StoryEditorOCM

tehnička kulturaMeđu dobitnicima nagrade ‘Faust Vrančić‘ i mentori brodomodelarstva i pomorskih vještina

Piše M. ILIĆ
27. ožujka 2023. - 10:22

Među dobitnicima Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" su poznati splitski profesor Goran Sučić, solinski učitelj Ante Milić i Kino klub Split. U ovoj priči posebice ističemo promicanje tehničke kulture među mladima u području pomorskih vještina i brodomodelarstva s čim se intezivno bavi Ante Milić, učitelj tehničke kulture u dvije osnovne škole grada Solina (OŠ kralja Zvonimira i OŠ don Lovre Katića).

Osim što piše udžbenike i radne materijale tehničke kulture za 8. razred osnovne škole te recenzira knjige za 5.,6. i 7. razred tehničke kulture, Milić je tijekom prošle godine organizirao i vodio sedam školskih projekata među kojima se ističe cjelogodišnji e - twinning projekt "Mladi pomorci" u sklopu kojega je uspostavljena korelacija tehničke kulture s predmetima Povijesti, Geografije, Tjelesne i zdravstvene kulture, Likovne kulture i Prirode.

image

Ante Milić

Predstavnici Hrvatskog saveza brodomaketara i Jedriličarskog kluba Zenta uključili su se u radionice navedenog e-twinning projekta. Jedan od školskih projekata pod nazivom "Voda koja pokreće" proveo je uz suradnju s gradskim poduzećem. Učenici su terenskom nastavom na izvoru rijeke Jadro tako upoznati sa svijetom tehnike koji omogućava dotok vode do njihovih kućanstava te su izradom tehničkih tvorevina i kvizom obilježili Svjetski dan voda.

Milić je lani bio predavač ciklusa od pet webinara vezanih uz brodomodelarstvo gdje su obrađene teme: jednostavni modeli brodova i čvorovi, mehanički prijenosnici u modelima brodova i izrada bazena, motorni pogon brodova i propeleri, kemijski pogoni brodova i kompas, te podmornice i stvaranje valova.

Također je sudjelovao kao predavač na webinaru u organizaciji Hrvatskog saveza brodomaketara s temom "Od jedriličarstva do maketarstva" u kojem je predstavio način implementacije projekta "Model jedrilice" u izvannastavne te izvanškolske aktivnosti. U školskoj godini 2021./2022. bio predavač na državnom stručnom skupu "Primjeri dobre prakse" kojeg je organizirao Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture sa temom "Projekt - Model jedrilice".

Za svoj rad je Milić primio od Zajednice tehničke kulture grada Splita Povelju za izniman dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u povodu obilježavanja 75. obljetnice osnutka.

Dobitnik Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo prof.dr.sc. Goran Sučić dugogodišnji je član Zajednice tehničke kulture grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, te potpredsjednik/predsjednik udruge "Zvjezdanog sela Mosor. Godišnjom Državnom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" namijenjene udrugama nagrađen je Kino klub Split, udruga članica Zajednice tehničke kulture grada Splita.

25. travanj 2024 05:32