StoryEditorOCM

tuna feverLuka Colnago pobjednik prvog dana natjecanja u Rogoznici: Vremenski uvjeti su nam odlični, riba grize i di ćeš bolje situacije za nas ribolovce

Piše Sandra Barčot
13. kolovoza 2021. - 12:17

- Ima ribe, baš guštamo na moru. Super je što je uopće, iako i u ovako smanjenom obimu zbog epidemioloških mjera, organizirano natjecanje u big gamu. Vremenski uvjeti su nam odlični, riba grize i di ćeš bolje situacije za nas ribolovce – referira nam s mora u petak ujutro Luka Colnago, kapetan broda „Game on”.

Zatekli smo ga u akvatoriju Rogoznice, na pučini u sklopu zadane ribolovne zone drugog od tri dana Međunarodnog nadmetanja „Tuna Fever Rogoznica 2021.”, ribolova na velike „slane” trofeje tune, iglune, iglane kao i „šarene” lampuge.

- Lani nije bilo natjecanja zbog Covid-situacije, pa smo svi jedva dočekali ukrstiti štapove i sa protivnicima ali i sa tunom. Grize, baš grize – govori nam Colnago, koji je početkom drugog ribolovnog dana već imao dvije tune na udici.

Video koji nam je poslao Luka Colnago:


Lovi se po sistemu „ulovi i pusti” odnosno „catch and realase”, a na moru je ukupno 16 posada, kojima je dopuštena kvota izlova za samo natjecanje 1700 kilograma, dok na palubu broda ribolovci smiju izvaditi samo tune teže od 40 kilograma i donijeti ih na vaganje.

- Prvog dana mi nismo vadili ni jednu na krmu, imali smo tri na udici i s tim bodovima, ukupno 720, zasjeli na prvo mjesto. Idemo dalje, evo nam danas iako je petak 13., i druge tune na štapu. Moram lovit – „skinuo” je nas s telefona Luka, fokusirajući se na novi ulov, ali i snimanje samog privlačenje ribe iz dubine brodu, pa snimanja ulova, koji se ne vadi iz mora ako nije jedinka kapitalac, dovoljno teška za vaganje, te se prekida udica i pušta nazad u more. U život....

A što se tiče ulova koji je prvog dana (četvrtak) uknjižen na 6. izdanju „Tuna Fever Rogoznica 2021” na kopnu, na vaganje dovedene su tri ribe. Posada „Carle” kapetana Daniela Lukeša imala je tunu tešku 41,4 kilograma, dok je Dušan Suško i njegova ekipa iz kokpita „Out of the blue” imala lampugu od 8,4 kilograma.

image
Ekipa "Out of the blue" s lampugom od 8,4 kg
Ojdana Koharević

No nažalost najtežu ribu, tunu od 48,6 kilograma, sudac nadmetanja Tonči Luketa nije priznao. Poništio je cijeli ribolovni dan ekipi „Fishing adventure” skipera Marija Živkovića, budući su lovili izvan označene i dozvoljene ribolovne zone, pa im nisu priznate ni dvije tune koje su ulovili i pustili.

Rezime prvog dana nadmetanja u organizaciji splitskog kluba „Big Game Croatia” i rogozničke Marine Frapa, je tako devet riba, od čega 4 puštene i bodovane, te dvije puštene koje nisu bodovane, uz tri dovedene na vaganje od kojih su samo dvije priznate.

POREDAK NAKON PRVOG DANA:

1. „Game on”, kapetan Luka Colnago, 720 bodova,

2. „Carla” Daniel Lukeš, 529,8 bodova,

3. „Out of the blue” Dušan Suško, 75,6 bodova.

image
Brod Game on Luke Colnaga
Luka Colnago
20. travanj 2024 09:05