StoryEditorOCM

U PRODAJI NOVI BROJ OTVORENOG MORASunčanje na brodu puno je opasnije, pogotovo za djecu

Piše OM
1. srpnja 2022. - 10:46

U nizu radosti koje donosi ljeto nalazi se i niz opasnosti. Prva stiže s neba od nemilosrdnog sunca u obliku ultraljubičastih zraka koje su posebno nemilosrdne prema dječjoj koži.

Prema riječima specijalistice dječje dermatologije Dubravke Vuković, do šeste godine života je opasan svaki boravak na suncu sredinom dana, posebno na brodu gdje refleksija o morsku površinu i bijelu plastiku dodatno pojačava efekt.

Djeca svjetlije puti i s pjegicama mogu izgorjeti u svega nekoliko minuta i zato ih treba posebno zaštititi s odjećom s faktorom i kremama s mineralnim filtrima.

Među riskantnim aktivnostima ronjenje spada među najopasnije, a trend mini boca s komprimiranim zrakom krije mnoge zamke.

Koliko god se činile kao bezopasno pomagalo za ljetnu zabavu, u rukama slabo iskusnih ronilaca mogu biti fatalne što opisujemo u novome broju Otvorenog mora.

Čak i profesionalni ronioci na dah mogu upasti u probleme; jedan od natjecatelja na posljednjem državnom prvenstvu u podvodnom ribolovu je nakon iscrpljujućeg dana završio s najboljim ulovima, ali i u barokomori sa simptomima dekompresijske bolesti.

Život ispod površine morskim je životinjama podario neka impresivna svojstva i vještine. Kako ribe čuju, vide, njuše i osjećaju, pitanja su na koja odgovaramo u zanimljivom popularno znanstvenom članku.

Ljubitelji ribolova uz pomoć savjeta Šime Duvančića mogu se okušati u dubinskom ljetnom lovu iz brodice ili pak hvatanju invazivnih plavih rakova koji su srećom ujedno i gurmanska slastica.

Uz test jedrilice godine Hanse 460 predstavljamo i fishing verziju Targe 27.2 s kojom će mnogi poželjeti krenuti u lov na velike ribe.

image

Targa 27.2

Botnia Marin
image

Test jedrilice Hanse 460

Duje Klarić/Cropix

Od redovitih rubrika pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

27. travanj 2024 00:26