stdClass Object ( [id] => 1388839 [title] => Solunarne tablice, temperature mora, plima i oseka... Kada je zapravo najbolje poći u ribolov? [alias] => solunarne-tablice-temperature-mora-plima-i-oseka-kada-je-zapravo-najbolje-poci-u-ribolov [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekako u isto vrijeme kada je ljudska vrsta počela loviti ribu, nastali su prvi pokušaji povezivanja vremenskih i općih uvjeta s ribolovnim uspjehom. Naravno, u prvo je vrijeme to sve bilo na nekoj nesvjesnoj razini da bi se prave poveznice počele postavljati pravim razvojem civilizacija, u čemu je prednjačila, naravno, stara Grčka, predvođena Aristotelom.

A onda, nakon dugog nedogađanja ili iznimno malih pomaka, 1920. plasiraju se teorije polarnih fronti čime meteorologija prelazi u polje znanosti. Naravno, tada slijedi cijeli niz otkrića i znanstvenih pomaka od kojih svakako valja spomenuti procvat radarske tehnologije pomoću koje se uspijevaju detektirati oluje, posebno grmljavinske.

SMJERNICE ZA NEUPUĆENE

A cijelo to vrijeme ribari su gledali u nebo, obzor i more pokušavajući stvoriti nekakav ključ uspjeha koji će im reći kada je riba aktivnija i kada će naješkanu udicu najlakše progutati. Neki rezultati takvog promatranja su samo prenošeni s koljena na koljeno, pa neki ribari jednostavno znaju, dok su neki rezultati i zapisani, pa su tako stvorene neke temeljne odrednice po kojima se i oni neupućeni mogu upustiti u koketiranje s ribolovnom srećom.

---

image

Ljetni dnevni ribolov može biti samo razbibriga

---

Jedna od najpopularnijih ribolovnih prognoza je ona vezana uz solunarne tablice koje su nastale dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je John Alden Knigh počeo istraživati zašto se pastrve na njegovu omiljenom lovištu u neko doba dana intenzivno hrane, dok u drugo doba hranu ignoriraju. To je ponašanje povezao s fazom Mjeseca i počeo dobro loviti. No, kada je to iskustvo pokušao prenijeti na druge vode, shvatio je da je u igri puno više toga, poput vjetra, sezone, intenziteta plime i oseke, temperature, atmosferskog pritiska...

Eksperimenti koji su uslijedili doveli su do otkrića da Sunce ima jednako jak utjecaj kao i Mjesec, tako da je kombinacijom svih elemenata stvorio prve solunarne tablice koje se koriste i danas s manje-više jednakim uspjehom. Naravno, naše more ima svoje specifičnosti čije detalje u izračunu svakako treba uzeti u obzir. Samo se tako, općenito gledano, pod uvjetom da su i svi ostali meteorološki uvjeti povoljni, može formirati nekakav pouzdani Mjesečev obrazac.

MIJENE I KVARTURE

Po takvom Mjesečevu obrascu, prvi dan iza mladog Mjeseca riba je posebno aktivna osam sati, drugog dana do devet, trećeg do 14, a četvrtog i petog dana do 15 sati. Šesti dan je za ribolov vrlo loš, a sedmi djelomično dobar, ali samo od 10 do 15 sati. Prvi dan iza prve četvrti stvoren je za jutarnji ribolov, dok je drugi dan kroz jutro dobar, no popodne odličan. Treći, četvrti i peti dan bi po ribolovnim rezultatima trebali biti osrednji, dok bi šesti dan trebao biti odličan poslije 14 sati do mraka. Zato je sedmi dan kruna ove kvarture, jer bi ribolovni uspjeh trebao biti iznimno dobar tijekom cijelog dana.

---

image

Zora i užba - lijepo, ali za ribolov baš i ne toliko produktivno

---

Prvi dan iza punog Mjeseca je, kako se voli reći, podnošljiv, a što zapravo znači da se nećete baš usrećiti, ali se nećete ni osramotiti. Drugi i treći dan su za ribolov loši, dok je četvrti dan čak vrlo dobar. Petog i šestog dana je ribolov kroz jutro dobar, a sedmog dobar čak do 14 sati.

Ostala je još zadnja četvrt. Prvog dana iza ove faze je dobro poći u ribe, ali tek popodne, iza 13 sati, drugog dana poslije 12 sati, a trećeg dana poslije 15 sati. Četvrti dan je šaren, pa podnošljiv iza 16 sati, a peti dan za ribolov dobar poslije 12 sati. Šesti i sedmi dan su vrlo dobri, ali tek popodne iza 12 sati.

