StoryEditorOCM

zelena rutaNyumba, Long Island, The Icon...: donosimo najzanimljivije ekološke premijere nautičkog sajma u Cannesu

Piše M. I.
14. rujna 2023. - 12:08

Uz brojne premijere, njih čak 130, te više od 650 izloženih plovila, Cannes Yachting Festival koji se održava ovaj tjedan protječe i u znaku održivih rješenja u nautičkoj industriji.

U sklopu sajma uvrštena je i Zelena ruta, dio posvećen ekološkim inovacijama gdje će više od 60 izlagača predstaviti ekološki učinkovita rješenja za smanjenje utjecaja pomorske industrije na okoliš na more i morske ekosustave. 

Prema portalu superyachts.com najzanimljivije ekološke premijere odnose se na plovila: Nyumba, Long Island 86 Power, The Icon i Magellano 60. 

Nyumba

Nyumba je prva hibridna jedrilica u floti Southern winda, firme iz Genove. Udobna, pouzdana i održiva jahta od 29 metara osmišljena je u suradnji s britanskom tvrtkom BAE Systems, pa je građena u skladu s najstrožim ekološkim pravilima.

BAE Systems, vodeći je proizvođač u proizvodnji električnih pogonskih sustava, a za talijansku firmu osmislio je električno-hibridni pogonski sustav. Nyumba je stoga prvo plovilo koje će imati koristi od najnovije tvrtkine pogonske tehnologije. Način hidrogeneracije, odnosno sustav snage i pogona smanjit će emisije i potrošnju goriva za tiho, čisto i učinkovito iskustvo na ovoj superjahti, koja je dizajnirana za dugo krstarenje i regatne utrke. 

image

Nyumba jahta

superyachts.com

Long Island 86 

Long Island 86 Power dodatak je seriji katamarana JFA Yachts ‘Long Island‘. Ova serija uključuje katamarane koji imaju aluminijske trupove i kompozitne palube,pa se time izdvajaju od svih ostalih jahti na tržištu katamarana.

Ovaj spektakularni katamaran može se isporučiti  s konvencionalnim ili hibridnim pogonskim sustavom kako bi se mogao kretati u tihom načinu rada između dva sidrišta. To će smanjiti ukupne emisije, u skladu s ekološkim načinom razmišljanja.

image

Long Island 86

JFA Yachts

Magellano 60 

Azimutov Magellano 60 opisan je kao ‘oda slobodi i eleganciji‘; šarmantna jahta od 18,47 m koja je jednako sofisticirana koliko i održiva.

Eksterijeri nude neusporediv pogled na horizont. Interijer je također opuštajući - blagavaonica ima prozore od poda do stropa, pridonoseći povezanosti unutarnjeg i vanjskog prostora. 

Iako bezvremenski u svom dizajnu, Magellano 60 predstavlja budućnost zelene nautike. Potrošnja goriva smanjena je za 20 posto u usporedbi s drugim jahtama ove veličine zahvaljujući dvostrukom modu trupa i različitim brzinama krstarenja. Također je odabrana da isproba biogorivo HVOlution tijekom svog prvog putovanja, što je značajan korak prema ekološki prihvatljivim rješenjima.

image

Magellano 60 

boat24.com

The Icon

Icon je luksuzni BMW-ov električni hidrogliser koji ima domet od 100 km i postiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Zajedničkim snagama izgradili su ga BMW i brodograditelj Tyde

Pokreću ga dva elektromotora od 100 kW, u kombinaciji sa šest baterija od 240 kWh, a s tom konfiguracijom model ima autonomiju od 50 milja. Za povećanje autonomije, komfora i brzine, Icon je opremljen foil-krilicima koja smanjuju potrebu za energijom do 80% u usporedbi s konvencionalnim trupom.

The Icon je prvo plovilo svoje vrste na baterijski pogon i spaja putovanja bez emisija s vizijom luksuza.

image

THE ICON BY BMW & TYDE

boatinternationa.com
09. svibanj 2024 12:35