stdClass Object ( [id] => 1363868 [title] => Do ribe bez sondera: objašnjavamo kako pronaći dobre pozicije i bez elektronike na brodu [alias] => do-ribe-bez-sondera-objasnjavamo-kako-pronaci-dobre-pozicije-i-bez-elektronike-na-brodu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ribu uopće nije teško naći, naravno ako se zna gdje je treba tražiti.

Prva i osnovna postavka od koje treba poći je činjenica da ribe na pozicijama koje su pod velikim ribolovnim pritiskom ima sve manje, a ona koja je preostala je maksimalno sumnjičava i oprezna tako da ju je u principu izuzetno teško uloviti.

Stoga treba potražiti mjesta koja su barem na prvi pogled izvan plovnih i lovnih ruta, uvijek na dubinama do kojih ronioci ne mogu doroniti.

Iako se čini da su takve pozicije vrlo rijetke i udaljene često se nalaze tek nekoliko milja dalje od uobičajenih.

Ukoliko nemate nikoga tko bi bio voljan odati vam takvu poziciju morati ćete se pouzdati u vlastitu pamet i iskustvo.

Uz pomoć suvremene elektronike kojom je danas opremljena većina brodica nije teško otkriti brakove čak i kada su ti brakovi tek minimalna uzdignuća na ravnom dnu.

Takvo uzdignuće, koliko se god činilo nezamjetnim, ipak razbija morska strujanja pretvarajući miran tok u turbulentno komešanje.

Ta su mjesta upravo zbog tog kovitlanja uvijek bogatija hranom i česticama koje čak i kad su potpuno nejestive ipak vrlo uspješno privlače sitnu ribu, a za njom naravno i onu krupniju.

No, nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate.

Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s teškim olovom, driftajući se lako može sondirati dno.

Povremenim odizanjem i naglim spuštanjem olovnice, na način da u spuštanju slobodnim padom udari u dno nećemo samo privući ribu već ćemo na vrlo jednostavan način ustanoviti i kakvo je dno.

Udar olovnice o kamenito i tvrdo dno ili pak mekani dosjed na muljevito i glibavo dno će se jasno prenijeti na štap.

---

image

Nemaju svi ovakvo pomagalo

---

Ti su udarci uvijek toliko karakteristični da ih je nemoguće pomiješati s nečim drugim, neodređenim.

Tako sondirajući lako ćemo napipati svaku promjenu u strukturi dna kao i sve promjene dubine i na taj način možda pronaći i poštu za koju nitko ne zna jer su katkada takve pozicije vezane upravo uz promjenu strukture dna.

Naravno, struna za takvo sondiranje mora biti upredenica.  

Struja često ogoli dio dna otkrivajući na taj način ‘kamenu livadu‘ koja može biti obrasla nešto drukčijim algama od okolnog dna. I takve su pozicije u pravilu mjesta koja okupljaju ribu, a koja možda samo najsuvremeniji sonderi mogu jasno vidjeti.

U pravilu se nalaze na rubovima struje ili u njihovoj neposrednoj blizini, predstavljajući savršen izvor hrane i neophodnog zaklona.

Premda ne postoji nikakva promjena u dubini, sama činjenica da je dno drukčijeg sastava, dovoljno je da zadrži ribu.

Osim toga, rub takvog područja nikada nije oštro ocrtan.

Prijelaz sa kamenitog na muljevito područje je uvijek područje miješanog dna, ribama također vrlo zanimljivo područje.

U zavisnosti od temperature mora, odnosno doba godine, upravo takva mjesta mogu biti pravi ribolovni eldorado.

Ukoliko nam sondiranje dna pomoću olovnice otkrije pravi brak tada je uvijek poželjno sidriti se.

---

image

Dobro je, postoje orjentiri na obali

---

Pod pretpostavkom da ne znamo koliko je brak velik, sidriti se treba na njegovom početku pa popuštanjem sidrenog konopca pokušati barku dovesti iznad suprotne, zavjetrinske padine. Usidrena brodica mora biti iznad padine braka koja se nalazi niz struju tako da se naješkane udice mogu naći u zoni turbulencije gdje će sigurno pronaći svoja gladna usta.

Možda vam to neće uspjeti od prve, ali kad uspije rezultat će opravdati sav trud.

Naravno, uvijek se treba sidriti tako da nam sidro bude ‘uzvodno‘ bar tridesetak metara daleko od brodice.

Pritom tih tridesetak metara vrijedi za dubine do četrdesetak metara jer s povećanjem dubine raste i dužina otpuštenog konopa.

Za ovakav je lov dobro koristiti duže štapove s kojima se lakše pretražuje teren jer katkada, pogotovo u težim uvjetima, samo metar lijevo ili desno mogu značiti promašaj ili pak donijeti ribu.

