StoryEditorOCM

jubilarni 30.U srijedu počinje Zagrebački sajam nautike: najavljeno više od 280 izlagača te brojne premijere

Piše OM
20. veljače 2023. - 16:23

Nakon dvije godine pauze, od 22. do 26. veljače, već tradicionalno, Zagrebački velesajam započinje svoju poslovnu godinu s najposjećenijim i najposlovnijim nautičkim sajmom u Hrvatskoj. Pokrovitelji sajma su Grad Zagreb i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Sajam Nautika je poslovni događaj, mjesto na kojem se već 30 godina susreću nautičari i svi relevantni dionici iz nautičke branše. Na sajmu izlaže više od 280 izlagača iz 27 zemalja na 15.500 kvadrata.

Očekuje se više od 250 izloženih plovila te vrhunska ponuda jahti, glisera, čamaca, kajaka, gumenjaka, brodskih i vanbrodskih motora, oprema za ronjenje, jedrenje i druge sportove na vodi, promocija novih brodova i nautičke opreme na hrvatskom tržištu, atraktivna izložba nautičke fotografije kao i prekrasni primjerci hrvatske tradicijske brodogradnje u drvu.

Prisutni su gotovo svi značajni domaći brodograditelji koji su prepoznali sajam kao mjesto gdje hrvatska poslovna izvrsnost, tradicija i iskustvo nailazi na oduševljenje posjetitelja i nautičara.

Respektabilna brojka od više od 20 tisuća posjetitelja koji tijekom pet dana razgledaju ponudu u velesajamskim paviljonima siguran je pokazatelj značaja sajma ove tematike. Zagrebački sajam nautike jedini je kontinentalni sajam nautičke branše u Hrvatskoj, s kontinuiranim i stabilnim rastom u segmentu izložbenog prostora i broja posjetitelja.

„Ploviti, otkrivati, živjeti“ dugogodišnja je nit vodilja sajma Nautike, a po raznovrsnosti nautičke ponude zanimljiv je i poslovnim ljudima i širokoj publici jer na jednom mjestu nudi ukupnost ponude; od izložbenog segmenta, B2B susreta nautičke struke do zanimljivosti za široku publiku.

Zemlje sudionice: Australija, Bugarska, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Japan, Kanada, Kina, Koreja (Južna), Nizozemska, Njemačka, Novi Zeland, Poljska, SAD, Singapur, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajland, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i Sjeverna Irska.

ELITA HRVATSKIH i SVJETSKIH PLOVILA

Najvažniji hrvatski brodograditelji koji se predstavljaju na ovogodišnjoj Nautici su: Brodogradnja Pičuljan, Grginić Jahte, Leidi, Terra Nauta, Oearl Sea, Arba, Bura Brodovi, Barracuda, Brodogradnja Marušić.

Tu su i mnogobrojna atraktivna plovila inozemnih proizvođača: Beneteau, Saxkdor Yachts, Sea Ray, Jeanneau, Sessa Marine, Ranieri, Karnic, Prince, Drago Boats, Quicksilver, Karel Boats, Higfield.

Brodske motore predstavit će Yamaha, Honda, Suzuki, Mercury, Volvo Penta Evinrude, Yanmar. 

image
Boris Kovačev/Cropix

ZANIMLJIV PROGRAM ZA POSJETITELJE

U četvrtak, 23. veljače na pozornici u auli između paviljona 10A i 11A Zagrebačkog velesajma gostovat će naši „zlatni“ veslači braća Martin i Valent Sinković.

U paviljonu 9 svakodnevno će se održavati radionica za popravak SUP dasaka i kajaka na napuhavanje - mini tečaj kako da sami popravite SUP dasku ili kajak.

Od stručno pratećeg programa izdvajamo još Susret mladih u nautičkoj industriji Young Business Professionals u organizaciji Misli More. Misli More je interdisciplinarna platforma koja za cilj ima edukaciju mlađih generacija o nautičkoj industriji i mogućnostima održivog razvoja u nautičkoj industriji te edukaciju postojećih tvrtki u nautičkoj industriji koje ne koriste načela kružne ekonomije kroz usluge personaliziranih edukacija.

Pažnju posjetitelja svakako će privući elegantni primjerci hrvatske tradicijske brodogradnje u drvu; neretvanske lađe i trupa u organizaciji Udruge neretvanske baštine Opuzen. Oni će među ostalima organizirati Izložbu na temu “Lađa i trupa u neretvanskom kraju”, prezentaciju filmova „Sinovi i kćeri neretvanskih gusara“ i „Neretvanski maratonci“, okrugli stol na temu integracije lađa u kontinentalnim krajevima te prezentaciju Uloga lađe u životu neretvanskog kraja s osvrtom na foto safar

23. ožujak 2023 15:12