StoryEditorOCM

Escale a Sete‘Francuzi oduševljeni falkušom‘: otvoren najveći mediteranski pomorski festival, pogledajte fotografije

Piše Ljubica Vuko
28. ožujka 2024. - 09:25

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, kiše i vjetra, najveći mediteranski pomorski festival "Escale a Sete" počeo je dan kasnije nego što je planirano. Umjesto u utorak, 26. ožujka, otvoren je u srijedu, 27. ožujka. 

Kao da prethodnog dana nije bila jaka kiša i zahlađenje, srijeda je osvanula sunčana. U odnosu na vremensku situaciju u utorak, Sete nije bio za prepoznati. Ulicama ovog francuskog grada, u luci i oko luke, razmilili se brojni posjetitelji, a na štandovima su ih dočekivali predstavnici više zemalja nudeći im svoje kulinarske delicije, prezentirajući narodnu nošnju svojih krajeva, turističku ponudu i ono najvažnije oko čega su se okupili – pomorsku baštinu. Lukom su se čuli i zvuci narodnih instrumenata, kakve su nekada svirali pomorci i ribari kad bi predahnuli od posla.

Na ovom festivalu u francuskom gradu Sete, najvećoj ribarskoj luci na Mediteranu, sudjeluje i gotovo 50 predstavnika Hrvatske koji predstavljaju njezinu maritimnu baštinu, ali i današnje turističke i gastronomske potencijale. Hrvatskoj je ovo treće predstavljanje na ovom festivalu koji ove godine traje do 2. travnja, a nastup je organizirala Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita. Ove godine u Sete su i četiri hrvatska povijesna broda.

Hrvatska se predstavlja u Mediteranskom selu, jedni do drugih smjestili su se ovogodišnji sudionici iz naše zemlje - Interpretacijski centar DUBoak iz Malinske na otoku Krku, Udruga "Palagruža" iz Komiže i UNESCO Geopark Viški arhipelag, Alternatura putnička agencija d.o.o., a na festivalskim pozornicama nastupa i klapa Gabine iz Kaštela, koja je osobito prepoznatljiva po "a Cappella" pjevanju koje je u registru svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

image

Otvorenje Hrvatskog sela

Ljubica Vuko

U srijedu je upriličen i Hrvatski dan, te je svečano otvoreno Hrvatsko selo uz domaćine i uzvanike, te pratnju hrvatskih i francuskih medija, kao i posjetitelja festivala. Posebni ugođaj pružio je i nastup klape Gabine.

Predstavnik regije Okcitanija Gabriel Blasco, gradonačelnik grada Sete Francois Commeinhes, direktor luke Sete Olivier Carmes, izvršni direktor festival "Escale a Sete" Wolfgang Idiri poželjeli su dobrodošlicu hrvatskim predstavnicima i izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem naše zemlje.

- Ponosni smo što se Hrvatska predstavlja na našem festivalu i zbog suradnje s Cronavesom i udrugama iz Hrvatske – istaknuo je direktor Idiri.

Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge" Cronaves" kazao je kako su ovdje treći put i da su sretni što mogu predstaviti Hrvatsku. A francuskim novinarima je rekao:

-Vašim čitateljima poručite da Hrvatska ima predivno more, da je sigurna i da su domaćini vrlo ljubazni, da imamo odličnu hranu i najbolje vino.

Prva tajnica u Veleposlanstvu Hrvatske u Parizu, Lada Muraj istaknula je uzrečicu: Stavi prst u more i povezan si sa cijelim svijetom te se osvrnula na hrvatsku pomorsku tradiciju i otvorenost Hrvatske prema svijetu preko mora, prvenstveno Mediteranskog koje nas povezuje.

image

Jedna od radionica udruge Palagruža iz Komiže

Ljubica Vuko

Na svečanom otvorenju Hrvatskog sela govorila je i Daniela Mihalić Đurica, direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu koja je istaknula značaj ove promocije za hrvatski turizam i dolazak francuskih gostiju kojih je iz godine u godinu sve više.