Ukoliko uspješno lociramo ribu, tada je potrebno i zapamtiti orijentire na obali kako bismo se po potrebi mogli još koji puta vratiti na to isto mjesto.

Naravno, važno je dobro odrediti i procijeniti smjer struje pri čemu svakako valja pamtiti u kojoj je fazi bila plima odnosno oseka kako idući puta ne bismo lovili u bunaru.

Ješka u traženju pozicije mora biti dovoljno bogata i ukusna da bi privukla lovinu.

---

image

Sve su šanse da se ovaj ribolov završi jako dobro

---

Sa svježim dagnjama, gamborima ili velikim crvom teško se može promašiti.

Budući da je udičarima najtraženija lovina uvijek oborita riba, predvez mora biti prilagođen takvoj lovini.

No budući da pretražujemo teren, duljinu prama bi trebalo malo skratiti.

Tako najdonja udica u traženju lovi ispod olovnice, no njena je prama duga tek tridesetak centimetara.

Srednja se prama vezuje na udaljenosti od četrdesetak, a duga je 35 centimetara.

Najgornja prama je vezana na metar od olovnice, a duga je 50 centimetara.

U trenutku kada pronađemo ribu i odredimo poziciju, te se uspješno usidrimo, ovaj predvez valja zamijeniti malo drukčijim.

Najdonja udica i dalje leži i lovi ispod olovnice, ali ovaj puta na prami dugoj šezdesetak centimetara.

Gornje dvije prame su duge 40 centimetara s tim da je srednja prama od olovnice udaljena barem 60, a gornja 110 centimetara.

Na taj način udice i dalje nakon što olovnica dođe na dno zauzimaju manje-više iste pozicije kao s prvim predvezom s tim da su prame nešto duže, čime ostvarujemo prirodniji, a time i manje sumnjivu prezentaciju.

Potez ribe u ovo doba godine nije teško registrirati.

Najčešće se radi o nekoliko stidljivih čupkanja nakon čega slijedi snažan potez koji je nemoguće ne primijetiti.

U trenutku kada dobijemo prvi griz nikako ne treba odmah reagirati kontrom, dapače, potrebno je otpustiti strunu i na taj način omogućiti lovini da ješku sa skrivenom udicom do kraja proguta.

Ako je potrebno, postupak otpuštanja strune ponavljamo i više puta.

Spomenuti snažni griz svako treba popratiti kontrom i na taj način potvrditi kačenje. Izvlačenju treba pristupiti odmah uz eventualnu korekciju zategnutosti kočnice.

---

image

Krenulo je kako treba

---

Arbun koji je i najčešća dnevna lovina je borac koji otpor pruža do kraja što znači da i u posljednjim metrima možemo očekivati trzaje kojima se riba može osloboditi.

Važno je da se riba izvlači konstantno i bez zastoja ali krajnje oprezno da ne bi pala.

Naime, često se dogodi da riba koja spadne sa udice u prvih nekoliko metara u paničnom bijegu alarmira ostatak jata koje, prateći je, jednostavno ode s pozicije.

To je posebno izraženo u lovu fratara i šaraga.

Zato kočnica mašinice treba uvijek biti tako podešena da može proklizati pri svakom jačem trzaju ulovljene ribe, a podmetač je uvijek poželjno imati u pripravnosti.

Premda se u traženju pozicije, ali i u kasnijem lovu uglavnom koriste tanje žičane udice širine luka 10 do 15 milimetara, uvijek valja imati i navezane kvalitetnije kovane udice koje mogu izdržati udarce većih primjeraka, a istovremeno veličinom i oblikom omogućiti kačenje i prosječno velikih riba.

---

image

Ubola se pošta

---

Pri radu s dužim pramama česti su ulovi bugava i šaruna koji se rado zalijeću za svime što leluja i putuje, tako da se njihovi potezi mogu očekivati u tonjenju ili izvlačenju pribora.

Pored šaruna i bugava, na takvim je terenima čest i pauk kao i veliki kanjac koji će s jednakim apetitom napasti udice.

No temeljna lovina, barem u očekivanju, su ipak fratri, šarzi i kantari koji su uvijek rado viđeni gosti na udicama.

Pa sad, ostaje samo otisnuti se na more i potražiti kurenat i brak koji još nisu izlovljeni što, iako se čini teškom, nije i nemoguća misija.

A sve što vam za to treba je malo strpljenja, mrva iskustva i naravno malo sreće, bez koje i najizgledniji ribolovi često ostaju tek neuspješni izleti.

