StoryEditorOCM

velik interesU ‘Školi mora‘ djeca žele ponavljati razred! Kupaju se, jedre, skaču, rone, veslaju, love ribu...: ‘Grad smo na obali, a puno njih nije iskusilo većinu ovih aktivnosti‘

Piše Merien Ilić
17. srpnja 2022. - 12:03

Primjer jedne osnovne škole sa Cresa koja je prije nekoliko godina, u svoj godišnji kurikulum uvrstila jedrenje kao izvannastavnu aktivnost, trebale bi slijediti sve škole koje imaju more u blizini. Pod tim mislimo i splitske.

Mnoga djeca, iako žive uz more, rijetko kada su doživjela iskustvo vožnje brodom, a da nije trajekt, neki nikad nisu ni tunju držali u ruci, kamoli zajedrili niz vjetar, a vrste riba potpuna su im nepoznanica.

image

Voditeljica projekta Barbara Vesanović i Filip Jurišić


 

Saša Burić/Cropix

Filip Jurišić, poznati jedriličar more poznaje u dušu. Putujući svijetom zahvaljujući jedrenju, upoznao je mnoge kulture, vidio sjajne primjere rada s djecom, te je došao na ideju da i splitskoj djeci približi dio čari koje more pruža. Lani je tako, uz sjajnu ekipu iz Mornara, pokrenuo Školu mora, projekt edukacije djece i razvijanja pomorske kulture.

image


 

Saša Burić/Cropix

Prva godina svih je iznenadila: interes je bio toliki da su mnoga djeca i ove godine izgnjavila roditelje da ih ponovno uključe u Školu mora. Kako im odbiti takvo što kada na jednom mjestu dobiju dragocjena iskustva koja će zasigurno pamtiti čitav život!

Posjetili smo prvu od tri ovoljetne grupe djece u ovoj morskoj školici.

Dok je Filip Jurišić na pripremama negdje vani, školu sigurno vodi njegov mlađi imenjak i prezimenjak zajedno s Barbarom Vesanović Gašić i Sašom Jocićem.

image
Saša Burić/Cropix

- Kupamo se, jedrimo, skačemo u more, ronimo, naučili smo jedrit, veslat, lovit ribu, dijelove mora, kako čuvati okoliš... - nabraja nam brojne aktivnosti ove škole Dominik Jurčev (7).

- U hangaru smo jutros učili o optimistima, koji su im dijelovi...To vam je mali brod, ima malo jedro. Jedriš i guštaš, samo triba pazit na vjetar - veli nam Marčelo Smoje (10) predstavljajući nam najboljeg prijatelja Daniela Petričevića (10) koji ga je nagovorio na ovu školu. Danielu se toliko svidjelo u Mornara da je odlučio 'ponavljati razred'.

image



 

Saša Burić/Cropix

- Danas imamo natjecanje u supu i kajaku - ponosno će Daniel opremljen s kapom protiv sunca i prslukom, 'da ne potone'. Naravno, svi u ovoj školi znaju plivati, ali prsluk i kapa su obvezna oprema uz kupaći kostim.

- Svašta mi učimo: skakanje, ronjenje, jedrenje, brodomodelarstvo, sve kroz zabavu, a ne kao u školi kad učimo dosadnu teoriju. Ovdi učimo lovljenje riba, dijelove optimista, čvorove...Najteži je pašnjak al je i najvažniji, za vezat brodove. Osmica je najlakša - uvjerava nas Nada Češljar (10).

image



 

Saša Burić/Cropix

U razgovor se ubacuju i drugi 'mornari'.

- Ulovili smo i neke ribe na tunju, al smo ih odmah pustili nek žive. More treba čuvat a to znači da se ne smije loviti previše ribe. Ne smije se ni bacati smeće u more...- viču gotovo u glas.

image



 

Saša Burić/Cropix

- Najviše kisika proizvode fitoplanktoni, čak 80 posto kisika! - uči nas jedan mali mudrac.

- A trava posidonija 20 posto kisika. Ili možda 15, hm? - dvoumi se drugi.

Smijemo se s ovim veseljacima zavideći im na morskim radostima u kojima istinski uživaju.

Voditeljica projekta Barbara kazuje nam kako se trude da program bude raznovrstan, edukativan i zabavan.

image



 

Saša Burić/Cropix

- Uz razne sportske aktivnosti, djeca uče i o zaštiti mora, recikliranju, kako smanjiti korištenje jednokratne plastike, uče o vrstama riba i školjaka, a tu su i natjecanja u kajaku, dasci za windsurf, supu radi motoričkih sposobnosti. Ovo ljeto imamo oko 180 djece, a da je ljeto duže bilo bi ih još toliko. Polaznici su osnovci, ali ima i mlađih ako su plivači. Puno roditelja nam se javilo tražeći program i za malo stariju djecu pa razmišljamo i tom programu.

image



 

Saša Burić/Cropix

Grad smo uz more, a puno djece nije iskusilo većinu ovih aktivnosti. Mi im želimo približit ljubav prema moru i da na zimi ostanu na jedrenju i prebace se u natjecateljsku ekipu u školi jedrenja u optimistima - kaže nam Barbara.

Trener Filip priča nam kako imaju u školi i nekoliko stranaca, Ukrajinaca, Engleza, pa pričaju na hrvatskom i engleskom jeziku. Na kraju školice, organizira se veliki party za djecu i roditelje kada se svi ukrcaju u optimiste, a potom i u jedrilice, te zaplove podno Sustipana, mnogi po prvi put u životu.

image


 

Saša Burić/Cropix

- Ideja projekta Škole mora je da dici približimo more. A time i odraslima. Da ga svi zajedno više volimo i čuvamo. A sama škola...Vidite i sami, spustimo se s dicom na njihov nivo. Ne znam ko više gušta, oni ili mi stariji - kroz osmijeh će Filip mlađi dok prati uzbudljivo natjecanje u kajacima i supovima u kojem mali mornari daju sve od sebe kako bi odveslali svoju dionicu.

18. travanj 2024 00:03