StoryEditorOCM

U PRODAJI NOVI BROJ OTVORENOG MORAS novim radarima DHMZ-a oluju na Jadranu vidimo 60 minuta prije udara

Piše OM
4. lipnja 2022. - 07:59

Upravo pred novu nautičku sezonu u Jadranu su aktivirani novi meteo-radari. Nakon dugo godina čekanja Državni hidrometeorološki zavod je napokon uspio postaviti uređaje koji doslovno život znače, a na nautičarima je da redovito prate prikaze i nastoje izbjeći pogubne oluje. Dr. Tanja Renko za novi je broj Otvorenog mora ispričala kako iskoristiti nove radarske slike i kako se sat prije udara pripremiti za opasnost.

image

Radar u Debeljaku

Osim oluja godišnje odmore najčešće pokvare banalne stvari poput ježinaca ili japanki o čemu donosimo posebnu temu koju vrijedi pročitati prije nego se uputite na more. Prijedlog za đitu u lipanjskom broju obuhvaća otoke Brač i Hvar, destinacije koje vrijedi obići samo izvan špice sezone kada stignu nautičari iz cijeloga svijeta.

Kad je u pitanju održavanje čistoće broda sve više se govori o ekološkim sredstvima iako se puno jeftinije može proći korištenjem prirodnih artikala poput octa, limuna i sode bikarbone o čemu donosimo poseban tekst.

image

Wondeck umjetna tikovina za brodove

Tomislav Krišto/Cropix

U higijenu trupa spada rješavanje mjehurića osmoze, neželjene pojave primjetne i kod ne tako starih brodova. Kada i kako treba reagirati navodimo u vodiču za sve koji sumnjaju na pojavu vlage u laminatu.

Od tehničkih tema vrijedi istaknuti priču o domaćim proizvođačima sintetičke tikovine WonDeck, pojedinosti o električnom hidrokrilcu Racebird projektiranom za morska natjecanja po uzoru na Formulu 1, te prve snimke kineskoga tankera na kojem će se uzgajati riba daleko od obale.

image

Ploveće ribogojilište

Ljubitelji ribolova uz pomoć savjeta Šime Duvančića mogu se okušati u lovu šarga s obale ili pak panulavanja zubataca s neodoljivom silikonskom mlatirepkom.

image

Varalica za zubace

Uz pregled brodova predstavljenih na Danima male brodogradnje u Kaštelima donosimo test Karnica SL702, svestranoga ciparskoga glisera za sunčanje s dodatnim ribolovnim potencijalom.

Od redovitih rubrika pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Racebird, električni brod za utrke

image

Olimpijska klasa iQFoil

Božidar Vukičević/Cropix
image

Porinuta flota ženskih jedrilica

 

image

Otvoreno more lipanj

26. travanj 2024 11:38