StoryEditorOCM

o moru i barkamaUdruga Cronaves u Trstu otvorila izložbu fotografija ‘Hrvatska, domovina mora‘

Piše Hina
16. lipnja 2023. - 08:48

U organizaciji Udruge Cronaves iz Splita i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u povodu desete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Trstu je u četvrtak otvorena izložba fotografija "Hrvatska, domovina mora".

Otvarajući izložbu u galeriji Lega Navale Italiana, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinić istaknula je kako je iznimno raduje da upravo "izložbom o moru i barkama, o ljudima s mora, koji jako dobro znaju što je i kako funkcionira prostranstvo bez granica, možemo obilježiti još jednu važnu godišnjicu u našoj novoj povijesti".

"Prije deset godina Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije, a kada su konačno ove godine ukinute i zadnje barijere ulaskom u šchengen i eurozonu, vratili smo se svojoj europskoj obitelji i tradiciji", rekla je konzulica Grdinić te dodala da joj je "drago što danas možemo s ponosom reći da je Hrvatska uspjela".

Izložba "Hrvatska, domovina mora" u 30 fotografija govori o moru, otocima, brodogradnji, ljudima i brodovima i povezuje sva mjesta Jadranske obale.

Nastala je kao želja da se naglasi uloga drvenih brodova u povijesti primorskih i dalmatinskih mjesta, njihov utjecaj u oblikovanju hrvatske maritimne kulture i baštine te iskazivanju potrebe organizacije kulturnih manifestacija s tematikom hrvatskoga tradicijskog broda, kazao je tajnik Udruge Cronaves Saša Lukić.

Jedan dio izložbe posvećen je i modrenim brodovima i jedrilicama kao slika trenutka i vremena na moru u kojemu danas živimo.

Autori izložbe su članovi Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves Boško Lučev, Andrina Luić, Dubravka Pajk i Vislav Torre.

Izložba će biti otvorena do 29. lipnja.

28. travanj 2024 04:28