StoryEditorOCM

projekt ‘BUMBLEBEE‘Hrvatska tvrtka započela razvoj lakog elektro katamarana, pogledajte kako će izgledati

Piše OM
28. prosinca 2022. - 10:57

Riječki ViaKornel, studio za 3D modeliranje i razvoj prototipova, započeo je s razvojem i dizajniranjem vlastitog projekta "Bumblebee" - lakog elektro katamarana napajanog pomoću solarnih panela.

Projektom su definirane sljedeće verzije: privatna, turistička/ predviđena za iznajmljivanje, te radna verzija brodice. Projektom su Bumblebee brodice definirane kao dimenzijama mala, okretna i za rukovanje jednostavna elektro plovila, te su primarno namijenjena kraćim plovidbenim relacijama uz mogućnost čestih ticanja obale.

Dizajnirane su za lako snalaženje i ugodnu plovidbu uskim kanalima, uvalama, obalama rijeka, jezera, zaljevima…. a njihov relativno mali gaz plovila i pri punoj istisnini /opterećenosti teretom treba im omogućiti jednostavnu i laku plovidbu te "provlačenje" plitkim vodama, kanalima i obalama i u sušnome razdoblju godine ili pak za vrijeme morskih oseka.

Modularnost dizajna omogućava da se relativno jednostavno, uz veliko smanjenje budućih troškova proizvodnje, jedno te isti trup koristi za čak tri verzije brodice.

image
ViaKornel
image
ViaKornel

Projektom su dizajnirana dva trupa za:

BUMBLEBEE Mini – kategorija D (unutarnje vode)

Dužina: 5m

Širina: 2.25 m max

gaz: 0.45 m

Nosivost: 800 kg

Kategorija plovidbe: D - unutarnje vode; rijeke, jezera, kanali, lučka područja

BUMBLEBEE – kategorija C i D (unutarnje vode, obalna plovidba do 1 NM od obale),

max gaz 0.45 m

Dužina: 5,9 m

Širina: 2.4 m

max gaz: 0.45 m

Nosivost: 1000 kg

Kategorija plovidbe: C/D - more do 1NM od obale, unutarnje vode: rijeke, jezera, kanali, lučka područja

Obje verzije su dizajnirane s glavnom smjernicom da cjelokupni, dovršeni model broda može biti lako transportiran unutar samo jednog 20 stopnog brodskog kontejnera (Bumblebee mini) ili na otvorenome kontejneru tzv. flat rack u slučaju Bumblebee trupa. U oba dva slučaja nema potrebe za rastavljanjem broda – jedina dva zahtjeva su da se spusti krov te naknadno ugrade bokobrani. 

19. travanj 2024 15:30