StoryEditorOCM

fešta u komižiLittle game: zlato Višaninu, srebrni je Samoborac, a treća Zagrepčanka. Meštri od kužine ‘riješili‘ sve tune donesene na kopno, ‘planulo‘ je čak 400 kg!

Piše Sandra Barčot
24. srpnja 2022. - 10:28

Ne zna se tko je bio sretniji, veseliji, oduševljeniji, zadovoljniji u petak, tijekom te ljetne komiške noći.

Jesu li to bila djeca sudionici nadmetanja u ribolovu "Little game", njih 30 u dobi od sedam do 14 godina, ili pak pobjednici drugog ribolovnog dana devetog izdanja međunarodnog izlučnog nadmetanja u ribolovu na velike trofeje "Big game Komiža 2022.", ili gosti i domaći koji su se zatekli na otoku Visu te uživali u degustaciji friško ulovljene tune koju su za njih spremili kuhari i posade ribolovaca? I to 400 kilograma plavoperajne tune na sve načine...

Ili svi oni koji su pjevali i plesali do dugo u noć uz koncert odličnog Giuliana i benda Diktatori? No krenimo redom – od djece!

Budući da su mališani ipak na kraju pobrali najviše pljeska od okupljenih na dupkoj punoj komiškoj rivi ispod Komune. Svi su željeli pljeskom nagraditi djecu koja su imala svoje nadmetanje u sklopu sportsko-turističke manifestacije ribolova na velike morske trofeje "Big game Komiža 2022.". Mališani su, naime, lovili kančanicom iz triju falkuša, tradicijskih brodova komiških ribara, "Comesa Lisboa", "Palagruža" i "Mikula".

Početnička sreća

Te su mali ribolovci nakon povratka s mora bili nagrađeni medaljama i zahvalnicama za sudjelovanje, dok su oni najuspješniji dobili od organizatora te sponzora i vrijedne nagrade, a koje im je uručio organizator cjelokupne manifestacije s okusom soli Tonči Božanić, predsjednik Sportskog ribolovnog kluba Komiža, uz podršku Grada Komiže i Turističke zajednice grada Komiže.

– Ovo je početnička sreća! Pecala sam prije, no prvi put sam sada bila na natjecanju – skromno nam zbori 12-godišnja Nina Graljuk, učenica sedmog razreda iz Zagreba, koja je s obitelji na ljetovanju u Komiži, pa se prijavila na "Little game" i odmah osvojila broncu.

image

Vaganje dječjih ulova ozbiljan je i odgovoran zadatak

Božidar Vukičević/Cropix
image

Trideset mališana u tri falkuše osvjetlalo je obraz i sebi i cijeloj manifestaciji

Božidar Vukičević/Cropix

– Imala sam sedam ulovljenih ribica, a baš je lijepo dobiti i medalju i pokal, i štap s rolicom, i Maguro podvodnu kameru, i Garmin pametni sat. Super je ovo, doći ćemo i dogodine – kazuje nam presretna Nina, otkrivajući kako obožava sportove i nadmetanja. Inače trenira nogomet, košarku, atletiku, plivanje, a prosjek u školi joj još nije baš petica. Ona ima ocjene "tek" za 4,9!!!

Uz "odlikašicu" Ninu iz Zagreba, kao vrstan ribolovac pokazao se još jedan "kontinentalac" – sedmogodišnji Matija Mesarić došao je iz Samobora, i uzeo drugo mjesto, te, kao i Nina, dobio za poklon i Garmin pametni sat, i štap s rolicom, i Maguro podvodnu kameru. Doduše ima maleni Matija, koji je sucima donio na vaganje jednu veliku ribu, i to ušatu tešku 280 grama, "bodulske korijene"!

– Moja mama Katija Jončić Mesarić je iz ribarske obitelji, a lovit me učio nono Vedro Boban. Oni su tu u Komiži – ozbiljnim glasom diktirao nam je novopečani "prvašić", kojeg na jesen čeka škola, detalje o svom velikom ribolovnom uspjehu.

Naravno, uz pomoć mame Katje, dok nam je odmah otkrio što je imao za ješku:

– Lignju, one krakove...

I tako su djeca na vaganje donijela 50 ribica, što kanjaca, pirki, ušata, fratri, dok je vaga pokazala kako najveći ulov ipak ima domicilni – ribolovac.

image

Tradicijski brodovi komiških ribara i djeci su nevjerojatno zanimljivi

Božidar Vukičević/Cropix
image

’Mikula’, ‘Palagruža’ i ‘Comesa Lisboa’ s posadama koje bi svaki brod poželio

Božidar Vukičević/Cropix
image

Našlo se tu i malih ljepotica velikog ribolovnog srca i vještih ruku

Božidar Vukičević/Cropix

Zlato Višaninu

Miće Vladušić, 11-godišnjak iz Visa, imao je ulov od 398 grama i time uzeo prvo mjesto, dobio zlatnu kolajnu, najveći pokal, nagradu Maguro ribolovni štap i podvodnu kameru, te Frigo marine jaceru (brodski frižider) od 25 litara.

– Taman za naš mali brod, kada ga spustimo u more – ozbiljnim glasom slavljenika otkriva nam Miće, učenik šestog razreda viške osnovne škole, koji ribari s kopna, štapom. Uči on detalje o ribolovu putem interneta, skida videa uspješnih ribolovaca, prati, pamti i primjenjuje.

