StoryEditorOCM

BIG GAME FISHINGLov na velike trofeje u Komiži: donosimo izvještaj i poredak nakon drugog ribolovnog dana

Piše Sandra Barčot
27. srpnja 2024. - 14:49
Pomoćni sudac Boris Skorić s jedinim ulovom drugog dana natjecanja, lampugom od 6,72 kg koju je uhvatila ekipa Jaglun  Nikola Vilić/Cropix

Premda su ribolovci, članovi tridesetak posada koji sudjeluju na 11. izdanju međunarodnog izlučnog nadmetanja u big gameu, ribolovu na velike morske trofeje “Offshore challenge Komiža 2024.”, na vaganje donijeli tek jednu lampugu, tune ima!

Naime, i drugog od tri ribolovna dana bilježi se 13 aktivnosti u akvatoriju otoka Visa, pa je ukupno bodovano i pušteno šest tuna, po sistemu “catch and release”, dok je na udici bio i jedan golub, naravno odmah i pušten, uz četiri tune koje su otpade, te jedan ulov nije priznat.

No zato se bodovi pišu domicinoj posadi “Jaglun” mladog kapetana Ivana Britvića iz Komiže koji su ulovili lampugu čija je težina 6,72 kilograma. Dok je pobjednik drugog ribilovnog dana ekipa iz Crne Gore, njihovi reprezentativci posada “Palmon strike” kapetana Denisa Mandića koji su imali dvije bodovane tune.

image

Vodeca ekipa "Fishwalker" kapetana Mate Violića Matuška

Nikola Vilić/Cropix

Što se ukupnog poretka tiče, nakon dva ribolovna dana i dalje je u vodstvu Mate Violić Matuško i tim “Fishwalker” na brodu “Gospa 3” koji imaju 1680 bodova. Drugi su Crnogorci sa 960 poena, ispred trećeplasiranih Pelješanin Ante Benića i njegova posada na “Neveri” koji su sakupili 480 bodova.

Isti broj bodova – 240 – ima četiri tima, redom “Corto” Bepa Svaline, pa “Nikad dosta” Duje Ostoića, te “Rodman” Pere Jeličića i “Marenda” Ivice Sikavice, dok je na osmoj poziciji “Jaglun” sa 60,48 bodova.

image

Povratak u Komižu bez ulova


 

Nikola Vilić/Cropix

No bez obzira na ulov tune, odnosno kako ni jedna tuna drugog dana nije donesena na kopno na vaganje, tune je bilo na komiškoj rivi i to na gradelama, u teći.

- U sklopu našeg prvenstva organiziramo i degustacije, besplatne naravno, za sve naše goste i domaće, pa smo spremili tunu na pašticadu, tunu sa penetama, srdele na gradele, imali smo i slanih i mariniranih. Prava je to bila ribarska fešta, odnosno "Street sea food festival" u Komiži – zadovoljno nam komentira Tonči Božanić, prva “violina” organizacijskog orkestra ove sportsko-turističke manifestacije.

Pa kako se krenulo sa pripremom gradela ikuhanjem tune, tako se stvorio i popriličan red gostiju, redom stranih koji su pratli svaki korak kuhara u priremi ovih morskih delicija. “Ćirkalo” se u veliku teću mladog kuhara Nike Martinisa, chefa u “Gatuli” restoranu u sklopu Centra za posjetitelje na Biševu, pa komentiralo i slasnu tunu na pašticadu koju je pripremio svestrani Luka Nižetić, pjevač, kuhar, vlasnik restorana “Fabrika” u Komiži, dok se “vonj”, miris gradela sa stotinjak kilograma srdela širio nadaleko, a koje su spremali i uz vatru se pekli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Komiža i Sportskog ribolovnog kluba Komiža. Sve naravno uz podršku Turističke zajednice Komiže i Grada Komiže, uz Nautički centar Komiža, dok je uz slasne delicije, za zabavu, onu glazbenu bio zadužen i odličan DJ Beepolar.

Stoga i ne čudi što je “šušur” na komiškoj rivi vladao do ranih jutarnjih sati, što je vidljivo i na našim fotografijama.

Što se zadnjeg, trećeg dana nadmetanja “Big game Komiža 2024.” tiče, nakon ribolova, vaganja ulova, s početkom u 21 sat bit će održano i svečano proglašenje pobjednika te uručenje nagrada najboljima, kao i viza za odlazak na svjetsku smotru ribolovaca 2025. godine u Costa Ricu.

A sve na kraju čeka i dobar provod uz još jedan koncert na pozornici podno Komune. Nakon grupe Dalmatino, Marka Pecotića Pece i njegovog bande, te domicilnog DJ Beepolar, za subotnji nastup zadužen je Istrijanin Alen Vitasović.

image

Srdele na gradelama za kraj drugog dana natjecanja

Nikola Vilić/Cropix
image

Niko Martinis sprema tunu za turiste i Komižane

Nikola Vilić/Cropix
image

Luka Nižetić koji je pripremio tunu za turiste i Komižane

Nikola Vilić/Cropix
image

Kuhar Niko Martinis i Sandra Barčot

Nikola Vilić/Cropix
image

Komiški vatrogasci i sportski ribolovci  spremaju srdele na gradelama



 

Nikola Vilić/Cropix
image

Tuna za turiste i Komižane na kraju drugog dana natjecanja



 

Nikola Vilić/Cropix
image

Priprema srdela



 

Nikola Vilić/Cropix
image

Sandra Barčot i Luka Nizetić koji je pripremio tunu za turiste i Komižane

Nikola Vilić/Cropix
image

Komiški vatrogasci i sportski ribolovci spremaju srdele na gradelama



 

Nikola Vilić/Cropix
image

Turisti i Komižani na komiškoj rivi

 

Nikola Vilić/Cropix
image

Natjecateljski brodovi privezani u luci


 

Nikola Vilić/Cropix
image

Idlilična slika Komiže

Nikola Vilić/Cropix
image

Ekipa Corto u luci



 

Nikola Vilić/Cropix
image

Puna riva na kraju drugog dana natjecanja


 

Nikola Vilić/Cropix
image

Podršku sinu došao je dati i senior Mato Violić Matuško i Ivo Žeravica

Nikola Vilić/Cropix
06. rujan 2024 16:39