---

image

Sasvim dovoljan razlog za sjećanje

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate. Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s teškim olovom, driftajući se lako može sondirati dno i tako pronaći riba... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate. Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s teškim olovom, driftajući se lako može sondirati dno i tako pronaći riba... savjeti stručnjaka 2 0 7781 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-14 07:16:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 10:17:23 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-02-14 10:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate. Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s t [metadata] => robots= author= title=Do ribe bez sondera: objašnjavamo kako pronaći dobre pozicije i bez elektronike na brodu page_title=Do ribe bez sondera: objašnjavamo kako pronaći dobre pozicije i bez elektronike na brodu [metakey] => ribolov, Boris Bulić, savjeti stručnjaka, ribolovna pošta, kako pronaći ribu, kako pronaći ribu bez sondera, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26575447.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554487.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554488.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554489.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554490.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554491.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554492.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554493.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554494.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554495.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554496.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554497.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26554498.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107, Cropix","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Nemaju svi ovakvo pomagalo<\/p>","

Dolje je bez sumnje mulj i blato<\/p>","

Dobro je, postoje orjentiri na obali<\/p>","

Od ovoga treba bje\u017eati<\/p>","

Sve su \u0161anse da se ovaj ribolov zavr\u0161i jako dobro<\/p>","

Dolje je ogromno jato malih gladu\u0161a<\/p>","

Ovo ne sluti na dobro<\/p>","

Krenulo je kako treba<\/p>","

Ubola se po\u0161ta<\/p>","

Sasvim dovoljan razlog za sje\u0107anje<\/p>","

Jedan m\u017ee biti slu\u010dajno, no ovo je sigurno lov nad pje\u0161\u010danim dnom<\/p>","