JOŠ MALO ZBRKE

I sad kad se cijela stvar ovako sagleda, lako se može steći dojam da je uspješan ribolov zapravo samo stvar izračuna i poklapanja datuma, što s ovakvim kalendarom mora rezultirati punom škrinjom ribe. Ipak postoji kvaka... Mjesečev ciklus se ne poklapa s kalendarskim jer kompletan ciklus traje 27 dana, 7 sati i 11,5 sekundi, pa zato mijene ne nastupaju svakog dana u isto vrijeme, nego s vremenskim odmakom. Tako ispada da mijene traju od 6-9 dana, pa ispada da ova teorija ne daje prognoze za osmi i deveti dan.

Tu nastupa iskustvo koje kaže da osmog dana treba računati na ishod vrlo sličan sedmom danu, s tim da sat treba pomaknuti jedan sat unaprijed. Deveti dan bi trebao biti dobar jednako kao i sedmi. I sad je sve jasno... Barem na prvi pogled, koji, nažalost, što se više gleda postaje sve mutniji, jer u sve navedeno treba uključiti i trenutak kada dolazi do mijene.

Tako službene solunarne tablice kažu da ako mijena nastupa tijekom noći ili u rano jutro, devetog dana se primjenjuje prognoza prvog dana. Kad je u pitanju šestodnevni ciklus, tada se primjenjuje sedmodnevna prognoza, s tim da se prognozu za sedmi dan primjenjuje za prvi dan sljedeće mijene. Eto, sad je napokon sve jasno...

TLAK I SVJETLO

Naravno, solunarne tablice funkcioniraju, ali samo kao pomoćni materijal, pri čemu su na prvom mjestu ipak specifičnosti lovnog područja, a odmah uz njih i atmosferski utjecaji, u prvom redu tlak zraka. Činjenica je da nagle promjene atmosferskog tlaka uvijek negativno djeluju na riblji apetit. Ako tlak polako raste, s njim se budi i riblji apetit, pa su ribolovni rezultati tada uvijek bolji. Nasuprot tome, pad tlaka, ili pak nestabilan tlak koji varira ili poskakuje, lako rezultira ribolovnim promašajima.

---

image

Zora u bonaci za kvartura može dati puno ribe

---

Isto tako postoji i nekakva sredina koju uzrokuje stabilan, a visok tlak. U toj situaciji se riba lovi, ali ne osobito dobro, prije bi se moglo reći osrednje ili, kako smo već gore spomenuli, podnošljivo. Osim toga, trenutačno stanje na nebeskom svodu je također nezaobilazan detalj. Količina oblaka, bez obzira na tlak zraka i fazu Mjeseca, ima svoj učinak na stanje u podmorju. No ovdje nije samo riječ o utjecaju količine svjetla na ponašanje riba, nego i na činjenicu da se pri dobrom osvjetljenju sve mane ribolovnog pribora bolje vide.

Upravo je na temelju toga nastalo vjerovanje da je vedro nebo s puno sunca predznak lošeg udičarskog rezultata, dok je oblačno nebo preduvjet za uspjeh. Zbog toga treba loviti rano ujutro i predvečer, dok se izgledi povećavaju ako se lovi na nešto većim dubinama, gdje je, naravno, tamnije. Te se teorije malo ruše kad je u pitanju noćni lov, jer se ribe noću sigurno, a očito i danju, ne oslanjaju samo na vid.

PROLJEĆE I JESEN

Još jedan od bitnih faktora je temperatura mora, koja na ribe i njihovo ponašanje ima krajnje direktan utjecaj. Naravno, osim kurenata koji sobom nose i promjenu temperature, u igri su i dnevno-noćna kolebanja, no prije svega izmjena godišnjih doba.

---

image

Bura i plima, ne može biti dobro...

---

Poznato je da je zimsko razdoblje za ribolov najnepovoljnije, dijelom zbog usporenog metabolizma kod riba, ali i zbog teških uvjeta koji vladaju na moru, čime sam boravak postaje neugodan. Proljeće je vezano uz buđenje, kada ribe iz većih dubina postupno prilaze kraju. Podizanjem temperature mora na magičnih 15 Celzijevih stupnjeva, pučinske ribe počinju se intenzivno hraniti, pa je većina izlazaka na more u to doba godine okrunjena ribolovnim uspjehom.

