StoryEditorOCM

iskušenjeGolden Globe regata; Još je devet jedriličara na moru nakon tri mjeseca, a još nisu ni na pola puta

Piše M.I.
11. prosinca 2022. - 14:01

Još je devet jedriličara na moru, već 96 dana, na velikoj regati Golden Globe race, koji su na putu ka cilju u Les Sables d‘Olonne u Francuskoj, no, kako live tracer pokazuje, nisu ni na pola puta!

Flota je trenutno negdje na ruti prema luci Hobart u Australiji, a vodeći je, prema posljednjim rezultatima, britanski skiper Simon Curwen, dok je iza njega Kirsten Neuschafer, 39-godišnja Južnoafrikanka koja nije krila ambiciju da pobjedi u ovoj regati.

- Prilično je frustrirajuće jer vjetra malo ima, malo nema. Kad puše, super je. Jedrim s dvostrukim prednjim jedrima. Oni zahtijevaju dosta posla jer se radi o postavljanju i skidanju cijelo vrijeme. Dizala sam spinaker nekoliko puta, ali nema dovoljno vjetra. Držim se glavnih jedara jer ih mogu lako smotati ako vjetar stane - rekla je.

Golden Globe utrka okupila je 17 skipera iz cijeloga svijeta koji su krenuli na opasno putovanje bez elektronike. Regata je startala 4. rujna iz Les Sables-d‘Olonnea u Francuskoj, kao najusamljenija utrka u bilo kojem sportu, jer natjecatelj sam jedri šest do deset mjeseci. Na put su krenuli s pedesetak godina starim jedrilicama bez upotrebe elektronike, pa je stopa odustajanja i havarija iznimno visoka. Jedre bez GPS-a, elektroničkih instrumenata, autopilota i mobitela, tek uz pomoć sekstanta, papirnate karte i nebeske navigacije. Kako je to moguće, možete pročitati njihova iskustva na web stranici regate.

29. travanj 2024 04:05