Ponekad je dovoljan pogled na Navionics<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26575447_1920.jpg":"1920x1080","k_26575447_1280.jpg":"1280x1280","k_26575447_1024.jpg":"1024x1024","k_26575447_640.jpg":"640x640","k_26575447_480.jpg":"480x480","k_26575447_340.jpg":"340x340","k_26575447_220.jpg":"220x220","o_26575447_1280.jpg":"1280x720","o_26575447_1024.jpg":"1024x576","o_26575447_640.jpg":"640x360","o_26575447_480.jpg":"480x270","o_26575447_340.jpg":"340x191","o_26575447_220.jpg":"220x123","h_26575447_1280.jpg":"1280x854","h_26575447_1024.jpg":"1024x683","h_26575447_640.jpg":"640x427","h_26575447_480.jpg":"480x320","h_26575447_340.jpg":"340x227","h_26575447_220.jpg":"220x147","pp_26575447_1280.jpg":"1280x1628","pp_26575447_1024.jpg":"1024x1303","pp_26575447_640.jpg":"640x814","pp_26575447_480.jpg":"480x611","pp_26575447_340.jpg":"340x432","pp_26575447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554487_1920.jpg":"1920x1080","k_26554487_1280.jpg":"1280x1280","k_26554487_1024.jpg":"1024x1024","k_26554487_640.jpg":"640x640","k_26554487_480.jpg":"480x480","k_26554487_340.jpg":"340x340","k_26554487_220.jpg":"220x220","o_26554487_1280.jpg":"1280x960","o_26554487_1024.jpg":"1024x768","o_26554487_640.jpg":"640x480","o_26554487_480.jpg":"480x360","o_26554487_340.jpg":"340x255","o_26554487_220.jpg":"220x165","h_26554487_1280.jpg":"1280x854","h_26554487_1024.jpg":"1024x683","h_26554487_640.jpg":"640x427","h_26554487_480.jpg":"480x320","h_26554487_340.jpg":"340x227","h_26554487_220.jpg":"220x147","pp_26554487_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554487_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554487_640.jpg":"640x814","pp_26554487_480.jpg":"480x611","pp_26554487_340.jpg":"340x432","pp_26554487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554488_1920.jpg":"1920x1080","k_26554488_1280.jpg":"1280x1280","k_26554488_1024.jpg":"1024x1024","k_26554488_640.jpg":"640x640","k_26554488_480.jpg":"480x480","k_26554488_340.jpg":"340x340","k_26554488_220.jpg":"220x220","o_26554488_1280.jpg":"1280x960","o_26554488_1024.jpg":"1024x768","o_26554488_640.jpg":"640x480","o_26554488_480.jpg":"480x360","o_26554488_340.jpg":"340x255","o_26554488_220.jpg":"220x165","h_26554488_1280.jpg":"1280x854","h_26554488_1024.jpg":"1024x683","h_26554488_640.jpg":"640x427","h_26554488_480.jpg":"480x320","h_26554488_340.jpg":"340x227","h_26554488_220.jpg":"220x147","pp_26554488_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554488_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554488_640.jpg":"640x814","pp_26554488_480.jpg":"480x611","pp_26554488_340.jpg":"340x432","pp_26554488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_26554489_1920.jpg":"1920x1080","k_26554489_1280.jpg":"1280x1280","k_26554489_1024.jpg":"1024x1024","k_26554489_640.jpg":"640x640","k_26554489_480.jpg":"480x480","k_26554489_340.jpg":"340x340","k_26554489_220.jpg":"220x220","o_26554489_1280.jpg":"1280x1706","o_26554489_1024.jpg":"1024x1365","o_26554489_640.jpg":"640x853","o_26554489_480.jpg":"480x640","o_26554489_340.jpg":"340x453","o_26554489_220.jpg":"220x293","h_26554489_1280.jpg":"1280x854","h_26554489_1024.jpg":"1024x683","h_26554489_640.jpg":"640x427","h_26554489_480.jpg":"480x320","h_26554489_340.jpg":"340x227","h_26554489_220.jpg":"220x147","pp_26554489_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554489_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554489_640.jpg":"640x814","pp_26554489_480.jpg":"480x611","pp_26554489_340.jpg":"340x432","pp_26554489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554490_1920.jpg":"1920x1080","k_26554490_1280.jpg":"1280x1280","k_26554490_1024.jpg":"1024x1024","k_26554490_640.jpg":"640x640","k_26554490_480.jpg":"480x480","k_26554490_340.jpg":"340x340","k_26554490_220.jpg":"220x220","o_26554490_1280.jpg":"1280x960","o_26554490_1024.jpg":"1024x768","o_26554490_640.jpg":"640x480","o_26554490_480.jpg":"480x360","o_26554490_340.jpg":"340x255","o_26554490_220.jpg":"220x165","h_26554490_1280.jpg":"1280x854","h_26554490_1024.jpg":"1024x683","h_26554490_640.jpg":"640x427","h_26554490_480.jpg":"480x320","h_26554490_340.jpg":"340x227","h_26554490_220.jpg":"220x147","pp_26554490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554490_640.jpg":"640x814","pp_26554490_480.jpg":"480x611","pp_26554490_340.jpg":"340x432","pp_26554490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554491_1920.jpg":"1920x1080","k_26554491_1280.jpg":"1280x1280","k_26554491_1024.jpg":"1024x1024","k_26554491_640.jpg":"640x640","k_26554491_480.jpg":"480x480","k_26554491_340.jpg":"340x340","k_26554491_220.jpg":"220x220","o_26554491_1280.jpg":"1280x960","o_26554491_1024.jpg":"1024x768","o_26554491_640.jpg":"640x480","o_26554491_480.jpg":"480x360","o_26554491_340.jpg":"340x255","o_26554491_220.jpg":"220x165","h_26554491_1280.jpg":"1280x854","h_26554491_1024.jpg":"1024x683","h_26554491_640.jpg":"640x427","h_26554491_480.jpg":"480x320","h_26554491_340.jpg":"340x227","h_26554491_220.jpg":"220x147","pp_26554491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554491_640.jpg":"640x814","pp_26554491_480.jpg":"480x611","pp_26554491_340.jpg":"340x432","pp_26554491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26554492_1920.jpg":"1920x1080","k_26554492_1280.jpg":"1280x1280","k_26554492_1024.jpg":"1024x1024","k_26554492_640.jpg":"640x640","k_26554492_480.jpg":"480x480","k_26554492_340.jpg":"340x340","k_26554492_220.jpg":"220x220","o_26554492_1280.jpg":"1280x1706","o_26554492_1024.jpg":"1024x1365","o_26554492_640.jpg":"640x853","o_26554492_480.jpg":"480x640","o_26554492_340.jpg":"340x453","o_26554492_220.jpg":"220x293","h_26554492_1280.jpg":"1280x854","h_26554492_1024.jpg":"1024x683","h_26554492_640.jpg":"640x427","h_26554492_480.jpg":"480x320","h_26554492_340.jpg":"340x227","h_26554492_220.jpg":"220x147","pp_26554492_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554492_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554492_640.jpg":"640x814","pp_26554492_480.jpg":"480x611","pp_26554492_340.jpg":"340x432","pp_26554492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554493_1920.jpg":"1920x1080","k_26554493_1280.jpg":"1280x1280","k_26554493_1024.jpg":"1024x1024","k_26554493_640.jpg":"640x640","k_26554493_480.jpg":"480x480","k_26554493_340.jpg":"340x340","k_26554493_220.jpg":"220x220","o_26554493_1280.jpg":"1280x960","o_26554493_1024.jpg":"1024x768","o_26554493_640.jpg":"640x480","o_26554493_480.jpg":"480x360","o_26554493_340.jpg":"340x255","o_26554493_220.jpg":"220x165","h_26554493_1280.jpg":"1280x854","h_26554493_1024.jpg":"1024x683","h_26554493_640.jpg":"640x427","h_26554493_480.jpg":"480x320","h_26554493_340.jpg":"340x227","h_26554493_