Kraj proljeća i početak ljeta je, temperaturno gledano, za ribolov vrlo izdašan, no razdoblje nakon toga je rezervirano samo za daleke destinacije i eventualno noćne ribolove na brakovima. Riba je u to vrijeme sita, a sam boravak na moru spojen s nesnosnim vrućinama, dok je pritisak turista svake godine sve veći. Buka koju stvaraju svojim plovilima, kao i gužve koje onemogućuju bilo kakav ozbiljan ribolov, problem su s kojim se sreću i ribe i ribolovci.

A onda nastupa jesen, zbog koje turizam naglo opada, a budući da se more sporo hladi, riba ostaje razigrana jako dugo, sve do prvih ozbiljnijih zimskih hladnoća. Naravno, sve su to samo natuknice kojima se ribolovci oduvijek služe kako bi u ribolovu ostvarili što bolji uspjeh i, naravno, samo su dio puno veće i šire priče koja postoji otkako postoji i ribolov i koja se, bez obzira na količinu podataka i broj pronađenih tablica, nikada neće ispričati do kraja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEČNE NEDOUMICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => VJEČNE NEDOUMICE 2 0 7879 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-15 07:37:44 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko KLARIN/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-15 10:12:37 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-05-15 10:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Solunarne tablice, temperature mora, plima i oseka... Kada je zapravo najbolje poći u ribolov? page_title=Solunarne tablice, temperature mora, plima i oseka... Kada je zapravo najbolje poći u ribolov? [metakey] => solunarne tablice, ribolov, kada poći u ribolov, Mjesečev obrazac, ribolovna prognoza, temnperature mora, kada loviti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/15\/27186564.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495385.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495384.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495382.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495398.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495396.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495395.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495394.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/8495393.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Proljetni gu\u0161t...<\/p>","

Bura i plima, ne mo\u017ee biti dobro...<\/p>","

Ljetni dnevni ribolov mo\u017ee biti samo razbibriga<\/p>","

Dnevni fratri za vedrog dana kad je Mjesec \u0161kuri<\/p>","

Zora u bonaci za kvartura mo\u017ee dati puno ribe<\/p>","

Zora i u\u017eba - lijepo, ali za ribolov ba\u0161 i ne toliko produktivno<\/p>","

Velike oseke ne daju ribu<\/p>","

Temperatura mora od 15 stupnjeva okida\u010d je za palamide i ostalu plavu ribu<\/p>","

