glasna glazba<\/p>","

Divlje uvale bez gu\u017eve je nemogu\u0107e prona\u0107i<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1259","hd_25152734_1920.jpg":"1920x1080","k_25152734_1280.jpg":"1280x1280","k_25152734_1024.jpg":"1024x1024","k_25152734_640.jpg":"640x640","k_25152734_480.jpg":"480x480","k_25152734_340.jpg":"340x340","k_25152734_220.jpg":"220x220","o_25152734_1280.jpg":"1280x839","o_25152734_1024.jpg":"1024x671","o_25152734_640.jpg":"640x419","o_25152734_480.jpg":"480x314","o_25152734_340.jpg":"340x222","o_25152734_220.jpg":"220x144","h_25152734_1280.jpg":"1280x854","h_25152734_1024.jpg":"1024x683","h_25152734_640.jpg":"640x427","h_25152734_480.jpg":"480x320","h_25152734_340.jpg":"340x227","h_25152734_220.jpg":"220x147","pp_25152734_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152734_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152734_640.jpg":"640x814","pp_25152734_480.jpg":"480x611","pp_25152734_340.jpg":"340x432","pp_25152734_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25150432_1920.jpg":"1920x1080","k_25150432_1280.jpg":"1280x1280","k_25150432_1024.jpg":"1024x1024","k_25150432_640.jpg":"640x640","k_25150432_480.jpg":"480x480","k_25150432_340.jpg":"340x340","k_25150432_220.jpg":"220x220","o_25150432_1280.jpg":"1280x720","o_25150432_1024.jpg":"1024x576","o_25150432_640.jpg":"640x360","o_25150432_480.jpg":"480x270","o_25150432_340.jpg":"340x191","o_25150432_220.jpg":"220x123","h_25150432_1280.jpg":"1280x854","h_25150432_1024.jpg":"1024x683","h_25150432_640.jpg":"640x427","h_25150432_480.jpg":"480x320","h_25150432_340.jpg":"340x227","h_25150432_220.jpg":"220x147","pp_25150432_1280.jpg":"1280x1628","pp_25150432_1024.jpg":"1024x1303","pp_25150432_640.jpg":"640x814","pp_25150432_480.jpg":"480x611","pp_25150432_340.jpg":"340x432","pp_25150432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25150434_1920.jpg":"1920x1080","k_25150434_1280.jpg":"1280x1280","k_25150434_1024.jpg":"1024x1024","k_25150434_640.jpg":"640x640","k_25150434_480.jpg":"480x480","k_25150434_340.jpg":"340x340","k_25150434_220.jpg":"220x220","o_25150434_1280.jpg":"1280x960","o_25150434_1024.jpg":"1024x768","o_25150434_640.jpg":"640x480","o_25150434_480.jpg":"480x360","o_25150434_340.jpg":"340x255","o_25150434_220.jpg":"220x165","h_25150434_1280.jpg":"1280x854","h_25150434_1024.jpg":"1024x683","h_25150434_640.jpg":"640x427","h_25150434_480.jpg":"480x320","h_25150434_340.jpg":"340x227","h_25150434_220.jpg":"220x147","pp_25150434_1280.jpg":"1280x1628","pp_25150434_1024.jpg":"1024x1303","pp_25150434_640.jpg":"640x814","pp_25150434_480.jpg":"480x611","pp_25150434_340.jpg":"340x432","pp_25150434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25150436_1920.jpg":"1920x1080","k_25150436_1280.jpg":"1280x1280","k_25150436_1024.jpg":"1024x1024","k_25150436_640.jpg":"640x640","k_25150436_480.jpg":"480x480","k_25150436_340.jpg":"340x340","k_25150436_220.jpg":"220x220","o_25150436_1280.jpg":"1280x960","o_25150436_1024.jpg":"1024x768","o_25150436_640.jpg":"640x480","o_25150436_480.jpg":"480x360","o_25150436_340.jpg":"340x255","o_25150436_220.jpg":"220x165","h_25150436_1280.jpg":"1280x854","h_25150436_1024.jpg":"1024x683","h_25150436_640.jpg":"640x427","h_25150436_480.jpg":"480x320","h_25150436_340.jpg":"340x227","h_25150436_220.jpg":"220x147","pp_25150436_1280.jpg":"1280x1628","pp_25150436_1024.jpg":"1024x1303","pp_25150436_640.jpg":"640x814","pp_25150436_480.jpg":"480x611","pp_25150436_340.jpg":"340x432","pp_25150436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25150437_1920.jpg":"1920x1080","k_25150437_1280.jpg":"1280x1280","k_25150437_1024.jpg":"1024x1024","k_25150437_640.jpg":"640x640","k_25150437_480.jpg":"480x480","k_25150437_340.jpg":"340x340","k_25150437_220.jpg":"220x220","o_25150437_1280.jpg":"1280x1706","o_25150437_1024.jpg":"1024x1365","o_25150437_640.jpg":"640x853","o_25150437_480.jpg":"480x640","o_25150437_340.jpg":"340x453","o_25150437_220.jpg":"220x293","h_25150437_1280.jpg":"1280x854","h_25150437_1024.jpg":"1024x683","h_25150437_640.jpg":"640x427","h_25150437_480.jpg":"480x320","h_25150437_340.jpg":"340x227","h_25150437_220.jpg":"220x147","pp_25150437_1280.jpg":"1280x1628","pp_25150437_1024.jpg":"1024x1303","pp_25150437_640.jpg":"640x814","pp_25150437_480.jpg":"480x611","pp_25150437_340.jpg":"340x432","pp_25150437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25150485_1920.jpg":"1920x1080","k_25150485_1280.jpg":"1280x1280","k_25150485_1024.jpg":"1024x1024","k_25150485_640.jpg":"640x640","k_25150485_480.jpg":"480x480","k_25150485_340.jpg":"340x340","k_25150485_220.jpg":"220x220","o_25150485_1280.jpg":"1280x1706","o_25150485_1024.jpg":"1024x1365","o_25150485_640.jpg":"640x853","o_25150485_480.jpg":"480x640","o_25150485_340.jpg":"340x453","o_25150485_220.jpg":"220x293","h_25150485_1280.jpg":"1280x854","h_25150485