StoryEditorOCM

pomorska baštinaU Loparu na Rabu otvoren interpretacijski centar posvećen moru i ljudima ‘od mora‘

Piše M. I.
22. prosinca 2023. - 12:03

U Loparu na Rabu otvoren je interpretacijski centar "Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara". Ovaj centar zapravo je nastao na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar koja njime želi doprinijeti očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine, što će biti temelj za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara, piše portal Rab danas.

Centar sadrži četiri sobe – prva je posvećena povijesti i predstavlja Lopar kroz ključne povijesne događaje na otoku Rabu, pomorske puteve, povijesne ličnosti, geološku prošlost, ali i kroz razne gospodarske grane kojima su se otočani bavili. U drugoj sobi su plovila, oruđa i tehnike ribarstva kroz povijest, i u njoj su prikazani i najčešći tipovi plovila, načini njihove izrade, makete plovila, alati koji su se koristili, različite vrste mreža, ferala, udica (i to one od starine). Osim toga multimedijalno su prikazani i tradicionalni načini ribolova.

U trećoj sobi, nazvanoj "Čovik i more", prikazan je odnos čovjeka i mora, ispričane su brojne priče koje tematiziraju njegove strahove, vjeru, zavjete, osjećaje prilikom odlaska na daleka putovanja i povratka s istih. Posljednja soba posvećena je tradicionalnoj kuhinji u kojoj su prikazane specifičnosti prehrane uvjetovane zemljopisnim položajem, uloga soli i bure, načini konzerviranja i pripreme hrane, a moguće je naći i priču o loparskom krumpiru, pomidoru, maslini itd.

Svakako posjetite ovaj centar ako budete u prilici.

image

Čovik i more

TZ Lopar/FCB
28. travanj 2024 21:49