Visoke plime tako\u0111er ne pogoduju uspje\u0161nom ribolovu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1520x850","hd_27186564_1920.jpg":"1920x1080","k_27186564_1280.jpg":"1280x1280","k_27186564_1024.jpg":"1024x1024","k_27186564_640.jpg":"640x640","k_27186564_480.jpg":"480x480","k_27186564_340.jpg":"340x340","k_27186564_220.jpg":"220x220","o_27186564_1280.jpg":"1280x715","o_27186564_1024.jpg":"1024x572","o_27186564_640.jpg":"640x357","o_27186564_480.jpg":"480x268","o_27186564_340.jpg":"340x190","o_27186564_220.jpg":"220x123","h_27186564_1280.jpg":"1280x854","h_27186564_1024.jpg":"1024x683","h_27186564_640.jpg":"640x427","h_27186564_480.jpg":"480x320","h_27186564_340.jpg":"340x227","h_27186564_220.jpg":"220x147","pp_27186564_1280.jpg":"1280x1628","pp_27186564_1024.jpg":"1024x1303","pp_27186564_640.jpg":"640x814","pp_27186564_480.jpg":"480x611","pp_27186564_340.jpg":"340x432","pp_27186564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8495385_1920.jpg":"1920x1080","k_8495385_1280.jpg":"1280x1280","k_8495385_1024.jpg":"1024x1024","k_8495385_640.jpg":"640x640","k_8495385_480.jpg":"480x480","k_8495385_340.jpg":"340x340","k_8495385_220.jpg":"220x220","o_8495385_1280.jpg":"1280x853","o_8495385_1024.jpg":"1024x682","o_8495385_640.jpg":"640x426","o_8495385_480.jpg":"480x320","o_8495385_340.jpg":"340x226","o_8495385_220.jpg":"220x146","h_8495385_1280.jpg":"1280x854","h_8495385_1024.jpg":"1024x683","h_8495385_640.jpg":"640x427","h_8495385_480.jpg":"480x320","h_8495385_340.jpg":"340x227","h_8495385_220.jpg":"220x147","pp_8495385_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495385_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495385_640.jpg":"640x814","pp_8495385_480.jpg":"480x611","pp_8495385_340.jpg":"340x432","pp_8495385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8495384_1920.jpg":"1920x1080","k_8495384_1280.jpg":"1280x1280","k_8495384_1024.jpg":"1024x1024","k_8495384_640.jpg":"640x640","k_8495384_480.jpg":"480x480","k_8495384_340.jpg":"340x340","k_8495384_220.jpg":"220x220","o_8495384_1280.jpg":"1280x960","o_8495384_1024.jpg":"1024x768","o_8495384_640.jpg":"640x480","o_8495384_480.jpg":"480x360","o_8495384_340.jpg":"340x255","o_8495384_220.jpg":"220x165","h_8495384_1280.jpg":"1280x854","h_8495384_1024.jpg":"1024x683","h_8495384_640.jpg":"640x427","h_8495384_480.jpg":"480x320","h_8495384_340.jpg":"340x227","h_8495384_220.jpg":"220x147","pp_8495384_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495384_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495384_640.jpg":"640x814","pp_8495384_480.jpg":"480x611","pp_8495384_340.jpg":"340x432","pp_8495384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_8495382_1920.jpg":"1920x1080","k_8495382_1280.jpg":"1280x1280","k_8495382_1024.jpg":"1024x1024","k_8495382_640.jpg":"640x640","k_8495382_480.jpg":"480x480","k_8495382_340.jpg":"340x340","k_8495382_220.jpg":"220x220","o_8495382_1280.jpg":"1280x1706","o_8495382_1024.jpg":"1024x1365","o_8495382_640.jpg":"640x853","o_8495382_480.jpg":"480x640","o_8495382_340.jpg":"340x453","o_8495382_220.jpg":"220x293","h_8495382_1280.jpg":"1280x854","h_8495382_1024.jpg":"1024x683","h_8495382_640.jpg":"640x427","h_8495382_480.jpg":"480x320","h_8495382_340.jpg":"340x227","h_8495382_220.jpg":"220x147","pp_8495382_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495382_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495382_640.jpg":"640x814","pp_8495382_480.jpg":"480x611","pp_8495382_340.jpg":"340x432","pp_8495382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_8495398_1920.jpg":"1920x1080","k_8495398_1280.jpg":"1280x1280","k_8495398_1024.jpg":"1024x1024","k_8495398_640.jpg":"640x640","k_8495398_480.jpg":"480x480","k_8495398_340.jpg":"340x340","k_8495398_220.jpg":"220x220","o_8495398_1280.jpg":"1280x809","o_8495398_1024.jpg":"1024x647","o_8495398_640.jpg":"640x404","o_8495398_480.jpg":"480x303","o_8495398_340.jpg":"340x214","o_8495398_220.jpg":"220x139","h_8495398_1280.jpg":"1280x854","h_8495398_1024.jpg":"1024x683","h_8495398_640.jpg":"640x427","h_8495398_480.jpg":"480x320","h_8495398_340.jpg":"340x227","h_8495398_220.jpg":"220x147","pp_8495398_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495398_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495398_640.jpg":"640x814","pp_8495398_480.jpg":"480x611","pp_8495398_340.jpg":"340x432","pp_8495398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8495396_1920.jpg":"1920x1080","k_8495396_1280.jpg":"1280x1280","k_8495396_1024.jpg":"1024x1024","k_8495396_640.jpg":"640x640","k_8495396_480.jpg":"480x480","k_8495396_340.jpg":"340x340","k_8495396_220.jpg":"220x220","o_8495396_1280.jpg":"1280x960","o_8495396_1024.jpg":"1024x768","o_8495396_640.jpg":"640x480","o_8495396_480.jpg":"480x360","o_8495396_340.jpg":"340x255","o_8495396_220.jpg":"220x165","h_8495396_1280.jpg":"1280x854","h_8495396_1024.jpg":"1024x683","h_8495396_640.jpg":"640x427","h_8495396_480.jpg":"480x320","h_8495396_340.jpg":"340x227","h_8495396_220.jpg":"220x147","pp_8495396_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495396_