_1024.jpg":"1024x683","h_25150485_640.jpg":"640x427","h_25150485_480.jpg":"480x320","h_25150485_340.jpg":"340x227","h_25150485_220.jpg":"220x147","pp_25150485_1280.jpg":"1280x1628","pp_25150485_1024.jpg":"1024x1303","pp_25150485_640.jpg":"640x814","pp_25150485_480.jpg":"480x611","pp_25150485_340.jpg":"340x432","pp_25150485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1006","hd_18985702_1920.jpg":"1920x1080","k_18985702_1280.jpg":"1280x1280","k_18985702_1024.jpg":"1024x1024","k_18985702_640.jpg":"640x640","k_18985702_480.jpg":"480x480","k_18985702_340.jpg":"340x340","k_18985702_220.jpg":"220x220","o_18985702_1280.jpg":"1280x670","o_18985702_1024.jpg":"1024x536","o_18985702_640.jpg":"640x335","o_18985702_480.jpg":"480x251","o_18985702_340.jpg":"340x178","o_18985702_220.jpg":"220x115","h_18985702_1280.jpg":"1280x854","h_18985702_1024.jpg":"1024x683","h_18985702_640.jpg":"640x427","h_18985702_480.jpg":"480x320","h_18985702_340.jpg":"340x227","h_18985702_220.jpg":"220x147","pp_18985702_1280.jpg":"1280x1628","pp_18985702_1024.jpg":"1024x1303","pp_18985702_640.jpg":"640x814","pp_18985702_480.jpg":"480x611","pp_18985702_340.jpg":"340x432","pp_18985702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1046","hd_18985648_1920.jpg":"1920x1080","k_18985648_1280.jpg":"1280x1280","k_18985648_1024.jpg":"1024x1024","k_18985648_640.jpg":"640x640","k_18985648_480.jpg":"480x480","k_18985648_340.jpg":"340x340","k_18985648_220.jpg":"220x220","o_18985648_1280.jpg":"1280x697","o_18985648_1024.jpg":"1024x557","o_18985648_640.jpg":"640x348","o_18985648_480.jpg":"480x261","o_18985648_340.jpg":"340x185","o_18985648_220.jpg":"220x119","h_18985648_1280.jpg":"1280x854","h_18985648_1024.jpg":"1024x683","h_18985648_640.jpg":"640x427","h_18985648_480.jpg":"480x320","h_18985648_340.jpg":"340x227","h_18985648_220.jpg":"220x147","pp_18985648_1280.jpg":"1280x1628","pp_18985648_1024.jpg":"1024x1303","pp_18985648_640.jpg":"640x814","pp_18985648_480.jpg":"480x611","pp_18985648_340.jpg":"340x432","pp_18985648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_18625558_1920.jpg":"1920x1080","k_18625558_1280.jpg":"1280x1280","k_18625558_1024.jpg":"1024x1024","k_18625558_640.jpg":"640x640","k_18625558_480.jpg":"480x480","k_18625558_340.jpg":"340x340","k_18625558_220.jpg":"220x220","o_18625558_1280.jpg":"1280x854","o_18625558_1024.jpg":"1024x683","o_18625558_640.jpg":"640x427","o_18625558_480.jpg":"480x320","o_18625558_340.jpg":"340x227","o_18625558_220.jpg":"220x146","h_18625558_1280.jpg":"1280x854","h_18625558_1024.jpg":"1024x683","h_18625558_640.jpg":"640x427","h_18625558_480.jpg":"480x320","h_18625558_340.jpg":"340x227","h_18625558_220.jpg":"220x147","pp_18625558_1280.jpg":"1280x1628","pp_18625558_1024.jpg":"1024x1303","pp_18625558_640.jpg":"640x814","pp_18625558_480.jpg":"480x611","pp_18625558_340.jpg":"340x432","pp_18625558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_5854794_1920.jpg":"1920x1080","k_5854794_1280.jpg":"1280x1280","k_5854794_1024.jpg":"1024x1024","k_5854794_640.jpg":"640x640","k_5854794_480.jpg":"480x480","k_5854794_340.jpg":"340x340","k_5854794_220.jpg":"220x220","o_5854794_1280.jpg":"1280x813","o_5854794_1024.jpg":"1024x650","o_5854794_640.jpg":"640x406","o_5854794_480.jpg":"480x305","o_5854794_340.jpg":"340x216","o_5854794_220.jpg":"220x139","h_5854794_1280.jpg":"1280x854","h_5854794_1024.jpg":"1024x683","h_5854794_640.jpg":"640x427","h_5854794_480.jpg":"480x320","h_5854794_340.jpg":"340x227","h_5854794_220.jpg":"220x147","pp_5854794_1280.jpg":"1280x1628","pp_5854794_1024.jpg":"1024x1303","pp_5854794_640.jpg":"640x814","pp_5854794_480.jpg":"480x611","pp_5854794_340.jpg":"340x432","pp_5854794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25152731_1920.jpg":"1920x1080","k_25152731_1280.jpg":"1280x1280","k_25152731_1024.jpg":"1024x1024","k_25152731_640.jpg":"640x640","k_25152731_480.jpg":"480x480","k_25152731_340.jpg":"340x340","k_25152731_220.jpg":"220x220","o_25152731_1280.jpg":"1280x852","o_25152731_1024.jpg":"1024x681","o_25152731_640.jpg":"640x426","o_25152731_480.jpg":"480x319","o_25152731_340.jpg":"340x226","o_25152731_220.jpg":"220x146","h_25152731_1280.jpg":"1280x854","h_25152731_1024.jpg":"1024x683","h_25152731_640.jpg":"640x427","h_25152731_480.jpg":"480x320","h_25152731_340.jpg":"340x227","h_25152731_220.jpg":"220x147","pp_25152731_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152731_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152731_640.jpg":"640x814","pp_25152731_480.jpg":"480x611","pp_25152731_340.jpg":"340x432","pp_25152731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25152732_1920.jpg":"1920x1080","k_25152732_1280.jpg":"1280x1280","k_25152732_1024.jpg":"1024x1024","k_25152732_640.jpg":"640x640","k_25152732_480.jpg":"480x480","k_25152732_340.jpg":"340x340","k_25152732_220.jpg":"220x220","o_25