StoryEditorOCM

big game kaštela‘Giričić 2021.‘ pokazao se kao pun pogodak, kapetan pobjedničke ekipe: AC/DC na najjače, tune tada grizu kao lude, a u kužini Bota sprema delicije

Piše Sandra Barčot
23. kolovoza 2021. - 15:03

- Kada smo „snimili” dobitnu kombinaciju kako biti pobjednici, znači: muzika, riba i spiza - idemo mi sada i na državno prvenstvo u big gameu, ali i ono svjetsko nadmetanje u Kostariki dogodine. Nema straha za našu ekipu kojoj je dobitna formula dok se lovi: muzika AC/DC na najjače, tune tada grizu kao lude, a u kužini nam Bota sprema delicije – duhovito, veselo jer razloga za slavlje itekako imaju, zbori nam Boris Gruica kapetan pobjedničke ekipe prvog međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja u big game ribolovu „Offshore world challenge – Giričić 2021.”

Odlučili naime i Kaštelani, klub „Giričić” iz Kaštel Gomilice, biti domaćini ribolova na velike trofeje: tune, iglune, iglane, trupe, lampuge, pa su tijekom dva ribolovna dana ugostili 16 posada i na kraju imali odličnu sportsku priredbu.

- Iako nam se prvi dan baš tune i nisu nešto smilovale, samo su ih dvije ekipe imale na štapu: „Mahi mahi” kapetana Drage Jerneja i „Corto II” Gordona Svaline, dok je Luka Colnago sa svojom posadom „Game on” imao igluna, drugi dan su ribe grizle kao lude. Mi smo lovili prema zapadnom dijelu zadane ribolovne zone, prema rogozničkom akvatoriju i Žirju, što se pokazao puni pogodak – priča nam događanja na moru Boris Gruica, pa nastavlja:


- Nakon sučeva zvižduka da možemo spustiti udice u more, odmah je tuna počela gristi. Ivan Ledenko na krmi „Starca” je pametno taktizirao i prvu tunu pustio, kao i Vinko Marušić na „Tragosu”, dok je Gordon Svalina na „Cortu II” vadio ribu vani, kao i mi na ”Capu”. I on je imao sriće, na kraju je njegova bila i najteža, grdosija iz dubina od 63,1 kilogram, dok je naša bila teška 51 kilo!

Kazuje nam naš sugovornik kako su nakon tog jutarnjeg „hica” poslije tune grizle još i više, dobra im je bila „bruma”, pa su pristigli i morski psi.

- Uz onu jutarnju tunu koju smo izvadili na krmu i donijeli na vaganje, imali smo još pet tuna bodovanih, no i jednu koja nam je otpala. Dok je treštala muzika AC/DC s broda a naš prijatelj Pero Šare, legendarni Bota, spremao delicije od kamenice za obid, tune su samo pristizale. Ali i dva psa modrulja. U pola sata imali smo pravu akciju oko broda, svi štapi su nam bili zauzeti, po dvi tune smo kačili, pa su otpale, druge smo vadili do broda, puštali.... Pravi adrenalin – govori nam 53-godišnji Gruica, inače vlasnik rent-a-car agencije, član kluba domaćina nadmetanja „Giričić”, te sada i vlasnik vize za odlazak u Kostariku na svjetsku smotru big-gameaša.

Prije toge će ekipa svoje znanje „testirati” u akvatoriju Medulina, na prvenstvu Hrvatske, a onda će fokus biti na pripremama za odlazak na svjetska mora u ribolov na velike morske trofeje.


Što se pak tiče ovog premijernog nadmetanja u režiji kaštelanskog kluba, drugo mjesto iza „Capa”, osvojio je tim Ivana Ledenka u kokpitu „Starca”, koji su taktizirali i prvih pet tuna ulovili i pustili zaradivši time bodove, a tek zadnju tešku 49,4 kilograma su i vadili na krmu.

Broncu su uzeli momci „Tragosa” Vinka Marušića koji su isto donijeli tunu na vaganje od 43,7 kilograma, dok je četvrti tim bio „Corto II” Gordan Svaline, kojem se piše i trofejni ulov s tunom teškom 63,1 kilogram.

- Prvi ribolovni dan imali smo tri ribe po sistemu „catch and realase”, dok je drugi dan bilo pušteno i bodovano 15 riba, uz jednu koja nije bodovana, a četiri su dovezene na vaganje ukupne težine 207,2 kilograma – brojčane podatke iznio nam je sudac nadmetanja Tonći Luketa.

POREDAK


1. „Capo” kapetan Boris Gruica, ekipa: Željko Turković, Davor Bečić, Joško Dokić i Pero Šare Bota, 1557 bodova,

2. „Starac” Ivan Ledenko, Boško Stipoljev 1545,8 bodova,

3. „Tragos” Vinko Marušić, Ante Karačić, Igor Franceschi, Krešo Šalov, 1025,9 bodova,

4. „Corto II” Gordon Svalina, Bepo Svalina, František Vavrek, Jaroslav Packa, Mirko Jakšić, 921,7 bodova,

5. „Game on” Luka Colnago, Zvonimir Jurković, Duje Alač, Toni Dukić, 319 bodova,

6. „Mahi mahi” Drago Jernej, Nada Jernej, Zdravko Koprek, Nada Marinković, Tija Jernej, 240 boda.

02. svibanj 2024 07:11