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495396_640.jpg":"640x814","pp_8495396_480.jpg":"480x611","pp_8495396_340.jpg":"340x432","pp_8495396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8495395_1920.jpg":"1920x1080","k_8495395_1280.jpg":"1280x1280","k_8495395_1024.jpg":"1024x1024","k_8495395_640.jpg":"640x640","k_8495395_480.jpg":"480x480","k_8495395_340.jpg":"340x340","k_8495395_220.jpg":"220x220","o_8495395_1280.jpg":"1280x960","o_8495395_1024.jpg":"1024x768","o_8495395_640.jpg":"640x480","o_8495395_480.jpg":"480x360","o_8495395_340.jpg":"340x255","o_8495395_220.jpg":"220x165","h_8495395_1280.jpg":"1280x854","h_8495395_1024.jpg":"1024x683","h_8495395_640.jpg":"640x427","h_8495395_480.jpg":"480x320","h_8495395_340.jpg":"340x227","h_8495395_220.jpg":"220x147","pp_8495395_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495395_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495395_640.jpg":"640x814","pp_8495395_480.jpg":"480x611","pp_8495395_340.jpg":"340x432","pp_8495395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1149","hd_8495394_1920.jpg":"1920x1080","k_8495394_1280.jpg":"1280x1280","k_8495394_1024.jpg":"1024x1024","k_8495394_640.jpg":"640x640","k_8495394_480.jpg":"480x480","k_8495394_340.jpg":"340x340","k_8495394_220.jpg":"220x220","o_8495394_1280.jpg":"1280x766","o_8495394_1024.jpg":"1024x612","o_8495394_640.jpg":"640x383","o_8495394_480.jpg":"480x287","o_8495394_340.jpg":"340x203","o_8495394_220.jpg":"220x131","h_8495394_1280.jpg":"1280x854","h_8495394_1024.jpg":"1024x683","h_8495394_640.jpg":"640x427","h_8495394_480.jpg":"480x320","h_8495394_340.jpg":"340x227","h_8495394_220.jpg":"220x147","pp_8495394_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495394_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495394_640.jpg":"640x814","pp_8495394_480.jpg":"480x611","pp_8495394_340.jpg":"340x432","pp_8495394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8495393_1920.jpg":"1920x1080","k_8495393_1280.jpg":"1280x1280","k_8495393_1024.jpg":"1024x1024","k_8495393_640.jpg":"640x640","k_8495393_480.jpg":"480x480","k_8495393_340.jpg":"340x340","k_8495393_220.jpg":"220x220","o_8495393_1280.jpg":"1280x960","o_8495393_1024.jpg":"1024x768","o_8495393_640.jpg":"640x480","o_8495393_480.jpg":"480x360","o_8495393_340.jpg":"340x255","o_8495393_220.jpg":"220x165","h_8495393_1280.jpg":"1280x854","h_8495393_1024.jpg":"1024x683","h_8495393_640.jpg":"640x427","h_8495393_480.jpg":"480x320","h_8495393_340.jpg":"340x227","h_8495393_220.jpg":"220x147","pp_8495393_1280.jpg":"1280x1628","pp_8495393_1024.jpg":"1024x1303","pp_8495393_640.jpg":"640x814","pp_8495393_480.jpg":"480x611","pp_8495393_340.jpg":"340x432","pp_8495393_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5825305 Threads: 78 Questions: 1044920211 Slow queries: 0 Opens: 185198 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.376 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9368400 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/solunarne-tablice-temperature-mora-plima-i-oseka-kada-je-zapravo-najbolje-poci-u-ribolov-1388839 [printLink] => /om/ribolov/solunarne-tablice-temperature-mora-plima-i-oseka-kada-je-zapravo-najbolje-poci-u-ribolov-1388839?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 759203 [name] => solunarne tablice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-15 12:08:54 [main_article_id] => 0 [alias] => solunarne-tablice [link] => /tag/solunarne-tablice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 759204 [name] => kada poći u ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-15 12:08:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-poci-u-ribolov [link] => /tag/kada-poci-u-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 759205 [name] => Mjesečev obrazac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-15 12:08:55 [main_article_id] => 0 [alias] => mjesecev-obrazac [link] => /tag/mjesecev-obrazac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 709858 [name] => ribolovna prognoza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-20 12:55:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prognoza [link] => /tag/ribolovna-prognoza ) [5] => stdClass Object ( [id] => 759206 [name] => temnperature mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-15 12:08:55 [main_article_id] => 0 [alias] => temnperature-mora [link] => /tag/temnperature-mora ) [6] => stdClass Object ( [id] => 728605 [name] => kada loviti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-03 09:58:26 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti [link] => /tag/kada-loviti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEČNE NEDOUMICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Solunarne tablice, temperature mora, plima i oseka... Kada je zapravo najbolje poći u ribolov? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-10-13-01-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/27186564.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Proljetni gušt...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/27186564.jpg [title] =>

