StoryEditorOCM

LOŠINJSKI BOJNa pojedinačnom državnom prvenstvu zabilježili smo i osvetu preplašenog ugora: ‘Pogađam ga, on se povlači u rupu. Krenem za njim...‘

Piše Ivica Mikuličić
17. srpnja 2015. - 09:30

Daniel Gospić prvak je države za 2015. u podvodnom ribolovu. Postao je to na odlično organiziranom natjecanju u Malom Lošinju, i to po prilično teškim vremenskim uvjetima, posebice prvoga dana.

Da u ribolovu ima svakakvih iznenađenja, svjedoči i doživljaj drugoplasiranog Stjepka Kesića iz Splita:

– Na tridesetak metara, uz jednu škrapu, lijepi šarag. Pogađam ga, a on se makinalno pokušao povući u jednu rupu. Krenem za njim rukom. Odjednom – ugriz! Veći ugor, valjda preplašen, izletio je iz rupe i ugrizao me. No, brzo me je pustio. Nije ništa jako...

Naplaćeni ugriz

Dobro je, sad znam i za ugora – govori natjecatelj Stjepko Kesić svojem barkarijolu Danijelu Tojiću između predaje ulovljenog šarga i pripreme za novi zaron.

Uz Kesićevu dozvolu, za njim u more skače i naš urednik fotografije Božo Vukičević, i sam vrstan ronilac i podvodni ribolovac. Po dogovoru, kolega će Kesića pratiti sa strane da ga ne ometa...

image
Idemo, momak, vrijeme je za predaju!
Božidar Vukičević/Cropix

Nakon dvadesetak minuta nadmudrivanja i borbe, Kesić se uspijeva osvetiti za ugriz i izvlači na brod velikog ugora. Poslije će se pokazati da ima 9500 grama. Bit će to jedna od riba koje će mu donijeti srebrnu medalju...

image
Stjepko Kesić s barkarijolom Sebastianom Fleissom i ulovom prvoga dana
Božidar Vukičević/Cropix

Ovo je samo jedna od zanimljivijih epizoda doživljenih u obilasku natjecatelja na koje nas je prvog dana gliserom odvezao naš barkarijol Marko Balenović iz poznate obitelji lošinjskih podvodnih ribolovaca. Njegov su otac i djed među osnivačima najpoznatijih natjecanja za podvodni ribolov u Malom Lošinju.

Prvi je dan inače vremenski bio prilično nepovoljan. Jak vjetar uz velike valove, posebno na otvorenijem dijelu Ilovika prema Gruici, otežavao je plovidbu... U pokušaju da pronađemo glavnog favorita Daniela Gospića zalijevaju nas ogromni valovi, poskakujemo i po metar u zrak. Mokri do gole kože. Bubrezi nam plešu rock and roll...

Jedina žena

Bliže Iloviku, ali također na nemirnome moru, nalazimo Roberta Mastromaura iz Novigrada. On je Talijan koji se oženio u Hrvatskoj, pa sada ima pravo natjecanja na našem državnom prvenstvu. Od dobro upućene kolegice Valentine Prokić doznajem da je Roberto bio i član talijanske reprezentacije. U brodu već ima dobar ulov od nekoliko riba i ugora. Naš fotoreporter Božo s njim skače u more i nakon pola sata snima kako izvlači još jednog ugora...

Nastavljamo na otvorenije more, no valovi veći od dva metra prisiljavaju nas da odustanemo od potrage za Danielom Gospićem, ali pronalazimo jedinu ženu koja se kvalificirala u završnicu. Mlada Gabriela Milićević pred našim fotoreporterom završava borbu s lijepim šargom...

image
Gabriela Milićević iz pločanske Periske jedina je ukrstila pušku s muškim kolegama
Božidar Vukičević/Cropix

Poslije, s drugim gliserom kojim nas vozi Josip Magašić, pronalazimo na djelu Josipa Urtija iz Medulina koji je već skupio impozantan ulov. To će mu na koncu donijeti osmo mjesto.

image
Josip Urti iz kluba Medulin, povratnik u natjecateljske vode nakon dekompresijskih problema
Božidar Vukičević/Cropix

Za Urtija mi govore da je bio vrlo perspektivan i uspješan bivši reprezentativac. No, čak je dva puta dobio dekompresijsku bolest, koja ga je onemogućila da i dalje bude član reprezentacije. Sada se ponovno vraća svojem omiljenom sportu. Ali, sa satom! Da može kontrolirati vrijeme urona kako opet ne bi bilo problema...