220.jpg":"220x147","pp_26554493_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554493_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554493_640.jpg":"640x814","pp_26554493_480.jpg":"480x611","pp_26554493_340.jpg":"340x432","pp_26554493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554494_1920.jpg":"1920x1080","k_26554494_1280.jpg":"1280x1280","k_26554494_1024.jpg":"1024x1024","k_26554494_640.jpg":"640x640","k_26554494_480.jpg":"480x480","k_26554494_340.jpg":"340x340","k_26554494_220.jpg":"220x220","o_26554494_1280.jpg":"1280x960","o_26554494_1024.jpg":"1024x768","o_26554494_640.jpg":"640x480","o_26554494_480.jpg":"480x360","o_26554494_340.jpg":"340x255","o_26554494_220.jpg":"220x165","h_26554494_1280.jpg":"1280x854","h_26554494_1024.jpg":"1024x683","h_26554494_640.jpg":"640x427","h_26554494_480.jpg":"480x320","h_26554494_340.jpg":"340x227","h_26554494_220.jpg":"220x147","pp_26554494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554494_640.jpg":"640x814","pp_26554494_480.jpg":"480x611","pp_26554494_340.jpg":"340x432","pp_26554494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26554495_1920.jpg":"1920x1080","k_26554495_1280.jpg":"1280x1280","k_26554495_1024.jpg":"1024x1024","k_26554495_640.jpg":"640x640","k_26554495_480.jpg":"480x480","k_26554495_340.jpg":"340x340","k_26554495_220.jpg":"220x220","o_26554495_1280.jpg":"1280x1706","o_26554495_1024.jpg":"1024x1365","o_26554495_640.jpg":"640x853","o_26554495_480.jpg":"480x640","o_26554495_340.jpg":"340x453","o_26554495_220.jpg":"220x293","h_26554495_1280.jpg":"1280x854","h_26554495_1024.jpg":"1024x683","h_26554495_640.jpg":"640x427","h_26554495_480.jpg":"480x320","h_26554495_340.jpg":"340x227","h_26554495_220.jpg":"220x147","pp_26554495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554495_640.jpg":"640x814","pp_26554495_480.jpg":"480x611","pp_26554495_340.jpg":"340x432","pp_26554495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1202","hd_26554496_1920.jpg":"1920x1080","k_26554496_1280.jpg":"1280x1280","k_26554496_1024.jpg":"1024x1024","k_26554496_640.jpg":"640x640","k_26554496_480.jpg":"480x480","k_26554496_340.jpg":"340x340","k_26554496_220.jpg":"220x220","o_26554496_1280.jpg":"1280x801","o_26554496_1024.jpg":"1024x641","o_26554496_640.jpg":"640x400","o_26554496_480.jpg":"480x300","o_26554496_340.jpg":"340x212","o_26554496_220.jpg":"220x137","h_26554496_1280.jpg":"1280x854","h_26554496_1024.jpg":"1024x683","h_26554496_640.jpg":"640x427","h_26554496_480.jpg":"480x320","h_26554496_340.jpg":"340x227","h_26554496_220.jpg":"220x147","pp_26554496_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554496_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554496_640.jpg":"640x814","pp_26554496_480.jpg":"480x611","pp_26554496_340.jpg":"340x432","pp_26554496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26554497_1920.jpg":"1920x1080","k_26554497_1280.jpg":"1280x1280","k_26554497_1024.jpg":"1024x1024","k_26554497_640.jpg":"640x640","k_26554497_480.jpg":"480x480","k_26554497_340.jpg":"340x340","k_26554497_220.jpg":"220x220","o_26554497_1280.jpg":"1280x960","o_26554497_1024.jpg":"1024x768","o_26554497_640.jpg":"640x480","o_26554497_480.jpg":"480x360","o_26554497_340.jpg":"340x255","o_26554497_220.jpg":"220x165","h_26554497_1280.jpg":"1280x854","h_26554497_1024.jpg":"1024x683","h_26554497_640.jpg":"640x427","h_26554497_480.jpg":"480x320","h_26554497_340.jpg":"340x227","h_26554497_220.jpg":"220x147","pp_26554497_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554497_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554497_640.jpg":"640x814","pp_26554497_480.jpg":"480x611","pp_26554497_340.jpg":"340x432","pp_26554497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x2312","hd_26554498_1920.jpg":"1920x1080","k_26554498_1280.jpg":"1280x1280","k_26554498_1024.jpg":"1024x1024","k_26554498_640.jpg":"640x640","k_26554498_480.jpg":"480x480","k_26554498_340.jpg":"340x340","k_26554498_220.jpg":"220x220","o_26554498_1280.jpg":"1280x2740","o_26554498_1024.jpg":"1024x2192","o_26554498_640.jpg":"640x1370","o_26554498_480.jpg":"480x1027","o_26554498_340.jpg":"340x727","o_26554498_220.jpg":"220x470","h_26554498_1280.jpg":"1280x854","h_26554498_1024.jpg":"1024x683","h_26554498_640.jpg":"640x427","h_26554498_480.jpg":"480x320","h_26554498_340.jpg":"340x227","h_26554498_220.jpg":"220x147","pp_26554498_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554498_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554498_640.jpg":"640x814","pp_26554498_480.jpg":"480x611","pp_26554498_340.jpg":"340x432","pp_26554498_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15387915 Threads: 5 Questions: 3189716413 Slow queries: 7164122 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235772180 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/do-ribe-bez-sondera-objasnjavamo-kako-pronaci-dobre-pozicije-i-bez-elektronike-na-brodu-1363868 [printLink] => /om/ribolov/do-ribe-bez-sondera-objasnjavamo-kako-pronaci-dobre-pozicije-i-bez-elektronike-na-brodu-1363868?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604108 [name] => savjeti stručnjaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-19 23:21:16 [main_article_id] => 0 [alias] => savjeti-strucnjaka [link] => /tag/savjeti-strucnjaka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 710549 [name] => ribolovna pošta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-26 11:58:59 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-posta [link] => /tag/ribolovna-posta ) [4] => stdClass Object ( [id] => 656613 [name] => kako pronaći ribu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 07:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-pronaci-ribu [link] => /tag/kako-pronaci-ribu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 719171 [name] => kako pronaći ribu bez sondera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 13:12:24 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-pronaci-ribu-bez-sondera [link] => /tag/kako-pronaci-ribu-bez-sondera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate. Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s teškim olovom, driftajući se lako može sondirati dno i tako pronaći riba... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do ribe bez sondera: objašnjavamo kako pronaći dobre pozicije i bez elektronike na brodu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-11-36-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26575447.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić, Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26575447.jpg [title] => Boris Bulić, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554487.jpg [title] =>

