StoryEditorOCM

prelazak na euroCijene ribolovnih dozvola ostale su iste: uskoro ističe rok za njihovu kupnju, evo svih detalja

Piše M.I.
16. siječnja 2023. - 13:06

Prelaskom na euro, cijene za ribolovne dozvole, one za sportski i rekreacijski ribolov, nisu se mijenjale, već su, naravno, izražene u eurima.

Dozvole su, kao i godinama dosad, dnevne, višednevne i godišnje.

Kako piše Branko Šuljić za Novi list, za sportske ribolovce u ovom je trenutku najvažnije da moraju požuriti s kupnjom godišnje dozvole, budući da je ograničeno vrijeme njihova izdavanja. Krajnji je rok za njihovu kupnju posljednji dan veljače. Cijena im je sada 46,45 eura za seniore, punoljetne osobe do 65. godine života. Umirovljenike i osobe starije od 65 godina takva dozvola stoji 7,96 eura, dok invalidi Domovinskog rata i juniori do 18 godina plaćaju 1,33 eura. Članska iskaznica Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru uvjet je za izdavanje dozvole za sportski ribolov, bez obzira na vrijeme njena trajanja.

Ostale dozvole za sportski ribolov stoje: za jedan dan – 7,96 eura, tri dana – 19,91, sedam dana – 39,82. Tim iznosima uvijek treba dodati 10 eura članarine Savezu. Postoje i sportske dozvole za 150 dana. U usporedbi s godišnjima nisu isplative, ali tko je zakasnio, nema mu druge. Takva dozvola za seniore stoji 79,63 eura, za starije od 65 godina 7,96 te za juniore i invalide Domovinskog rata 1,33.

Posebne su dozvole za lov velikih riba udičarskim alatima. One se izdaju za jedan dan – 15,93 eura, tri dana – 39,82, te za sedam dana – 79,63 eura.

Sportski ribolovci, vlasnici godišnje dozvole, imaju mogućnost kupnje posebnih dozvola. Za ribolov stajaćim parangalom ili vršama plaća se 26,54 eura, a za ribolov ostima ili uporabu umjetne rasvjete 13,27 eura. Posebna dozvola za lov velike ribe udičarskim alatima stoji 92,91 euro.

Druga je kategorija rekreacijski ribolov. Razlika je definirana Pravilnikom, a ponajviše se odnosi na mogućnost uporabe određenih alata. Na primjer, sportskim ribolovcima dopušteno je korištenje podvodne puške, dok rekreativcima ona nije dozvoljena.

Godišnja dozvola za rekreacijski ribolov za punoljetne osobe do 65 godina ima cijenu od 66,36 eura. Maloljetne osobe i stariji od 65 godina plaćaju godišnju dozvolu 13,27 eura. Žitelji otoka i poluotoka Pelješca stariji od 65 godina oslobođeni su plaćanja naknade za godišnju dozvolu. Cijene dozvola za jedan, tri i sedam dana identične su za sportski i rekreacijski ribolov – 7,96, 19,91 i 39,82 eura. Rekreacijsku dozvolu za 150 dana seniori plaćaju 99,54 eura, a maloljetnici i stariji od 65 godina 13,27 eura. Vlasnici godišnje dozvole, također, imaju mogućnost kupnje posebnih dozvola – za stajaći parangal ili ribolov vršama plaća se 26,54 eura, a za ribolov ostima ili upotrebu umjetne rasvjete 13,27 eura.

Ribolovci dobro znaju, osim možda kojeg početnika, da nije dovoljno kupiti dozvolu i potom nesmetano i nekontrolirano loviti. Kupnjom dozvole stječe se pravo na ribolov, ali se tom istom kupnjom preuzimaju i određene obveze.

Svaki ribolovac, sportski i rekreacijski, mora znati koje alate i njihovu količinu smije koristiti u ribolovu, koliko ribe i ostalih morskih organizama smije dnevno uloviti.

Tako je u sportskom i rekreacijskom ribolovu dozvoljene dnevni ulov pet kilograma riba i ostalih morskih organizama. U dozvoljenom dnevnom ulovu udio živih školjkaša i puževa smije biti do 2 kilograma, osim dagnji kojih smije biti do 5 kilograma.

 

20. travanj 2024 14:10