Proljetni gušt...

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495385.jpg [title] =>

Bura i plima, ne može biti dobro...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495384.jpg [title] =>

Ljetni dnevni ribolov može biti samo razbibriga

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495382.jpg [title] =>

Dnevni fratri za vedrog dana kad je Mjesec škuri

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495398.jpg [title] =>

Zora u bonaci za kvartura može dati puno ribe

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495396.jpg [title] =>

Zora i užba - lijepo, ali za ribolov baš i ne toliko produktivno

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495395.jpg [title] =>

Velike oseke ne daju ribu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495394.jpg [title] =>

Temperatura mora od 15 stupnjeva okidač je za palamide i ostalu plavu ribu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/8495393.jpg [title] =>

Visoke plime također ne pogoduju uspješnom ribolovu

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nekako u isto vrijeme kada je ljudska vrsta počela loviti ribu, nastali su prvi pokušaji povezivanja vremenskih i općih uvjeta s ribolovnim uspjehom. Naravno, u prvo je vrijeme to sve bilo na nekoj nesvjesnoj razini da bi se prave poveznice počele postavljati pravim razvojem civilizacija, u čemu je prednjačila, naravno, stara Grčka, predvođena Aristotelom.

A onda, nakon dugog nedogađanja ili iznimno malih pomaka, 1920. plasiraju se teorije polarnih fronti čime meteorologija prelazi u polje znanosti. Naravno, tada slijedi cijeli niz otkrića i znanstvenih pomaka od kojih svakako valja spomenuti procvat radarske tehnologije pomoću koje se uspijevaju detektirati oluje, posebno grmljavinske.

SMJERNICE ZA NEUPUĆENE

A cijelo to vrijeme ribari su gledali u nebo, obzor i more pokušavajući stvoriti nekakav ključ uspjeha koji će im reći kada je riba aktivnija i kada će naješkanu udicu najlakše progutati. Neki rezultati takvog promatranja su samo prenošeni s koljena na koljeno, pa neki ribari jednostavno znaju, dok su neki rezultati i zapisani, pa su tako stvorene neke temeljne odrednice po kojima se i oni neupućeni mogu upustiti u koketiranje s ribolovnom srećom.

---

image

Ljetni dnevni ribolov može biti samo razbibriga

---

Jedna od najpopularnijih ribolovnih prognoza je ona vezana uz solunarne tablice koje su nastale dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je John Alden Knigh počeo istraživati zašto se pastrve na njegovu omiljenom lovištu u neko doba dana intenzivno hrane, dok u drugo doba hranu ignoriraju. To je ponašanje povezao s fazom Mjeseca i počeo dobro loviti. No, kada je to iskustvo pokušao prenijeti na druge vode, shvatio je da je u igri puno više toga, poput vjetra, sezone, intenziteta plime i oseke, temperature, atmosferskog pritiska...

Eksperimenti koji su uslijedili doveli su do otkrića da Sunce ima jednako jak utjecaj kao i Mjesec, tako da je kombinacijom svih elemenata stvorio prve solunarne tablice koje se koriste i danas s manje-više jednakim uspjehom. Naravno, naše more ima svoje specifičnosti čije detalje u izračunu svakako treba uzeti u obzir. Samo se tako, općenito gledano, pod uvjetom da su i svi ostali meteorološki uvjeti povoljni, može formirati nekakav pouzdani Mjesečev obrazac.

MIJENE I KVARTURE

Po takvom Mjesečevu obrascu, prvi dan iza mladog Mjeseca riba je posebno aktivna osam sati, drugog dana do devet, trećeg do 14, a četvrtog i petog dana do 15 sati. Šesti dan je za ribolov vrlo loš, a sedmi djelomično dobar, ali samo od 10 do 15 sati. Prvi dan iza prve četvrti stvoren je za jutarnji ribolov, dok je drugi dan kroz jutro dobar, no popodne odličan. Treći, četvrti i peti dan bi po ribolovnim rezultatima trebali biti osrednji, dok bi šesti dan trebao biti odličan poslije 14 sati do mraka. Zato je sedmi dan kruna ove kvarture, jer bi ribolovni uspjeh trebao biti iznimno dobar tijekom cijelog dana.