Nemaju svi ovakvo pomagalo

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554488.jpg [title] =>

Dolje je bez sumnje mulj i blato

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554489.jpg [title] =>

Dobro je, postoje orjentiri na obali

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554490.jpg [title] =>

Od ovoga treba bježati

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554491.jpg [title] =>

Sve su šanse da se ovaj ribolov završi jako dobro

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554492.jpg [title] =>

Dolje je ogromno jato malih gladuša

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554493.jpg [title] =>

Ovo ne sluti na dobro

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554494.jpg [title] =>

Krenulo je kako treba

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554495.jpg [title] =>

Ubola se pošta

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554496.jpg [title] =>

Sasvim dovoljan razlog za sjećanje

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554497.jpg [title] =>

Jedan mže biti slučajno, no ovo je sigurno lov nad pješčanim dnom

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26554498.jpg [title] =>

Ponekad je dovoljan pogled na Navionics

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ribu uopće nije teško naći, naravno ako se zna gdje je treba tražiti.

Prva i osnovna postavka od koje treba poći je činjenica da ribe na pozicijama koje su pod velikim ribolovnim pritiskom ima sve manje, a ona koja je preostala je maksimalno sumnjičava i oprezna tako da ju je u principu izuzetno teško uloviti.

Stoga treba potražiti mjesta koja su barem na prvi pogled izvan plovnih i lovnih ruta, uvijek na dubinama do kojih ronioci ne mogu doroniti.

Iako se čini da su takve pozicije vrlo rijetke i udaljene često se nalaze tek nekoliko milja dalje od uobičajenih.

Ukoliko nemate nikoga tko bi bio voljan odati vam takvu poziciju morati ćete se pouzdati u vlastitu pamet i iskustvo.

Uz pomoć suvremene elektronike kojom je danas opremljena većina brodica nije teško otkriti brakove čak i kada su ti brakovi tek minimalna uzdignuća na ravnom dnu.

Takvo uzdignuće, koliko se god činilo nezamjetnim, ipak razbija morska strujanja pretvarajući miran tok u turbulentno komešanje.

Ta su mjesta upravo zbog tog kovitlanja uvijek bogatija hranom i česticama koje čak i kad su potpuno nejestive ipak vrlo uspješno privlače sitnu ribu, a za njom naravno i onu krupniju.

No, nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate.

Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s teškim olovom, driftajući se lako može sondirati dno.

Povremenim odizanjem i naglim spuštanjem olovnice, na način da u spuštanju slobodnim padom udari u dno nećemo samo privući ribu već ćemo na vrlo jednostavan način ustanoviti i kakvo je dno.

Udar olovnice o kamenito i tvrdo dno ili pak mekani dosjed na muljevito i glibavo dno će se jasno prenijeti na štap.

---

image

Nemaju svi ovakvo pomagalo

---

Ti su udarci uvijek toliko karakteristični da ih je nemoguće pomiješati s nečim drugim, neodređenim.

Tako sondirajući lako ćemo napipati svaku promjenu u strukturi dna kao i sve promjene dubine i na taj način možda pronaći i poštu za koju nitko ne zna jer su katkada takve pozicije vezane upravo uz promjenu strukture dna.