152732_1280.jpg":"1280x853","o_25152732_1024.jpg":"1024x682","o_25152732_640.jpg":"640x426","o_25152732_480.jpg":"480x320","o_25152732_340.jpg":"340x226","o_25152732_220.jpg":"220x146","h_25152732_1280.jpg":"1280x854","h_25152732_1024.jpg":"1024x683","h_25152732_640.jpg":"640x427","h_25152732_480.jpg":"480x320","h_25152732_340.jpg":"340x227","h_25152732_220.jpg":"220x147","pp_25152732_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152732_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152732_640.jpg":"640x814","pp_25152732_480.jpg":"480x611","pp_25152732_340.jpg":"340x432","pp_25152732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_25152733_1920.jpg":"1920x1080","k_25152733_1280.jpg":"1280x1280","k_25152733_1024.jpg":"1024x1024","k_25152733_640.jpg":"640x640","k_25152733_480.jpg":"480x480","k_25152733_340.jpg":"340x340","k_25152733_220.jpg":"220x220","o_25152733_1280.jpg":"1280x799","o_25152733_1024.jpg":"1024x639","o_25152733_640.jpg":"640x399","o_25152733_480.jpg":"480x299","o_25152733_340.jpg":"340x212","o_25152733_220.jpg":"220x137","h_25152733_1280.jpg":"1280x854","h_25152733_1024.jpg":"1024x683","h_25152733_640.jpg":"640x427","h_25152733_480.jpg":"480x320","h_25152733_340.jpg":"340x227","h_25152733_220.jpg":"220x147","pp_25152733_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152733_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152733_640.jpg":"640x814","pp_25152733_480.jpg":"480x611","pp_25152733_340.jpg":"340x432","pp_25152733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_25152782_1920.jpg":"1920x1080","k_25152782_1280.jpg":"1280x1280","k_25152782_1024.jpg":"1024x1024","k_25152782_640.jpg":"640x640","k_25152782_480.jpg":"480x480","k_25152782_340.jpg":"340x340","k_25152782_220.jpg":"220x220","o_25152782_1280.jpg":"1280x720","o_25152782_1024.jpg":"1024x576","o_25152782_640.jpg":"640x360","o_25152782_480.jpg":"480x270","o_25152782_340.jpg":"340x191","o_25152782_220.jpg":"220x123","h_25152782_1280.jpg":"1280x854","h_25152782_1024.jpg":"1024x683","h_25152782_640.jpg":"640x427","h_25152782_480.jpg":"480x320","h_25152782_340.jpg":"340x227","h_25152782_220.jpg":"220x147","pp_25152782_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152782_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152782_640.jpg":"640x814","pp_25152782_480.jpg":"480x611","pp_25152782_340.jpg":"340x432","pp_25152782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25152784_1920.jpg":"1920x1080","k_25152784_1280.jpg":"1280x1280","k_25152784_1024.jpg":"1024x1024","k_25152784_640.jpg":"640x640","k_25152784_480.jpg":"480x480","k_25152784_340.jpg":"340x340","k_25152784_220.jpg":"220x220","o_25152784_1280.jpg":"1280x960","o_25152784_1024.jpg":"1024x768","o_25152784_640.jpg":"640x480","o_25152784_480.jpg":"480x360","o_25152784_340.jpg":"340x255","o_25152784_220.jpg":"220x165","h_25152784_1280.jpg":"1280x854","h_25152784_1024.jpg":"1024x683","h_25152784_640.jpg":"640x427","h_25152784_480.jpg":"480x320","h_25152784_340.jpg":"340x227","h_25152784_220.jpg":"220x147","pp_25152784_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152784_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152784_640.jpg":"640x814","pp_25152784_480.jpg":"480x611","pp_25152784_340.jpg":"340x432","pp_25152784_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7852216 Threads: 3 Questions: 1643292401 Slow queries: 4886013 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111578362 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/divlje-vale-postale-su-dir-i-kulisa-za-selfije-od-plovidbe-za-dusu-do-bijega-od-partijanera-1309724 [printLink] => /om/nautika/divlje-vale-postale-su-dir-i-kulisa-za-selfije-od-plovidbe-za-dusu-do-bijega-od-partijanera-1309724?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724490 [name] => đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-26 07:02:41 [main_article_id] => 0 [alias] => dite [link] => /tag/dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723924 [name] => odmor na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-20 07:47:08 [main_article_id] => 0 [alias] => odmor-na-brodu [link] => /tag/odmor-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724491 [name] => ljetovanje s brodom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-26 07:02:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ljetovanje-s-brodom [link] => /tag/ljetovanje-s-brodom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => đite nekad i sad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Divlje vale postale su đir i kulisa za selfije, a plovidba za dušu bijeg od partijanera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152734.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Običaji i navike nautičara se mijenjaju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152734.jpg [title] =>