---

image

Zora i užba - lijepo, ali za ribolov baš i ne toliko produktivno

---

Prvi dan iza punog Mjeseca je, kako se voli reći, podnošljiv, a što zapravo znači da se nećete baš usrećiti, ali se nećete ni osramotiti. Drugi i treći dan su za ribolov loši, dok je četvrti dan čak vrlo dobar. Petog i šestog dana je ribolov kroz jutro dobar, a sedmog dobar čak do 14 sati.

Ostala je još zadnja četvrt. Prvog dana iza ove faze je dobro poći u ribe, ali tek popodne, iza 13 sati, drugog dana poslije 12 sati, a trećeg dana poslije 15 sati. Četvrti dan je šaren, pa podnošljiv iza 16 sati, a peti dan za ribolov dobar poslije 12 sati. Šesti i sedmi dan su vrlo dobri, ali tek popodne iza 12 sati.

JOŠ MALO ZBRKE

I sad kad se cijela stvar ovako sagleda, lako se može steći dojam da je uspješan ribolov zapravo samo stvar izračuna i poklapanja datuma, što s ovakvim kalendarom mora rezultirati punom škrinjom ribe. Ipak postoji kvaka... Mjesečev ciklus se ne poklapa s kalendarskim jer kompletan ciklus traje 27 dana, 7 sati i 11,5 sekundi, pa zato mijene ne nastupaju svakog dana u isto vrijeme, nego s vremenskim odmakom. Tako ispada da mijene traju od 6-9 dana, pa ispada da ova teorija ne daje prognoze za osmi i deveti dan.

Tu nastupa iskustvo koje kaže da osmog dana treba računati na ishod vrlo sličan sedmom danu, s tim da sat treba pomaknuti jedan sat unaprijed. Deveti dan bi trebao biti dobar jednako kao i sedmi. I sad je sve jasno... Barem na prvi pogled, koji, nažalost, što se više gleda postaje sve mutniji, jer u sve navedeno treba uključiti i trenutak kada dolazi do mijene.

Tako službene solunarne tablice kažu da ako mijena nastupa tijekom noći ili u rano jutro, devetog dana se primjenjuje prognoza prvog dana. Kad je u pitanju šestodnevni ciklus, tada se primjenjuje sedmodnevna prognoza, s tim da se prognozu za sedmi dan primjenjuje za prvi dan sljedeće mijene. Eto, sad je napokon sve jasno...

TLAK I SVJETLO

Naravno, solunarne tablice funkcioniraju, ali samo kao pomoćni materijal, pri čemu su na prvom mjestu ipak specifičnosti lovnog područja, a odmah uz njih i atmosferski utjecaji, u prvom redu tlak zraka. Činjenica je da nagle promjene atmosferskog tlaka uvijek negativno djeluju na riblji apetit. Ako tlak polako raste, s njim se budi i riblji apetit, pa su ribolovni rezultati tada uvijek bolji. Nasuprot tome, pad tlaka, ili pak nestabilan tlak koji varira ili poskakuje, lako rezultira ribolovnim promašajima.

---

image

Zora u bonaci za kvartura može dati puno ribe

---

Isto tako postoji i nekakva sredina koju uzrokuje stabilan, a visok tlak. U toj situaciji se riba lovi, ali ne osobito dobro, prije bi se moglo reći osrednje ili, kako smo već gore spomenuli, podnošljivo. Osim toga, trenutačno stanje na nebeskom svodu je također nezaobilazan detalj. Količina oblaka, bez obzira na tlak zraka i fazu Mjeseca, ima svoj učinak na stanje u podmorju. No ovdje nije samo riječ o utjecaju količine svjetla na ponašanje riba, nego i na činjenicu da se pri dobrom osvjetljenju sve mane ribolovnog pribora bolje vide.

Upravo je na temelju toga nastalo vjerovanje da je vedro nebo s puno sunca predznak lošeg udičarskog rezultata, dok je oblačno nebo preduvjet za uspjeh. Zbog toga treba loviti rano ujutro i predvečer, dok se izgledi povećavaju ako se lovi na nešto većim dubinama, gdje je, naravno, tamnije. Te se teorije malo ruše kad je u pitanju noćni lov, jer se ribe noću sigurno, a očito i danju, ne oslanjaju samo na vid.