Naravno, struna za takvo sondiranje mora biti upredenica.  

Struja često ogoli dio dna otkrivajući na taj način ‘kamenu livadu‘ koja može biti obrasla nešto drukčijim algama od okolnog dna. I takve su pozicije u pravilu mjesta koja okupljaju ribu, a koja možda samo najsuvremeniji sonderi mogu jasno vidjeti.

U pravilu se nalaze na rubovima struje ili u njihovoj neposrednoj blizini, predstavljajući savršen izvor hrane i neophodnog zaklona.

Premda ne postoji nikakva promjena u dubini, sama činjenica da je dno drukčijeg sastava, dovoljno je da zadrži ribu.

Osim toga, rub takvog područja nikada nije oštro ocrtan.

Prijelaz sa kamenitog na muljevito područje je uvijek područje miješanog dna, ribama također vrlo zanimljivo područje.

U zavisnosti od temperature mora, odnosno doba godine, upravo takva mjesta mogu biti pravi ribolovni eldorado.

Ukoliko nam sondiranje dna pomoću olovnice otkrije pravi brak tada je uvijek poželjno sidriti se.

---

image

Dobro je, postoje orjentiri na obali

---

Pod pretpostavkom da ne znamo koliko je brak velik, sidriti se treba na njegovom početku pa popuštanjem sidrenog konopca pokušati barku dovesti iznad suprotne, zavjetrinske padine. Usidrena brodica mora biti iznad padine braka koja se nalazi niz struju tako da se naješkane udice mogu naći u zoni turbulencije gdje će sigurno pronaći svoja gladna usta.

Možda vam to neće uspjeti od prve, ali kad uspije rezultat će opravdati sav trud.

Naravno, uvijek se treba sidriti tako da nam sidro bude ‘uzvodno‘ bar tridesetak metara daleko od brodice.

Pritom tih tridesetak metara vrijedi za dubine do četrdesetak metara jer s povećanjem dubine raste i dužina otpuštenog konopa.

Za ovakav je lov dobro koristiti duže štapove s kojima se lakše pretražuje teren jer katkada, pogotovo u težim uvjetima, samo metar lijevo ili desno mogu značiti promašaj ili pak donijeti ribu.

Ukoliko uspješno lociramo ribu, tada je potrebno i zapamtiti orijentire na obali kako bismo se po potrebi mogli još koji puta vratiti na to isto mjesto.

Naravno, važno je dobro odrediti i procijeniti smjer struje pri čemu svakako valja pamtiti u kojoj je fazi bila plima odnosno oseka kako idući puta ne bismo lovili u bunaru.

Ješka u traženju pozicije mora biti dovoljno bogata i ukusna da bi privukla lovinu.

---

image

Sve su šanse da se ovaj ribolov završi jako dobro

---

Sa svježim dagnjama, gamborima ili velikim crvom teško se može promašiti.

Budući da je udičarima najtraženija lovina uvijek oborita riba, predvez mora biti prilagođen takvoj lovini.

No budući da pretražujemo teren, duljinu prama bi trebalo malo skratiti.

Tako najdonja udica u traženju lovi ispod olovnice, no njena je prama duga tek tridesetak centimetara.

Srednja se prama vezuje na udaljenosti od četrdesetak, a duga je 35 centimetara.

Najgornja prama je vezana na metar od olovnice, a duga je 50 centimetara.

U trenutku kada pronađemo ribu i odredimo poziciju, te se uspješno usidrimo, ovaj predvez valja zamijeniti malo drukčijim.

Najdonja udica i dalje leži i lovi ispod olovnice, ali ovaj puta na prami dugoj šezdesetak centimetara.

Gornje dvije prame su duge 40 centimetara s tim da je srednja prama od olovnice udaljena barem 60, a gornja 110 centimetara.

Na taj način udice i dalje nakon što olovnica dođe na dno zauzimaju manje-više iste pozicije kao s prvim predvezom s tim da su prame nešto duže, čime ostvarujemo prirodniji, a time i manje sumnjivu prezentaciju.

Potez ribe u ovo doba godine nije teško registrirati.

Najčešće se radi o nekoliko stidljivih čupkanja nakon čega slijedi snažan potez koji je nemoguće ne primijetiti.

U trenutku kada dobijemo prvi griz nikako ne treba odmah reagirati kontrom, dapače, potrebno je otpustiti strunu i na taj način omogućiti lovini da ješku sa skrivenom udicom do kraja proguta.

Ako je potrebno, postupak otpuštanja strune ponavljamo i više puta.

Spomenuti snažni griz svako treba popratiti kontrom i na taj način potvrditi kačenje. Izvlačenju treba pristupiti odmah uz eventualnu korekciju zategnutosti kočnice.