Običaji i navike nautičara se mijenjaju

Damjan Tadić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25150432.jpg [title] =>

Bonaca u vali, pravilno usidreni brodovi, mir i uživanje...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25150434.jpg [title] =>

Uvijek bi se nešto ulovilo za objed

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25150436.jpg [title] =>

Ovakav mir više ne postoji

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25150437.jpg [title] =>

Ušate se viškom tehnikom love u podne, a jedu sat-dva poslije

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25150485.jpg [title] =>

Nekad je ovo bio jedini hladnjak na brodu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/18985702.jpg [title] =>

Sve je više većih plovila s brojnim i bučnim posadama

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/18985648.jpg [title] =>

Gužva je postala sudbina, mir na moru misaona imenica

HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/18625558.jpg [title] =>

Nije nimalo čudno što su sudari na moru postali puno češći

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/5854794.jpg [title] =>

Nema ništa slađe od đitaške marende

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152731.jpg [title] =>

Uvala Vinogradišće je primjer prekrcanosti

Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152732.jpg [title] =>

More i brodovi su samo scenografija za uspješnu sliku

Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152733.jpg [title] =>

Marine su postale mravinjaci

Damjan Tadić/HANZA MEDIA ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152782.jpg [title] =>

Dječji smijeh zamijenila je (pre)glasna glazba

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25152784.jpg [title] =>

Divlje uvale bez gužve je nemoguće pronaći

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljetna krstarenja, odnosno đite, kako su se u Dalmaciji uvijek nazivala, negdje od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća postala su omiljeni način odmora ljudi zaljubljenih u more i plovidbu. Naravno, i prije toga bilo je onih što su odlazili na đite svojim drvenim jedrilicama, gajetama i pasarama s kabinom, no nisu bili brojni. Imati bilo kakav brod u to je vrijeme bio teško dohvatljiv cilj, pa se najčešće radilo o plovilu koje je u obitelji prvo koristio dida, pa pape, pa sin... Uz povremene dorade i popravke.

Tek s početkom serijske proizvodnje stakloplastičnih brodica i jedrilica, plovila postaju dostupnija širem krugu ljudi, a time se omasovljuje broj poklonika đita kao omiljenog načina provođenja godišnjeg odmora.

---

image

Bonaca u vali, pravilno usidreni brodovi, mir i uživanje...

---

Od tada su prošla desetljeća i puno toga se promijenilo. Uglavnom ne baš nabolje. Osobito ako đitu shvatimo kao bijeg iz grada u iskonski mir i ljepotu divljih otočnih uvala. U zagrljaj netaknute prirode gdje vas u večernjim bonacama uspavljuje jedva čujno pucketanje mora ispod brodskog ležaja, a ujutro budi pjesma cvrčaka koja jača s jačinom sunca.

Danas i pojam đita, i doživljaji koje ona nosi, znaju izgledati posve drukčije. Točnije, staro značenje toga pojma vrlo je teško iskusiti. Čak i ako to svim srcem želite. Osobito tijekom srpnja i kolovoza, ljetnih mjeseci koji su oduvijek bili najvažniji za đitaše zbog toplog i stabilnog vremena.

---

image

Ovakav mir više ne postoji

---

Da bismo pokazali razliku između pojmova đita nekad i sad, pobrojat ćemo i kratko opisati neke njezine značajke u dva razdoblja: od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do 2000. godine i onom nakon toga. S posebnim naglaskom na posljednjih desetak godina, kada se u našem priobalju dogodio u svijetu dosad nezabilježen bum nautičkog turizma. U samo nekoliko godina postali smo najveća svjetska destinacija za bareboat charter, odnosno iznajmljivanje plovila bez posade. Sa svim posljedicama koje takav zvjezdani status nosi. Dakle...

Osjećaj mira i slobode

NEKAD: Kad biste za timunom brodice isplovili iz svoje lučice ili marine, more pred vama izgledalo je kao golema modra pista kojom možete krenuti u bilo kojem smjeru, što je u vama stvaralo poseban mir i osjećaj slobode. Toliko drukčiji od kopnene neslobode za volanom automobila na zadanoj cesti. S gužvom u prometu, semaforima, nervozom okolnih vozača... Brodova na pučini bilo je malo, brzine plovidbe uglavnom 5-8 čvorova, galebovi su vam bili jedino društvo, a šum mora i brundanje brodskog motora, onima koji nisu imali jedrilice, jedini zvukovi. Kad biste u rijetkim prilikama susreli drugo plovilo na svojoj ruti, pozdrav podizanjem ruke tijekom mimoilaženja bio je rutinski morski bonton.

---

image

Uvijek bi se nešto ulovilo za objed

---

Dan isplovljavanja na đitu, nakon dosta stresnih priprema za nju koje su tada trajale dulje, bio je poseban. Čim biste se samo milju odmaknuli od kopna, odjednom bi vas obuzeo taj poseban mir. Potpuno opuštanje i užitak. Samo oni koji su ga iskusili mogu razumjeti taj osjećaj. Gledali ste pučinu i odredište prema kojem plovite, a ono se polako bližilo i povećavalo. Zajedno s radošću i okusom avanture. Đita je počela...