– Na "Little gameu" ulovio sam osam ribica, ješka je bila lignja, ali vam ja imam dobar štap, osjetio sam svaki ulov na udicu – ponosan je na svoj trijumf Miće, koji će nastaviti i dalje loviti...

image

Drugoplasirani Matija Mesarić, brončana Nina Graljuk i slavodobitnik Miće Vladušić

Božidar Vukičević/Cropix

Kao što love i oni "veliki" na "Big game Komiža 2022.", koji su i drugog od tri ribolovna dana sucu nadmetanja Tončiju Luketi donijeli na vaganje pet tuna. Te su najtežu imali momci iz ekipe "Corto" Bepa Svaline. Njihova krasotica iz morskih dubina težila je 73,11 kilograma, što ih uvodi u borbu za nagrade za trofejnu tunu nadmetanja.

Dok je posada Mate Violića Matuška "Ponta o takujina" drugi dan donijela na vaganje tunu tešku 47 kilograma, a ribu su vadili na krmu još i "Limini" Darija Marjana, čija je morska ljepotica težila 46,38 kilograma. Dok su Boris Gruica i ekipa "Capo" imali ulov od 48,47 kilograma, a posada "Fishmania", kapetana Svena Šegavčića, tunu od 40,22 kilograma.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image

Ulov posade broda 'Fishmania'

Božidar Vukičević/Cropix

I što su ti zaljubljenici u nadmudrivanje s "krasoticama" iz morskih dubina donijeli na kopno, oko 400 kilograma plavoperajne tune, to su vrsni "meštri od kužine" – spremili!

– Ma ovo je ludilo! Uživamo u ovim delicijama, jer tko baš ima priliku kušati tunu dva-tri sata nakon što je ulovljena. Super ste, bravo, domaćini, bravo, organizatori – niže komplimente gospođa Snježana, hrvatskih korijena no već s tridesetogodišnjim stažem života u Švedskoj, koju smo omeli dok je, kao i svi drugi, strpljivo čekala besplatne porcije s tunom. Tunom spremljenom na sve načine.

Gužva oko roštilja

– Mi gradelajemo i spremamo sashimi, ali i malo carpaccia od tune – nisu se dali omesti momci posade "Svetac", kapetana Petra Kalinića, Bojan Matutinović, Ivana Baranović i Mislav Kalinić, te posade "Corto" Bepa i Gordona Svaline, Zoran Spasić, Nikša Jureškin i Bruno Luetić, dok su uhodanim ritmom filetirali tunu, bacali je na gradele i servirali gostima.

image

Dario Marijan i posada ‘Corto’ nisu dangubili

Božidar Vukičević/Cropix
image

Petar Kalinić spremao je tunu na tri načina

Božidar Vukičević/Cropix

Gužva je bila i uz roštilj domicilne ekipe, članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva te Sportskog ribolovnog kluba Komiža, kao i kod radnog prostora ekipe iz Gastro ribarnice Brač: Tonija i Ive Bartulovića, uz kuhare Marka Reića i Mira Katušića. Potonji nam otkriva kako oni spremaju stroganoff od tune s gljivama i brojnim začinima, a tajni "ricet" nam baš i ne smiju otkriti.

Tek smo uvidjeli i sami kako "ricet" godi svima koji su probali njihovu deliciju.

– A i kod mene je začin bitan, to vam je ljubav – zadovoljan i šušurom i kuharskim majstorijama svih, govori nam Luka Nižetić, pjevač ovjenčan "friško" nagradom na Splitskom festivalu, ali i vrsan majstor od kužine, pa je zajedno s Mari Greget, gradskom vijećnicom Komiže, za okupljene skuhao pašticada od tunjevine. Koliko je bilo dobro, nek se zna – sve je iz teće nestalo.

image

Giuliano i Diktatori zabavljali su posjetitelje

Božidar Vukičević/Cropix
image

Na Street food festivalu bili su i Luka Nižetić i Mari Greget

Božidar Vukičević/Cropix

– I našu tunu svi obožavaju, jadranska riba a japanski začini, sve to je sashimi tuna, ali s našim maslinovim uljima i dodacima iz našeg podneblja, pa možemo reći kako imamo najbolje jelo od tune. Svi ga obožavaju – doznajemo dobru "prođu" i njihova jela od Pere Šare, vrsnog ribolovca, a još boljeg kuhara iz nadaleko poznatog lanca ugostiteljskih objekata "Bota Šare".

Dobro se degustiralo na gastronomskoj ribarskoj fešti pri "big game manifestaciji", gdje su uz jelo i viški vinari prezentirali svoje vrhunske kapljice.

I na kraju je večer uspješno okončana, dok svi sada čekaju zadnji dan nadmetanja ribolova na velike trofeje tune luce, lampuge, iglune, iglane..., te odluku tko će biti pobjednik komiškog nadmetanja, tko ide na svjetsku smotru biggejmaša u Kostariku 2023. godine.

image

'Gastro ribarnica Brač' neizostavna je i na Visu

Božidar Vukičević/Cropix
image

Komiški dobrovoljni vatrogasci gasili su i glad i žeđ

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
05. svibanj 2024 02:09