---

image

Krenulo je kako treba

---

Arbun koji je i najčešća dnevna lovina je borac koji otpor pruža do kraja što znači da i u posljednjim metrima možemo očekivati trzaje kojima se riba može osloboditi.

Važno je da se riba izvlači konstantno i bez zastoja ali krajnje oprezno da ne bi pala.

Naime, često se dogodi da riba koja spadne sa udice u prvih nekoliko metara u paničnom bijegu alarmira ostatak jata koje, prateći je, jednostavno ode s pozicije.

To je posebno izraženo u lovu fratara i šaraga.

Zato kočnica mašinice treba uvijek biti tako podešena da može proklizati pri svakom jačem trzaju ulovljene ribe, a podmetač je uvijek poželjno imati u pripravnosti.

Premda se u traženju pozicije, ali i u kasnijem lovu uglavnom koriste tanje žičane udice širine luka 10 do 15 milimetara, uvijek valja imati i navezane kvalitetnije kovane udice koje mogu izdržati udarce većih primjeraka, a istovremeno veličinom i oblikom omogućiti kačenje i prosječno velikih riba.

---

image

Ubola se pošta

---

Pri radu s dužim pramama česti su ulovi bugava i šaruna koji se rado zalijeću za svime što leluja i putuje, tako da se njihovi potezi mogu očekivati u tonjenju ili izvlačenju pribora.

Pored šaruna i bugava, na takvim je terenima čest i pauk kao i veliki kanjac koji će s jednakim apetitom napasti udice.

No temeljna lovina, barem u očekivanju, su ipak fratri, šarzi i kantari koji su uvijek rado viđeni gosti na udicama.

Pa sad, ostaje samo otisnuti se na more i potražiti kurenat i brak koji još nisu izlovljeni što, iako se čini teškom, nije i nemoguća misija.

A sve što vam za to treba je malo strpljenja, mrva iskustva i naravno malo sreće, bez koje i najizgledniji ribolovi često ostaju tek neuspješni izleti.

---

image

Sasvim dovoljan razlog za sjećanje

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić, Cropix

Nemaju svi ovakvo pomagalo


Dolje je bez sumnje mulj i blato


Dobro je, postoje orjentiri na obali


Od ovoga treba bježati


Sve su šanse da se ovaj ribolov završi jako dobro


Dolje je ogromno jato malih gladuša


Ovo ne sluti na dobro


Krenulo je kako treba


Ubola se pošta


Sasvim dovoljan razlog za sjećanje


Jedan mže biti slučajno, no ovo je sigurno lov nad pješčanim dnom


Ponekad je dovoljan pogled na Navionics

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/do-ribe-bez-sondera-objasnjavamo-kako-pronaci-dobre-pozicije-i-bez-elektronike-na-brodu-1363868 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23a6dfcaa99f6b41426555f7a26d8e589d371950 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+ribe+bez+sondera%3A+obja%C5%A1njavamo+kako+prona%C4%87i+dobre+pozicije+i+bez+elektronike+na+brodu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-ribe-bez-sondera-objasnjavamo-kako-pronaci-dobre-pozicije-i-bez-elektronike-na-brodu-1363868 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-ribe-bez-sondera-objasnjavamo-kako-pronaci-dobre-pozicije-i-bez-elektronike-na-brodu-1363868 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nemaju sva plovila jaku elektroničku podršku što nikako ne mora značiti da su dobre pozicije njihovim vlasnicima moraju ostati nepoznate. Ukoliko se dobro procijeni smjer gibanja mora, odnosno pravac pružanja struje, spuštanjem naješkanog sistema s teškim olovom, driftajući se lako može sondirati dno i tako pronaći riba... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

savjeti stručnjakaDo ribe bez sondera: objašnjavamo kako pronaći dobre pozicije i bez elektronike na brodu

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
14. veljače 2024. - 11:09

Ribu uopće nije teško naći, naravno ako se zna gdje je treba tražiti.

Prva i osnovna postavka od koje treba poći je činjenica da ribe na pozicijama koje su pod velikim ribolovnim pritiskom ima sve manje, a ona koja je preostala je maksimalno sumnjičava i oprezna tako da ju je u principu izuzetno teško uloviti.

Stoga treba potražiti mjesta koja su barem na prvi pogled izvan plovnih i lovnih ruta, uvijek na dubinama do kojih ronioci ne mogu doroniti.

Iako se čini da su takve pozicije vrlo rijetke i udaljene često se nalaze tek nekoliko milja dalje od uobičajenih.

Ukoliko nemate nikoga tko bi bio voljan odati vam takvu poziciju morati ćete se pouzdati u vlastitu pamet i iskustvo.

Uz pomoć suvremene elektronike kojom je danas opremljena većina brodica nije teško otkriti brakove čak ...

17. svibanj 2024 13:36