StoryEditorOCM

Sa susreta u BoluRibari poslali poruku Vladi i resornom ministarstvu: ‘Žurno nam isplatite potpore i osigurajte nesmetanu opskrbu plavog dizela!‘

Piše Merien Ilić
11. listopada 2022. - 08:57

Osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu te žurna isplata potpora i nove mjere kompenzacije, traženje je Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore poslano sa 25. Susreta ribara Hrvatske obrtničke komore održanog u Bolu na Braču.

Gotovo 200 sudionika razmotrilo je brojne teme i aktualne probleme vezano uz obavljanja ribarske djelatnosti.ali prilike čuti kakvo je aktualno stanje u ribarskom sektoru te što ih očekuje u Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021.- 2027. Okupljeni ribari postavili su brojna pitanja o svim problemima i izazovima s kojima se susreću u svome poslovanju.

Izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Šime Mršić kazao je kako su svjesni problema u hrvatskom ribarstvu te nastoje iznaći adekvatne financijske potpore kako bi se ublažili negativni učinci na poslovanje ribara, a sve u cilju osiguranju likvidnosti i daljnjem očuvanju radnih mjesta.

image

Ilustracija

Duško Marušić/Cropix

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec poručio je kako će HOK i Ceh za ribarstvo i akvakulturu svojim angažmanom i snažnim zastupanjem interesa ribara nastaviti, kroz dijalog s državnim tijelima, ukazivati na nužnost donošenja odluka kojima se štite ribari i njihove obitelji. - Pokucat ćemo na svaka vrata da se glas ribara čuje - poručio je.

Sa susreta ribara odaslane su i poruke za Vladu RH, te resorno ministarstvo: 

- Tražimo od Vlade RH osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu. Zahtijevamo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture do kraja godine smanjenje obveza i troškova ribarskih plovila, kao i da za stručne radnike koji ne čine dio posade s obvezama sigurnosti plovidbe posjedovanje pomorske knjižice.

Tražimo žurnu isplatu potpora i nove mjere kompenzacije.

Tražimo u Zakonu o morskom ribarstvu uvrštavanje odredbi koje imaju za cilj smanjiti nelojalnu konkurenciju profesionalnim ribarima (športski i rekreacijski ribolov) - poručili su iz Ceha ribara.

image
Duško Marušić/Cropix
24. travanj 2024 10:21