PROLJEĆE I JESEN

Još jedan od bitnih faktora je temperatura mora, koja na ribe i njihovo ponašanje ima krajnje direktan utjecaj. Naravno, osim kurenata koji sobom nose i promjenu temperature, u igri su i dnevno-noćna kolebanja, no prije svega izmjena godišnjih doba.

---

image

Bura i plima, ne može biti dobro...

---

Poznato je da je zimsko razdoblje za ribolov najnepovoljnije, dijelom zbog usporenog metabolizma kod riba, ali i zbog teških uvjeta koji vladaju na moru, čime sam boravak postaje neugodan. Proljeće je vezano uz buđenje, kada ribe iz većih dubina postupno prilaze kraju. Podizanjem temperature mora na magičnih 15 Celzijevih stupnjeva, pučinske ribe počinju se intenzivno hraniti, pa je većina izlazaka na more u to doba godine okrunjena ribolovnim uspjehom.

Kraj proljeća i početak ljeta je, temperaturno gledano, za ribolov vrlo izdašan, no razdoblje nakon toga je rezervirano samo za daleke destinacije i eventualno noćne ribolove na brakovima. Riba je u to vrijeme sita, a sam boravak na moru spojen s nesnosnim vrućinama, dok je pritisak turista svake godine sve veći. Buka koju stvaraju svojim plovilima, kao i gužve koje onemogućuju bilo kakav ozbiljan ribolov, problem su s kojim se sreću i ribe i ribolovci.

A onda nastupa jesen, zbog koje turizam naglo opada, a budući da se more sporo hladi, riba ostaje razigrana jako dugo, sve do prvih ozbiljnijih zimskih hladnoća. Naravno, sve su to samo natuknice kojima se ribolovci oduvijek služe kako bi u ribolovu ostvarili što bolji uspjeh i, naravno, samo su dio puno veće i šire priče koja postoji otkako postoji i ribolov i koja se, bez obzira na količinu podataka i broj pronađenih tablica, nikada neće ispričati do kraja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix
Cropix

Proljetni gušt...


Bura i plima, ne može biti dobro...


Ljetni dnevni ribolov može biti samo razbibriga


Dnevni fratri za vedrog dana kad je Mjesec škuri


Zora u bonaci za kvartura može dati puno ribe


Zora i užba - lijepo, ali za ribolov baš i ne toliko produktivno


Velike oseke ne daju ribu


Temperatura mora od 15 stupnjeva okidač je za palamide i ostalu plavu ribu


Visoke plime također ne pogoduju uspješnom ribolovu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/solunarne-tablice-temperature-mora-plima-i-oseka-kada-je-zapravo-najbolje-poci-u-ribolov-1388839 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a8f180ec463ff37a43f2d1d47894fbb2fbf95d8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Solunarne+tablice%2C+temperature+mora%2C+plima+i+oseka...+Kada+je+zapravo+najbolje+po%C4%87i+u+ribolov%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsolunarne-tablice-temperature-mora-plima-i-oseka-kada-je-zapravo-najbolje-poci-u-ribolov-1388839 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsolunarne-tablice-temperature-mora-plima-i-oseka-kada-je-zapravo-najbolje-poci-u-ribolov-1388839 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEČNE NEDOUMICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

VJEČNE NEDOUMICESolunarne tablice, temperature mora, plima i oseka... Kada je zapravo najbolje poći u ribolov?

Piše Roko KLARIN/MAX FISHING
15. svibnja 2024. - 12:08

Nekako u isto vrijeme kada je ljudska vrsta počela loviti ribu, nastali su prvi pokušaji povezivanja vremenskih i općih uvjeta s ribolovnim uspjehom. Naravno, u prvo je vrijeme to sve bilo na nekoj nesvjesnoj razini da bi se prave poveznice počele postavljati pravim razvojem civilizacija, u čemu je prednjačila, naravno, stara Grčka, predvođena Aristotelom.

A onda, nakon dugog nedogađanja ili iznimno malih pomaka, 1920. plasiraju se teorije polarnih fronti čime meteorologija prelazi u polje znanosti. Naravno, tada slijedi cijeli niz otkrića i znanstvenih pomaka od kojih svakako valja spomenuti procvat radarske tehnologije pomoću koje se uspijevaju detektirati oluje, posebno grmljavinske.

SMJERNICE ZA NEUPUĆENE

A cijelo to vrijeme ribari su gledali u nebo, obzor i more pokušavaj...

15. svibanj 2024 12:13