- Na festivalu smo zaokružili ponudu, predstavili sjeverni Jadran i Dalmaciju, francuski novinari su oduševljeni plovidbom falkušom. Ovo nam je i idealna prilika za promociju, pa Hrvatska turistička zajednica tradicionalno sudjeluje na ovakvim festivalima u Francuskoj, koliko god je to u našoj moći. Francuzi definitivno poznaju Hrvatsku, putem ovakvih manifestacija je upoznaju još i više. Ovo tržište ima sjajan potencijal, prošle godine je u Hrvatsku došlo gotovo 600.000 francuskih gostiju, što je nekih 8 posto više nego prethodne godine. Ostvareno je oko dva milijuna noćenja, ove godine očekujemo da će te brojke biti još bolje s obzirom da se otvara sedam novih avio linija iz Francuske prema hrvatskim gradovima – kazala nam je Daniela Mihalić Đurica.

Lana Schmidt, direktorica Geoparka Viški arhipelag upoznala je, u ime svih hrvatskih predstavnika, posjetitelje festivala što sve mogu očekivati za vrijeme nastupa Hrvatske. Tako je "Cronaves", koji obilježava deset godina djelovanja, postavio izložbu fotografija " Hrvatska domovina mora" čiji su autori članovi ove udruge Boško Lučev, Andrina Luić i Vislav Torre.

Udruga "Palagruža" koja od 2018. sudjeluje na festivalu "Escale a Sete" održava više radionica među kojima je radionica izrade gajete falkuše sistemom učenja koji su nazvali "Ofalkono gajeta – falkuša od kolumbe do idra" ili Učilo, te radionice gundule i malog metalnog brodića nazvanog kalanko, koji je nastao kao proizvod dječje mašte. Po prvi put će se na festivalu raditi i ribarski alati igračke, odnosno male vrše za jastoge, a u ribarskim radionicama će ispričati priču o lovu na jastoge. Doznajemo da je više od 200 djece prijavljeno za te festivalske radionice.

image
Escale a Sete

Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak otvoren je prije dvije godine u Malinskoj na otoku Krku, a ovdje predstavlja svoju maritimnu baštinu, sa dvije pasare i radionicima koje se inače redovito održavaju u sklopu djelatnosti ovog centra u Malinskoj. Jedna od radionica je izrada šurlica, tradicionalne tjestenine s Krka, a u pripremljenom jelu već prvog dana festivala uživali su i posjetitelji.

Komižani također predstavljaju tradicionalnu kuhinju u suradnji sa UNESCO Geoparkom Viški arhipelag.

Jedna od atrakcija festivala je i gajeta falkuša, "Mikula" je izložena na obali, a "Palagruža" je u moru. Hrvatski i francuski novinari imali su priliku zaploviti njome po luci Sete, a posada s kapetanom Pinom Vojkovićem, direktorom i suvlasnikom agencije Alternatura iz Komiže ujedno je predstavila ulogu i značaj falkuše u povijesti.

Riječ je o jednoj od najstarijih konstrukcija ribarskoga broda na otvorenome moru, te jednoj od najstarijih regata na svijetu iz 1593. godine. Komižani i Višani ističu kako se imaju čime dičiti.

- Ovdje predstavljamo dva najstarija broda na Mediteranu. Ponosni smo što možemo prezentirati u ovom najribarskijem gradu najstariju regatu na svijetu koja je trajala 360 godina u kontinuitetu. Prva regata je dokumentirana 1593. godine sa imenima i prezimenima posada 73 gajete falkuše - kazala je Lana Schmidt.

Festival "Escale à Sète" organizira se svake dvije godine u uskrsnom tjednu, posjeti ga oko 400.000 ljudi iz cijele Europe. Brojni posjetitelji mogu razgledati velike jedrenjake i druge tradicijske brodove, stjecati nova znanja o pomorskoj baštini i vještinama vezanim uz more i brodove, uživati u tradicionalnoj kuhinji, te pjesmi i plesu na svakom koraku.

image

Pogled iz falkuše

Ljubica Vuko
image
Escale a Sete
image
Escale a Sete
image

Festival Sete

Ljubica Vuko
image

Ulični svirači

Ljubica Vuko
image

Pogled s mora

Ljubica Vuko
image

Pino Vojković, direktor agencije Alternatura iz komiže i Daniela Mihalić Đurica, direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu

Ljubica Vuko
image

Nošnje otoka s Krka

Ljubica Vuko
image

Lučka ljepotica

Ljubica Vuko
image

Interpretacijski centar DUBoak iz Malinske na Krku posjetiteljima festivala ponudio je tradicionalno jelo s tjestetinom šurlice

Ljubica Vuko
image

Gajeta Falkuša

Ljubica Vuko
13. travanj 2024 17:52