Pljesak turista

Vrijeme je tog prvog dana bilo prilično neugodno zbog vjetra i valova. Poslije nam Gospić potvrđuje da je najteže bilo stići do terena blizu Gruice. Najviše dragocjenog vremena izgubili su u probijanju kroz valove. Skromno kaže da je njemu pod morem bilo puno lakše nego njegovu bratu barkarijolu održavati gliser na tim valovima dok je čekao ulovljenu ribu.

– Pod morem je bilo dobro. Nije bilo mutnog ni jako hladnog sloja, a lovio sam na dubinama do 35 metara. Mali je problem bio i što se zbog valova riba sklonila, no bilo je dobro – govori nam nakon pet sati prvog dana lova, dok uz pljesak zadivljenih stranaca i okupljenih na rivi u Mrtvaškoj predaje svoju žicu punu razne ribe i ukrašenu velikim ugorima.

Ugore i divljač, poput murine, podvodni ribolovci posebno karakteriziraju. Kad broje ulov, kažu, na primjer, tri ugora i pet riba. Ta je predaja poseban spektakl – kad se nakon zvuka sirene u 14 sati odjednom iz svih krajeva lovne zone u punoj brzini počinje vraćati svih 25 glisera s ribolovcima.

image
Start natjecatelja prema odabranim poštama
Božidar Vukičević/Cropix

Vizualno je prekrasan i početak kad na zvuk sirene u 9 sati 25 glisera zaore more, ostavljajući svaki svoj bijeli trag poput mlažnjaka na nebu, jureći prema pozicijama koje su prethodnih dana u pregledu terena izabrali za svoje lovište.

Elektronička pravda

Za vrijeme pregleda terena ne smije se loviti niti imati pušku u brodu. Dan prije natjecanja zabranjen je pregled terena i boravak u zonama ribolova. Svježina riba kontrolira se pak posebnim uređajem torimetrom, da netko eventualno ne bi sakrio i podmetnuo ranije ulovljenu ribu. Znalci ne govore previše, ali sa smiješkom kažu da se ranije moglo svašta dogoditi, no sada je tu uređaj...

U kuloarskim pričama čut će se svakakvih nagađanja, pa i da je bilo i onih koji su nekad filali ribu da bude teža. Kažu da je u novije vrijeme bilo injektiranja vode u mjehur da bi granični primjerci prošli na vaganju. Naime, vrijedi samo riba teža od 400 grama, pa nekad samo nekoliko deka može obezvrijediti ulov. Ugori i divljač moraju biti teži od 2500 grama... Prvog se dana lovilo u akvatoriju Ilovika i Orjula.

Drugoga dana lovna zona bila je akvatorij otoka Srakane. Ribolovci su već nakon prvog dana najavili da je to područje siromašnije ribom i da će rasplet biti vrlo zanimljiv. Sve će ovisiti o tome kako će se tko snaći na tom terenu. Tako je na koncu i bilo, posebice u borbi za treće mjesto i brončanu kolajnu.

Drugi dan

Drugog dana krećemo u obilazak matičnim brodom, kojim nas vozi simpatičan i uvijek nasmijan Dean Abazović. Na brodu su dežurna liječnica Ana Ivekić Jambrošić, inače supruga sveprisutnog Dragana Jambrošića, predsjednika kluba domaćina Udice, koji je po općoj ocjeni odlično organizirao prvenstvo.

Uz njega je stalno i Antonio Viskić, tajnik kluba i voditelj natjecanja, koji je Katica za sve i rješava sve probleme. Na matičnom su brodu i Robert Flegar, opunomoćenik Saveza, i glavni sudac Eros Sorić, obojica iz Pule. S njima iz baze u Srakanama svako malo odlazimo u obilazak natjecatelja i pokušavamo se informirati o ulovu.

Svi kažu da je teren puno škrtiji. Na brodu komentari kako natjecatelji uglavnom ne kažu sve o onome što su ulovili, čuvajući jake karte za predaju ribu.

