StoryEditorOCM

Sampa 8 HDRapski brodograditelj za rapskog barkarijola: u obiteljskoj radionici nastao prototip novog broda

Piše M. I.
15. siječnja 2024. - 15:00

Kada rapski brodograditelj gradi za rapskog barkarijola rađa se jedan potpuno novi brod. U emisiji "More" iz riječkog studija HRT-a, objavljena je priča o sprezi rapskog brodograditelja Denisa Brnabića i rapskoga barkarijola Matije Matušana, o procesu rađanja jednog sasvim originalnog broda - prema modelu "SAMPA 8 HD" i njegovom prvom isplovljavanju u rapskom akvatoriju. Matija je brodu nadjenuo ime "Lucija" po svojoj kćeri.

- Sampa 8 HD je prvi izgrađen brod u budućoj seriji. Prototip je to pomno pripreman u obiteljskoj radionici. Sada, kalup Sampe već se pomno polira za drugo plovilo, kazao je Denis Brnabić, brodograditelj-Brodomehanika Rab.

- Nanosim voštani izdvajač na negativ i z kojeg se radi plastični dio broda i i potrebno je da se 5-7 puta napravi odljevak koji se lijeva odvojio iz kalupa, kazao je Brnabić.

Denis govori kako su brod radili on i prijatelj iz nekakvog iskustva. Govori kako se bave prijevozom putnika 15 godina. I, kako kaže, brod je građen za radne uvjete.

Brod je to rapskog brodograditelja za rapske barkarijole. I prvi naručitelj, Matija Matušan, barkarijol, puna srca ulazi u svoju "Luciju". Brodu je dao ime po kćeri.

- Sve smo do savršenstva odradili, kazao je Matija Matušan, barkarijol-Rabž.

Zašto baš ovakav brod? Kakva je to tajna veza među Rabljanima? Među onima koji grade i onima koji brode?

- Tu živim i radim i nije me zadovoljavala plastika, brzina, snaga,kazao je Denis.

- Dužina broda je 7, 5 metara, a širina 2 metra i osamdeset i to su dimenzije za naše uvjete idealne. To je radni brod za prijevoz putnika, kazao je Denis.

Duga je tradicija barkariola na Rabu. I Denis i Matija obiteljski su vezani uz rapske rute prijevoza putnika i turista. Odrasli su oni na brodovima. Veslali, jedrili, timunali, prepravljali brodske motore.

- Moji su svi bili barkarioli. Djed je bio morski vuk i on je to more volio

SAMPA je namijenjena za kraće rute. Uz dva člana posade može primiti 12 putnika. Motor "ide" sve do 350 konjskih snaga. Prvi turisti vrlo će skoro zakoračiti na "Luciju".

04. svibanj 2024 05:16