StoryEditorOCM

big game feštaDrugi dan natjecanja u Komiži: ‘Corto‘ Bepa Svaline ulovio najveću tunu, u vodstvu i dalje ‘Ponta o takujina‘ Mate Violića Matuška

Piše Sandra Barčot
23. srpnja 2022. - 10:12

Drugi ribolovni dan devetog izdanja međunarodnog nadmetanja u ribolovu na velike trofeje "Big game Komiža 2022.", opet je "iznjedrio" najveću tunu.

Naime, nakon prvog dana na moru trideset posada iz desetak zemalja, najteži ulov je imala posada "Početnici" kapetana Ivana Horžića od 66,61 kilogram, dok su nakon lova u petak taj epitet uzeli momci iz ekipe "Corto" Bepa Svaline. Njihova krasotica iz morskih dubina težila je 73,11 kilograma, što ih uvodi u borbu za nagrade za trofejnu tunu nadmetanja.

No u okršajima za čelnu poziciju među posadama, uvjerljivo vodi posada Mate Violića Matuška, koji su se pobrinuli za pobjedu i nakon prvog, te sada i nakon drugog ribolovnog dana. Kapetan tima "Ponta o takujina" Violić i njegov kvartet ribolovaca: Ivica Perusa, Josip Brkić, Lukas Bobek i Luka Putanec, zasjeli su uvjerljivo na prvo mjesto sa 1734,27 boda, a osim bodova i hvatanja tuna po sistemu "ulovi i pusti" donijeli su i drugi dan još jednu tunu na vaganje tešku 47 kilograma.

Slijede u poretku momci s "Corta" Bepo Svalina, Gordon Svalina, Zoran Spasić, Nikša Jureškin i Bruno Luetić koji imaju 1231,77 bodova, ispred trećeplasine posade sa 946,27 poena a to su "Početnici" Ivana Horžića, Petar i Ivan Strinić te Ivan Čupić.

To je poredak nakon dva ribolovna dana, s tim kako je drugog dana u ribolovu na tune, iglun, iglane, luce, lampuge... bilo ukupno 14 riba na udici, od kojih je devet pušteno i bodovana, dok je pet plavoperajnih tuna doneseno na vaganje.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Uz ulov "Corta", "Ponte o takujina", ribu su vadili na krmu još i "Limini" Daria Marjana s posadom Igor Franceshi, Jakša Begović i Rino Romaneli a njihova morska ljepotica je težila 46,38 kilograma. Dok je tuna Borisa Gruice i njegovih momaka Ivica Turković, Ante Bedalov i Davor Bečić, ekipe imena "Capo" imala težinu od 48,47 kilograma.

No najveće uzbuđenje vladalo je pri vaganju ulova splitske posade "Fishmania" kapetana Svena Šegavčića. Prvo su se čak tri sata borili s tunom dok su je izvukli na brod iz morskih dubina, što je rezultiralo erupcijom slavlja među posadom. Počevši od kapetana Svena koji je i vodio borbu s tunom, inače uspješnim poduzetnikom, što je i Tino Tabak, uz Miroslava Ercegovića plastičnog kirurga te odvjetnika Leopolda Aljinovića.

image

Ulov posade broda Fish mania

Božidar Vukičević/Cropix

No kada su donijeli tunu na vaganje, bilo je straha hoće li biti validna, hoće li biti teška više od 40 kilograma, kako bi se i priznali bodovi za njen izlov.

I srećom vaga je pokazala 40,22 kilograma. O radosti i veselju "ribolovnih manijaka" ne treba previše zboriti, tek dodati kako je bilo – vatreno...

Što se rasporeda tiče, subota je treći zadnji dan nadmetanja, kada će se znati I iskristalizirati tko će biti pobjednik i dobiti osim bogatih nagrada i vizu za odlazak na svjetsku smotru u Costa Ricu 2023. godine, ali i tko će na kraju imati trofejnu, najtežu tunu na udici.

image
Božidar Vukičević/Cropix
05. svibanj 2024 09:04