StoryEditorOCM

svečano u gružuU Dubrovniku predstavljena ‘Lacroma‘, prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu!

Piše OM
2. rujna 2023. - 10:43

"Lacroma", prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, predstavljen je u luci Gruž uz otvorenje nove brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum.

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju naglasio tri pojma koja, rekao je, najbolje dočaravaju današnji događaj. –"Ti pojmovi su – održivost, prvi i europski fondovi jer odražavaju naš rad i nastojanja u posljednjih šest godina i ono na čemu temeljimo upravljanje", rekao je gradonačelnik podsjetivši kako je Dubrovnik prvi hrvatski grad koji je u upravljanje turizmom uveo postulate održivosti i uspješno ih primjenjuje. Podsjetio je kako se ova gradska uprava 2017. odlučila za maksimalno korištenje dostupnih fondova Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

Dubrovnik dobio prvi hrvatski putnički brod na hibridni pogon sufinanciran EU sredstvima

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, ujedno imenovana kumom broda, kazala je, između ostalog, da se nabavka hibridnog broda Lacroma s inauguracijom novog turističkog proizvoda izravno naslanja na strateški projekt Grada Dubrovnika "Poštujmo Grad" jer utječe na disperziju gostiju.

Hibridni katamaran "Lacroma" dug je 15 metara, kapaciteta je 50 putnika i posada, maksimalne brzine do 18 čvorova, a prilagođen je osobama s invaliditetom. Izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u okviru projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke broda iznosi 1.155.527 eura s PDV-om.

28. travanj 2024 14:33