StoryEditorOCM

na obalama atlantikaZavršen Festival mora u Morbihanu: pogledajte sjajnu paradu tradicijskih brodova i jedrenjaka

Piše L. KOVAČIĆ
22. svibnja 2023. - 19:28

Više od 1300 tradicionalnih brodova na jedra sudjelovalo je na završnoj paradi "La semaine du Golge Morbihan", jednog od najvećih i najljepših svjetskih festivala pomorstva i maritimne baštine koji se proteklih dana održavao u čuvenom zaljevu na obalama francuske Bretanje.

Impozantna flota drvenih ljepotica, među kojima i dvije hrvatske gajete "Mila" i "Zora", nošena snažnim kurentom i vjetrom s Atlantika stvarala je nadrealne scene, a koliko Francuzi vole jedrenje i brodove govori i podatak kako su defile s obale pramatrali deseci tisuća zaljubljenika u more.

Podsjetimo, Festival, koji se od 14. do 21. svibnja održavao u 16 gradova i općina zaljeva Morbihan, okupio je više od 1500 brodova iz Francuske, Italije, Španjolske, Irske, Švicarske, Danske...; od čega čak 25 velikih europskih jedrenjaka. U svom četvrtom nastupu na "La semaine du Golge Morbihan" Hrvatsku su predstavljali brodovi Dalmacije i Kvarnera: šest metara dugačka gajeta "Mila" izrađena 1968. godine u Lovranu i u vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine te gajeta "Zora" duljine 6,5 metara izrađena 1955. na Korčuli u vlasništvu Željke Fuček.

image

Gajete ‘Zora‘ i ‘Mila‘ također su sudjelovale u paradi brodova

Andrina Luić

Projekt "Hrvatska u zaljevu Morbihan" zasluga je Udruge za očuvanje domaće maritimne baštine ‘Cronaves‘ koja je, dodajmo na kraju, tijekom sedmodnevnog festivala zajedno s članovima hrvatske ekspedicije i Turističke zajednice promovirala hrvatski nautički turizam, kulturu i hranu, dok je kao "poslastica" posjetiteljima priređena i izložba fotografija "Hrvatska, domovina mora“ autora Boška Lučeva, Andrine Luić, Dubravke Pajk i Vislava Torre.

image
Andrina Luić
image
Andrina Luić
image
Andrina Luić
image
Andrina Luić
image
Andrina Luić
image

Gajete ‘Zora‘ i ‘Mila‘ također su sudjelovale u paradi brodova

Andrina Luić
image
Andrina Luić
image
Andrina Luić

16. travanj 2024 17:39