SAD: Kad danas isplovite iz svoje lučice ili marine, već nakon pola milje od kopna dogodi se sudar mira koji vas obuzima dok gledate širinu i ljepotu pučine s laganim nemirom zbog onoga što vidite oko sebe i što od vas traži punu koncentraciju. Iz svih smjerova vašu rutu počinju presijecati rute brojnih drugih plovila, od kojih većina glisira brzinama većim od 20 čvorova. Dolaze vam s bokova, iz suprotnog pravca, te iz mrtvih kutova po krmi, pa morate angažirati još jednog člana posade kao krmenog osmatrača ili stalno okretati glavu. Ako plovite u manjem plovilu i s manjom brzinom, valja i provu usmjeravati u optimalan kut prema valovima što ih podignu veliki gliseri i jahte nedaleko od vas, što im je omiljena zabava, jer vam bočni udar vala zna rasuti stvari po brodu. Ne domahuje vam nitko u prolazu, a bogme ni vi njima. Jedino ako sretnete nekog nautičara staroga kova u prepoznatljivom vlasničkom plovilu, stari običaj se poštuje.

---

image

Sve je više većih plovila s brojnim i bučnim posadama

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Još je i dobro dok plovite širokim kanalima, jer imate dovoljno prostora za manevriranje. Ali kad uplovite u tjesnace i uske kanale, poput Splitskih vrata ili Paklenog kanala ispred Hvara, tada na neki način bivate katapultirani na kopno. Upadate u prometnu gužvu ravnu cestovnoj, ali još neugodnijoj. Prometnih traka nema, a nebrojene brodice, jedrilice, gumenjaci, jahte, gliseri i vodeni skuteri jure prema vama doslovno iz svih smjerova, dižući vam adrenalin na nekad nezamislive razine. Glava vam se okreće kao radar, vaši članovi posade stalno dovikuju upozorenja zbog naglog približavanja nekog plovila koje kani probiti svoj brzinski rekord, kursevi se stalno ukrštavaju... Prometni kaos u punom smislu. Đita je počela, a vi mirni ni približno niste. Jedva čekate uploviti u neku mirnu valu, spustiti sidro, vezati se za kraj i konačno opustiti.

Kaos u valama

NEKAD: Plovite opušteno prema vali koju ste izabrali za prvo noćenje. Veselje na brodu zbog prvog spavanja na moru i zadovoljstva koje donosi lebdi u zraku. Uplovljavate u valu i birate poziciju za privez. Pomorsku prognozu ste već čuli na radiju, dobro znate i od kojih je vjetrova uvala dobro zaštićena, poznate su vam dubine i vrste dna radi dobrog držanja sidra, pa se najbolji krak uvale ili pozicija u njoj logično nameću. Tu ćete obično zateći još nekoliko nautičara sličnih vama, koji su se usidrili jedan uz drugoga, ako su zajedno, ili dovoljno odmaknuto radi lakšeg manevriranja bude li zatrebalo. Svi znaju da sidro treba spustiti dovoljno daleko kako bi dobro zapelo i ne preko tuđeg, svi su plovidbom unatrag i zastojem kada se ukopalo ovjerili držanje, svi su vezali po krmi na kopno dva konopa pod kutom od 45 stupnjeva za bolje bočno držanje, svi imaju spremno rezervno sidro ako eventualno zatreba, dodatne konope za bočno hvatanje prove ako vjetar značajno pojača, svi znaju kako okrenuti provu broda u smjeru dolaska nevere ako slučajno udari koristeći sidro i konop vezan za kraj...

---

image

Gužva je postala sudbina, mir na moru misaona imenica

HANZA MEDIA
---

Svi znaju da je more dobar drug i zao gospodar, pa ga vrlo poštuju. Kad se sve obavi kako treba, na brodu zavlada opća radost i krene đitaški šušur. Posada se predaje guštima što ih daleka obala, kristalno more i iskonska ljepota prirode nude. Netko se kupa, netko roni, netko lovi ribe ili školjke za večeru, djeca se igraju u plićaku...

SAD: Već umorni od izbjegavanja plovila svih vrsta što stalno zuje oko vas, napadajući stvorenim valovima vaš brod iz raznih pravaca i po najvećoj bonaci, napokon se bližite uvali u kojoj ste planirali noćiti. Željni opuštanja i mira na vezu, uplovljavate. Ništa od toga. U uvali je doslovno kaotična gužva. Brojne jedrilice u čarteru, a sve češće i veliki katamarani, usidreni su ili vezani posvuda. Uglavnom bez ikakvoga reda i poštovanja pravila koja jamče sigurnost ako se nebo i more naljute.

---

image

Divlje uvale bez gužve je nemoguće pronaći

---

Iole iskusnijem kapetanu cijeli prizor izgleda kao scenarij za nevolje. Stoga tražite prazniji dio uvale u kojem se možete vezati barem malo udaljeni od ostalih plovila, makar taj dio ne bio najbolji kada su mogući vjetrovi u pitanju. To je ipak bolja opcija. Već ste svjedočili neverama koje su kaotično vezivanje i sidrenje učas pretvarale u kaotično spašavanje, histeriju, viku, paniku, međusobne sudare i udare u sike i, kad sve prođe, izvlačenje iz mora grozda isprepletenih sidara i lanaca.

