StoryEditorOCM

više od sto izlagačaPripreme za Croatia Boat Show su u punom jeku, broji se sitno do otvorenja: ‘Ovo im je zadnja prilika da pred sezonu prodaju što imaju na zalihama‘

Piše Tanja Giovanelli
23. travnja 2022. - 16:35
Robet Šormaz, tehnički direktor, Vice Blagajić i Damir Dešković najavili su ovogodišnji Croatia Boat ShowJoško Ponoš/Cropix

Kako s odbrojavanjem dana do otvorenja splitskog Croatia Boat Showa raste iščekivanje, tako organizatori na kapaljku puštaju informacije ne bi li održali željenju razinu uzbuđenja.

Na druženju za novinare koje su danas upriličili na Gatu svetog Nikole gdje su pripreme u punom jeku, te na brodu "Polaris" vezanom na mulu Lučke kapetanije, otkrili su neke pojedinosti u sklopu očekivane premijere, ali i progovorili o problematici aktualnog trenutka u nautičkoj industriji.

Da je riječ o sajmu koji će, krizi unatoč, pred Splićane donijeti brojne i zanimljive izloške, uz zavidan broj noviteta, kazao je Robert Šormaz, tehnički direktor sajma, najavivši više od 100 izlagača.

– Iako ćemo premijere službeno najaviti u ponedjeljak, već sad možemo kazati da nam dolazi Fiart s dva nova modela, zatim Super Rib, hrvatski proizvod koji će izložiti čak četiri svoja broda i Azimut – jedan od najvećih brendova u svijetu što se tiče nautike. Tako da će biti za svakoga po nešto. Od malih brodica, tipa Betina, do jahti od 25, 30 metara – kazao je Šormaz, dodavši kako će u moru biti više od 70, 80 brodova, uz one koji će biti izloženi na kopnu.

image

Pripreme za ovogodišnji Croatia Boat Show

Joško Ponoš/Cropix

Usporedba s najboljim godinama

Uspoređujući ponudu s najboljim godinama sajma istaknuo je kako se situacija na svjetskom tržištu, s COVID krizom drastično promijenila, uzrokujući, među ostalim, probleme s dobavom motora, koji su prisutni i u autoindustriji.

Kako je kazao, problemi s isporukama prisutni su na globalnoj razini, pa izlagači koriste ovu priliku da pokažu kako su brendovi još živi i da će i dalje raditi. Kao jedan od aktualnih problema, istaknuo je i inflaciju, koja otežava postavljanje cijene broda s odgođenom isporukom.

– Distributeri imaju taj problem što ne mogu niti definirati cijenu za godinu, dvije kada su im zakazane isporuke, jer ta inflacija drastično mijenja nabavu motora, materijala. Svijet je u neizvjesnosti, sa svime pa tako i brodovima. No, kako smo mi prvi sajam ove godine koji se održava u ovom dijelu Europe, jer su zbog situacije s koronom drugi sajmovi otkazani, ovo je za izlagače bila zadnja prilika da pred sezonu prodaju ono što imaju na zalihama – naveo je Šormaz.

Kako nam je i u ranijim najavama sajma kazao organizator Vice Blagaić, a što se danas slikovito moglo primijetiti na Gatu svetog Nikole, gdje je zelenilo gotovo zaklonilo pogled na grad, ovogodišnji Croatia Boat Show imat će i botanički predznak, pa će uz brodove i nautičku opremu biti izložena i hortikultura.

U suradnji s tvrtkom "Botanica Pologrina" organizatori sajma posjetiteljima tako pripremaju bujno iznenađenje, za koje kažu da se jednostavno mora doći pogledati uživo.

image
Joško Ponoš/Cropix

Razne atrakcije

A posjet i uživanje u sajmu bit će moguć od utorka u 12 sati, za kada je najavljeno svečano otvorenje, do subote, i to po tjednoj cijeni karte od 40 kuna, odnosno 50 kuna za subotnju ulaznicu. Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a u subotu do 18 sati, a osim brodova i zelenila posjetitelji će moći razgledati i atrakcije poput dasaka za surfanje, jet-skijeve, kamere za podvodno snimanje i drugu nautičku opremu.

Iako im, kako je kazao Šormaz, potpora Grada Splita mnogo znači, nije na tragu nekadašnje.

– Splitski sajam brodova ove godine svaki metar izložbenog prostora plaća po danu korištenja, tako da ne bi trebalo biti nikakvih repova – istaknuo je tehnički direktor sajma.

Osvrćući se i na nedavnu odluku da će Lučka kapetanija preuzeti brigu o privezištu brodova na Zapadnoj obali, kazao je i kako svaki mediteranski grad u svom centru ima vezove od čega ljudi dobro zarađuju.

– Ne vidim zašto mi to ne bismo iskoristili. Imamo bogomdanu obalu, a 80 posto čarter brodova se nalazi u Jadranu, bilo bi suludo da to stoji prazno – zaključio je Šormaz.

image
Joško Ponoš/Cropix
25. travanj 2024 20:22