StoryEditorOCM

U ČARTERUIz Brodosplita isplovio Golden Horizon, tjedan dana na njemu košta više od milijun eura

Piše Jozo Vrdoljak/JL
16. rujna 2024. - 13:19

Iz Brodosplita je na komercijalnu vožnju, koja će trajati gotovo dva tjedna, isplovio Golden Horizon, najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu. Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću, potvrdio nam je da je razlog isplovljavanja Golden Horizona iz splitskog brodogradilišta to što je počeo jedinstveni čarter.

Nije nam mogao reći tko je unajmio jedrenjak jer mu za to klijent nije dao dozvolu, niti na koliki je rok unajmljen. Međutim, otprije je poznato da cijena tjednog najma ovog jedrenjaka iznosi više od milijun eura, a uspjeli smo doznati iz krugova bliskih Brodosplitu da je jedrenjak unajmljen na dva tjedna i da će ploviti Mediteranom.

Doznali smo i da je prije mjesec dana Golden Horizon također plovio Mediteranom, a razlog je bio da je to bila plovidba za potencijalne klijente koji su zainteresirani za dugoročni najam, a možda i za kupnju Golden Horizona. Brod može primiti 300 gostiju i 158 članova posade. Međutim, taj broj može se i povećati jer postoji mogućnost da se određenom preinakom na način da se svaki krevet dogradi u krevet na kat, kao u hostelu, brod pretvori u studentski kampus i primi i do 600 studenata, posadu i profesore.

Brod ima sigurnosnu opremu, uključujući čamce za spašavanje, splavi, prsluke i ostalu opremu, za više od 800 ljudi, tako da se može prilagoditi potrebama nekog sveučilišta. Iznajmljivanje Golden Horizona povjereno je poznatoj tvrtki specijaliziranoj za čarter-upravljanje, prodaju i gradnju superjahti, TWW Yachts iz Londona, čije je inače sjedište u Monaku. Golden Horizon i Katina u ponudi su najma ove kompanije u društvu luksuznih jahti sagrađenih u najpoznatijim svjetskim brodogradilištima za luksuzne jahte.

image

Golden Horizon

Božidar Vukičević/Cropix

Golden Horizon sagrađen je u Brodosplitu. Radi se o replici čuvenog jedrenjaka France II koji je sagrađen 1913. godine. Dug je 162 metra, ima 36 križnih jedara, a njegovi jarboli visoki su 63 metra. Na njegovim palubama površine 3000 četvornih metara nalaze se tri bara i tri bazena s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. Mogu se organizirati eno-gastro degustacije, igre i kvizovi, a središnji bazen ima stakleno dno i prozore.

Drugi bazen pruža mogućnost ronjenja do dubine od 4,5 metara. Uz duboki bazen za ronjenje tu je i kompletan wellness program, koji uključuje toplice, jacuzzi, saunu, salon za kozmetičke tretmane, a na palubi za sunčanje redovito se održavaju vježbe joge. U spa zoni gostima se pruža niz različitih opcija za opuštanje. To uključuje prostorije za masažu, frizerski salon i posebnu prostoriju poznatu kao "snow room", gdje gosti mogu doživjeti osjećaj snježne atmosfere.

Također su dostupni tuševi s efektom zvjezdanog neba i krmena platforma s marinom koja nudi raznovrsnu opremu za vodene sportove. Ova oprema uključuje osam splavi, četiri sportska čamca, dva manja čamca, sea-bob ronilicu, brodske kajake, gumenjake, skije za vuču, daske za jedrenje i opciju za plivanje na otvorenom moru.

Gosti mogu čak iskusiti upravljanje brodom uz kormilo, opuštati se na mreži iznad mora na pramcu tijekom plovidbe, a mogu se i popeti konopima do vidikovaca na jedrima. Brod ima najmoderniju navigacijsku i komunikacijsku opremu, a svaka kabina nudi udobnosti poput interneta, telefona, televizije, glazbe i ostalih sredstava zabave. Cijeli je brod pokriven Wi-Fi signalom.

image

Golden Horizon

Božidar Vukičević/Cropix
18. rujan 2024 14:37