---

image

Marine su postale mravinjaci

Damjan Tadić/HANZA MEDIA
---

Vezujete se po pravilima i unaprijed osiguravate sve potrebno za razne manevre bude li problema, uključujući i brzo isplovljenje. Ponekad i to može biti bolja opcija od onoga što slijedi u uvali ako stvari krenu naopako. Kad ste sve učinili kako treba, donekle se prepuštate morskim guštima. Ne baš do kraja opušteno i slobodno jer vala je puna kupača, ronilaca svake fele, daljinskih plivača, daskaša, gumenjaka koji idu tamo-ovamo, napuhanih flamingosa, raznih štramaca, SUP-ova, kajaka, a sve češće i vodeni skuteri jurcaju naokolo. Stoga se držite svoga broda i njegove bliže okolice omeđene vašim priveznim konopima. I povremeno vičete – stop, my anchor is below – čovjeku ili ženi na pramcu neke čarter-jedrilice koji se upravo spremaju spustiti sidro preko vašeg. Ako ste stavili malu bovu kao oznaku svoga sidra, to će vam malo pomoći, makar ona bila vezana konopom od samo šest milimetara. Već ste doživjeli da je neki iskusni nautičar u čarteru počne hvatati mezomarinerom kako bi se za nju vezao.

---

image

Uvijek bi se nešto ulovilo za objed

---

Ako je pak u uvali neki koncesionar postavio prave bove za vezivanje, a svake godine osvoje bar par novih, tada tu za đitaše i nautičare starog kova gotovo i nema mjesta. Čarter-nautičari sretno će popuniti vezove i novčanik koncesionara, te što prije gumenjacima otploviti do restorana na obali kako bi se predali svom najvećem morskom i đitaškom guštu – udri po spizi i piću.

Teško je objasniti pobornicima teze bove svuda da pravi nautičar i đitaš koji voli i poznaje more ne želi biti vezan na bovu u morskom kampu. Vrtjeti se oko bove kako vjetar puše, bježeći od sunca što stalno udara s druge strane, gledajući komšije natrpane na čarter-plovila s kojima nema ništa zajedničko. Oni vole biti in, pa su došli sedam dana na krstarenje. A to baš svi na mrežama trebaju znati, za što će se pobrinuti nebrojeni selfieji.

Istinskim đitašima in je more, plovidba, ljepota prirode, upoznavanje novih uvala i obala, osjećaj avanture koji đita nosi. Jednako je važan i osjećaj slobode, sidrenje na mjestu koje su sami izabrali i užitak što to znaju napraviti kako treba. Poštovati more, dobro osigurati svoj brod, uživati u prirodi i miru, a ne u masovnom biznis-pokretu zvanom nautički turizam. Čitaj, što dalje od morskih kampera i njihovih in đireva.

---

image

Uvala Vinogradišće je primjer prekrcanosti

Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---

U većim uvalama ponekad je moguće vezati se u neki kantun izvan koncesijskog polja s bovama, a u manjim je to često nemoguće. Ponekad vas i koncesionar tjera jer niste izabrali i platili bovu, iako ste se usidrili izvan propisane udaljenosti od koncesijskog polja i njegove nadležnosti. Uzgred, vezovi na bovama mahom nemaju ateste za određenu veličinu brodova, a nisu ni osigurani, pa ako konop pukne i razbije vam se brod, koncesionar s tim nema ništa. Njegovo je jedino da naplati. Kampiranje?

Odvrni, brale

NEKAD: Sunce se polako crveni na zapadu, maeštral polako laškava, bonaca i predvečernji mir šire se uvalom. More počinje intenzivnije mirisati i lagano vas opija. Priprema se večera, pije se vino ili bevanda, raspoloženje je sve bolje. Netko iz broda izvlači gitaru i započinje pjesmu. Na đite se uglavnom ide zajedno s prijateljima đitašima, ili sretnete poznanike iz lučice u uvali, pa su plovila vezana bok uz bok, ponekad i više njih. Djeca se često sele u jedan brod na igru, odrasli u kokpit drugog na druženje i pjesmu. Pjeva se sotto voce, jer mir divljih vala nikako ne ide s bukom i dernjavom.

Ako gitare i pjesme nema, i radio se sluša toliko glasno da ne ometa druge u vali koji slušaju nešto drugo. Malo pjesme, malo viceva i živog razgovora, malo dogovora za sutrašnju plovidbu, ribolov ili posjet nekom mjestu. Noć postaje sve tamnija, glasovi sve tiši i do ponoći su uglavnom svi u posteljama. Oni izdržljiviji ostaju u kokpitu uz vino i skroz utišani razgovor. Da ne smetaju drugima, a ni prirodi koja ima svoj ritam. Prva noć na điti svima donosi posebno sladak san. U tišini.

---

image

Dječji smijeh zamijenila je (pre)glasna glazba

---

SAD: Sunce polako zalazi. Stariji čarter-đitaši kreću gumenjacima prema restoranima i konobama, a mlade čarter-ekipe, koje znaju brojiti i dvadesetak članova na većim katamaranima, kreću u party akciju. Na palubu se izvlače zvučnici ili pojačavaju do daske oni već ugrađeni, a bučni ubojiti ritam počinje odzvanjati uvalom. Noć postupno gasi sve druge ugodne zvukove, pa uskoro taj ritam i buka postaju jedino što odzvanja uvalom i daleko izvan nje. Piće se nemilice toči, kikot i cika postaju sve jači, a pijano skakanje u more uz prigodne urlike glavni je sport. Bili blizu ili daleko od party broda, jednaka vam je sudbina. Buka je tolika da su san i mir nedostižna želja do sitnih sati. Molbe da se stišaju i pozivanje na morski bonton ništa ne pomažu. Uglavnom se samo kikoću ili vam pijano nazdravljaju. Gdje ćeš boljeg mjesta za party od broda u uvali. Ritam tako dobro odjekuje u tišini, a pozornica je bolja nego igdje. Osim toga, tako se lako povrati kad prekardašiš u piću, samo se nagneš preko bande broda i ispališ rafal. Pa po novu turu. Milina jedna.

