StoryEditorOCM

na svim kioscimaU prodaji novi broj Otvorenog mora: sve o prednostima i manama stepenica na trupu broda

Piše OM
7. siječnja 2023. - 09:32

Ugradnjom stepenica na trupu prvi su natjecateljski gliseri uspjeli stvoriti zračni jastuk ispod broda i smanjiti trenje s ciljem postizanja veće brzine. Na težim se brodovima to rješenje značajnije osjeti, a posljednjih godina ga sve češće možemo sresti i na brodicama od svega pet-šest metara dužine.

U novome broju Otvorenog mora istražili smo koji se domaći proizvođač usavršio u projektiranju toga sustava, što se od jedne ili više stepenica može očekivati u svakodnevnom korištenju broda i jesu li u pravu oni koji u tomu vide samo zgodan marketinški alat.

image

More siječanj

Kako se brinuti o tikovoj palubi tema je za brodovlasnike koji razmišljaju o vraćanju mladosti tomu dragocjenom drvu. S redovitim nanošenjem ulja, izbjegavanjem tlačnih perača, grubih četki i gaženja cipelama s tvrdim potplatom, tikovina će dugo ostati postojana, a kad dođe vrijeme za rekonstrukciju možete iskoristiti savjete stručnjaka navedene u članku.

Uz savjete za zimsko udičarenje donosimo razgovor s legendom Franom Zankijem koji je nakon duge pauze sudjelovao na ribolovnom natjecanju u Lošinju. Još jedan veteran Doris Marinović otkrio nam je paletu svojih trikova za lov na velikoga crva.

image

Lovac na crve Doris Marinović

Na primjeru uspješnog kormilara Luke Šangulina razbijamo mit da se vrhunskim jedrenjem mogu baviti samo oni koji u mladosti prođu dril malih klasa.

Na testu predstavljamo talijanski aluminijski gumenjak Piranhascraft 6.7 specijalno opremljen za lov na velike ribe. Uz savjete za održavanje brodskih pumpa preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Aluminijski gumenjak Piranhascraft



 

Božidar Vukičević/Cropix
20. travanj 2024 02:33