Nedostižni Gospić

No, po onome što smo vidjeli, čini se da je prvo mjesto osigurao Daniel Gospić, ulovom iz prvog dana i dobrim lovom drugog. Čini se da je i Kesić blizu potvrde drugog mjesta. No, očito je da će biti velika borba za brončanu medalju.

Jučerašnja bronca koja se smiješila Radoslavu Jakupoviću je ugrožena, posebice od Tomislava Orlića. To vizualno potvrđuje i prije vaganja predaja žica s ulovom u 14 sati na Srkanama, a definitivno i kasnije vaganje na pozornici u Malom Lošinju, koje je i spektakl za turiste. Sijevaju blicevi i čuju se njihovi uzdasi.

Vaganje obznanjuje da je Daniel Gospić, član Škarpine iz Nerezina, potvrdio svoju dominaciju i treći put zaredom postao prvak Hrvatske u podvodnom ribolovu. Peta mu je to titula državnog prvaka. Sada je od njega uspješniji još samo izbornik državne reprezentacije Branko Ikić iz Pule, koji ima ukupno sedam titula državnog prvaka, kad se uračunaju i titule iz bivše države.

image
Daniel Gospić oba je dana odlično lovio, baš kako i priliči prvaku
Božidar Vukičević/Cropix

Gospić je uvjerljivo pobijedio ostvarivši 52.000 bodova, gotovo dvostruko više od drugoplasiranog Stjepka Kesića iz Splita, člana Tribunja. Treće mjesto na postolju, nakon preokreta drugog dana lova, zauzeo je Tomislav Orlić, član Raka iz Martinšćice na Cresu. U foto finišu pretekao je Radoslava Jakupovića iz Udice Mali Lošinj, koji je uz Gospića slovio za glavnog favorita.

Nakon prvog dana Jakupović je bio treći s malim zaostatkom za Kesićem, dok je Orlić bio šesti. No, drugog dana Orlić je odličnim ulovom izgurao Jakupovića na četvrto mjesto.

Najveća riba

Nagradu za najveću ribu dobio je Mate Barešić iz pločanskoga kluba Periska za ulov ugora od 15.160 grama, a nagradu za najvrjedniju ribu osvojio je Tonči Siriščević iz Splita za zubaca teškog 2422 grama.

Kažimo na kraju da su svi, od glavnog suca i delegata pa nadalje, pohvalili organizaciju natjecanja i klub Udica, čije se novo mlado rukovodstvo pokazalo iznimno sposobnim, dodajući novi kamenčić u promidžbu Malog Lošinja koji se, valjda jedini na jadranskoj obali, diči i kipom podvodnog ribolovca.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U NAŠOJ FOTOGALERIJI GORE.

STATUS PRVOKATEGORNIKA

Prvih 15 plasiranih (od ukupno 25 natjecatelja) dobilo je status prvokategornika, što im automatski osigurava mjesto na državnom prvenstvu sljedeće godine. Ostali će to morati ostvariti plasmanom na regionalnim natjecanjima.

U završnu borbu ove se godine baš preko tih regionalnih natjecanja uspjela plasirati i jedna žena, 17-godišnja Gabriela Milićević, članica kluba Periska iz Ploča, koja se nada da će se tako uspjeti plasirati i iduće godine, jer ove nije uspjela ući među prvih petnaest.

REZULTATI

1. Daniel Gospić, Škarpina, Nerezine
2. Stjepko Kesić, Tribunj, Tribunj
3. Tomislav Orlić, Rak, Martinšćica
4. Radoslav Jakupović, Udica, Mali Lošinj
5. Roberto Mastromauro, Erik Radin, Novigrad
6. Slaven Čubrić, DPS, Zagreb
7. Zoran Kremenić, Parangal, Cres
8. Josip Urti, Medulin, Medulin
9. Dejan Micković, Delfin, Pula
10. Petar Prkić, Split, Split
11. Mate Barešić, Periska, Ploče
12. Filip Gašperov, Lignja, Primošten
13. Marko Vujčić, Delfin, Pula
14. Dario Babić, Luben, Rijeka
15. Danijel Babin, Zubatac, Zadar

19. travanj 2024 08:05