---

image

More i brodovi su samo scenografija za uspješnu sliku

Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

Još je gore, a vrlo je učestalo, kada na više brodova krenu partyji, jer tada svi odviju zvučnike do daske, pa nastane takva zvučna agresija koju malo tko osim konzumenata može izdržati. Jedini vam je spas bijeg kad vidite što se sprema, također sve češći, u neku obližnju manje sigurnu valu. Ponekad ćete se sidriti i vezivati gotovo po noći, ali barem imati svoj mir i mogućnost sna.

Zapravo, potraga za valama koje su ili premale za party čarteraše, ili im nisu označene na karti kao sigurna sidrišta, ili su zabačene i relativno neugledne..., postaje glavna vodilja đitaša staroga kova u novim vremenima. Svoje stare omiljene vale, najljepše i najsigurnije, prepustili su industrijskoj nautičkoj najezdi koja ih u srcu ljeta doslovno unakazi. Od općeg ugođaja, (ne)čistoće mora, do nezamislivog zvučnog zagađenja.

Kad ujutro nautički partijaneri otplove zagađivati iduću destinaciju, pa zaronite oko poprišta netom okončane party akcije, naći ćete puno podmorskih artefekata. Pjata, čaša, boca, noževa, vilica, ručnika, štipaljki za kosu, šlapa, peraja...

Dragocjeni popis

NEKAD: Planiranje đite bilo je ozbiljan i odgovoran posao, jer je sa sobom trebalo ponijeti hranu, piće i potrepštine za puno dana, ponekad i dvadesetak. Trgovine su na otocima bile rijetke, ponuda oskudna, a radno vrijeme kratko. Svježi kruh je bio poseban problem jer se u manjim mjestima mogao kupiti jedino ako se dan prije kod pekara ili u butigi zapišete. Peklo se točno toliko štruca koliko ih je bilo na popisu. I voda je bila problem jer se na malo mjesta mogla natočiti, a pumpe za gorivo bile su vrlo rijetke. Stoga su se popisi namirnica i svih stvari potrebnih za đitu prepisivali od iskusnijih nautičara kada ste ulazili u taj svijet, a poslije pažljivo čuvali za iduću godinu.

Količine krumpira, kapule, pomidora, raznog voća i povrća, mlijeka, vina, keksa i slatkiša, brašna, riže, šećera, kave... pomno su se izračunavale za što više dana. Tko zna gdje ćemo i što uspjeti naći. Brodski hladnjaci bili su rijetki, a kad ih je netko i imao, mahom su bili plinski sa slabijom moći hlađenja i mali. Stoga je valjalo osmisliti načine najboljeg čuvanja hrane bez hladnjaka. Uglavnom se sve pokvarljivo slagalo ispod pajola, jer dolje je more koje je uvijek hladnije od zraka. Koristili su se i razni trikovi, poput slaganja pečenih šnicela u čistu mast radi konzerviranja, stavljanja maslaca da pluta u vodi, mazanja kore jajeta vazelinom... No, uvijek bi se kupilo više zbog straha od gladi, pa je uvijek dosta toga i propadalo. Uglavnom, avantura plovidbe u daleke i divlje uvale imala je i svoju podulju pripremnu fazu. A njezino obavljanje samo je povećavalo želju da se konačno krene.

---

image

Nekad je ovo bio jedini hladnjak na brodu

---

SAD: Gotovo gdje god doplovili, možete pronaći i kupiti sve što vam treba. Ako baš ne u divljoj uvali, onda u mjestu udaljenom koju milju od nje. Iako će vam često iz tog mjesta u uvalu doploviti prodavači na barkama, nudeći voće, povrće, kruh, sladoled, hladne koktele, novine..., baš svega bude.

Nautički turizam na Jadran doveo je potrošače u velikim brojkama, a na velike potrošačke brojke brzo je odgovorila trgovačka ponuda roba i usluga svih vrsta i svih načina dostave. Uglavnom, đitu danas možete isplanirati i pripremiti u dan-dva ako vam se žuri. I ako imate novca. Sve što vam treba moći ćete kupiti i na otocima, jedino što će cijene gotovo svega biti značajno veće. Ponekad i više nego dvostruko. No sve je ionako baždareno prema platežnoj moći stranih čarter-nautičara, pa problema nema. Barem za njih.

Posljednji domaći đitaški mohikanci, kojih je iz godinu sve manje i sve su stariji, i dalje se trude ponijeti sa sobom što više namirnica i potrepština iz polazne luke. Ponajviše zbog znatne uštede, ali i zbog većeg izbora kvalitetnijih proizvoda. U međuvremenu, brodski su hladnjaci postali dostupni i veći, a solarni paneli dovoljan izvor električne energije za njihov rad pa je sve postalo lakše. A kad pofali prostora u njima, stari trikovi za čuvanje hrane dobro dođu. Doduše, i novi trikovi poljoprivredne genetike. Tako su nekad i najbolje pome mogle izdržati najviše pet-šest dana u pajolama prije kvarenja. Današnje genetski modificirane bez problema prežive i petnaest.

Autentičan ugođaj

NEKAD: Kad biste ploveći od vale do vale i od otoka do otoka pristali u naša mala mista, mogli ste doživjeti autentičan ugođaj i susresti autentične ljude. Kupiti od njih poneku bocu domaće loze ili maslinova ulja, demižanu vina, tek ulovljenu ribu od mjesnih ribara... Oni su vam znali pokazati i neku posebnu tehniku lova karakterističnu za njihov otok, a novu za vas. Koja vam je na brojnim idućim đitama osiguravala gotovo siguran obid. Mogli ste prisustvovati i ponekoj ribarskoj fešti, dok su još bile spontane i autentične. Osjetiti bilo malog mista i njegovih ljudi.

Negdje uz glavnu rivu ili oko nje, uvijek se moglo pronaći mjesto i privezati bokom, često i prenoćiti ako vam se svidio ugođaj ili ste poželjeli večerati dobru domaću spizu u lokalnoj konobi ili gostionici.

SAD: Kad danas uplovite u neko malo misto, dočekaju vas iznajmljivači apartmana, prodavači izleta, ronilačkih tečajeva, ponuđači barki, skutera i bicikala za najam... Na brojnim štandovima i u malim butigama sve češće nailazite na poslovne doseljenike s kopna, koji privučeni navalom turista i nautičara nude štancane suvenire, zlatni i srebrni nakit, slike s morskim motivima, palačinke, kokice, voće i povrće, sladolede, brzu hranu, autohtone kolače, domaće rakije, med, ljekovite trave... Nema čega nema, ali ima gužve, guranja, dovikivanja, često i svađe oko otetog gosta kojeg sam ja prvi vidio.

Slobodnog mjesta za privez nigdje nema jer turističke brodice sve zauzmu, a još ako uplove mini kruzeri, gužva vam ubija svaku želju da uopće pristanete. Radije negdje kratko spustite sidro, gumenjakom odete u kratku kupnju i – pravac iduća vala. Čarter-nautičari sav taj trgovački cirkus naguran u malom mistu njima u čast, točnije u čast što izdašnije mužnje njihovih eura, vjerojatno gledaju i doživljavaju kao autentičan ugođaj s autentičnim mještanima. Pa im je sve to baš cool. Kako god okreneš, neko novo vrijeme. Ono staro, pak, kada su đite imale srce i dušu, definitivno polako nestaje. Kao i većina drugih stvari i događanja pokretanih strašću i srcem u vremenu koje od svih vrijednosti priznaje samo jednu. I sve nastoji svesti samo na nju. Novac!

---

image

Nije nimalo čudno što su sudari na moru postali puno češći

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA HANZA MEDIA Luka Gerlanc/HANZA MEDIA Božidar Vukičević/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA Damjan Tadić/HANZA MEDIA
Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Običaji i navike nautičara se mijenjaju


Bonaca u vali, pravilno usidreni brodovi, mir i uživanje...


Uvijek bi se nešto ulovilo za objed


Ovakav mir više ne postoji


Ušate se viškom tehnikom love u podne, a jedu sat-dva poslije


Nekad je ovo bio jedini hladnjak na brodu

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Sve je više većih plovila s brojnim i bučnim posadama

HANZA MEDIA

Gužva je postala sudbina, mir na moru misaona imenica

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

Nije nimalo čudno što su sudari na moru postali puno češći

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Nema ništa slađe od đitaške marende

Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Uvala Vinogradišće je primjer prekrcanosti

Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

More i brodovi su samo scenografija za uspješnu sliku

Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Marine su postale mravinjaci


Dječji smijeh zamijenila je (pre)glasna glazba


Divlje uvale bez gužve je nemoguće pronaći

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/divlje-vale-postale-su-dir-i-kulisa-za-selfije-od-plovidbe-za-dusu-do-bijega-od-partijanera-1309724 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4d36aaa01a35a0368987f7f944dd5bb1f28c51e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Divlje+vale+postale+su+%C4%91ir+i+kulisa+za+selfije%2C+a+plovidba+za+du%C5%A1u+bijeg+od+partijanera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdivlje-vale-postale-su-dir-i-kulisa-za-selfije-od-plovidbe-za-dusu-do-bijega-od-partijanera-1309724 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdivlje-vale-postale-su-dir-i-kulisa-za-selfije-od-plovidbe-za-dusu-do-bijega-od-partijanera-1309724 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => đite nekad i sad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

đite nekad i sadDivlje vale postale su đir i kulisa za selfije, a plovidba za dušu bijeg od partijanera

Piše MIOMIR ŠTRBAC
26. srpnja 2023. - 07:00

Ljetna krstarenja, odnosno đite, kako su se u Dalmaciji uvijek nazivala, negdje od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća postala su omiljeni način odmora ljudi zaljubljenih u more i plovidbu. Naravno, i prije toga bilo je onih što su odlazili na đite svojim drvenim jedrilicama, gajetama i pasarama s kabinom, no nisu bili brojni. Imati bilo kakav brod u to je vrijeme bio teško dohvatljiv cilj, pa se najčešće radilo o plovilu koje je u obitelji prvo koristio dida, pa pape, pa sin... Uz povremene dorade i popravke.

Tek s početkom serijske proizvodnje stakloplastičnih brodica i jedrilica, plovila postaju dostupnija širem krugu ljudi, a time se omasovljuje broj poklonika đita kao omiljenog načina provođenja godišnjeg odmora.

Od tada su proš...

16. svibanj 2024 07:00