StoryEditorOCM

tuna barRibari s Pelješca uhvatili tunu, ali prije njih su je se dokopali morski psi! Pogledajte kako ova riba izgleda nakon što je bila nečija večera

Piše Dalmacija SD
2. studenog 2022. - 12:41

Tuna ulovljena u moru kod Pelješca pokazuje kako teza da u Jadranu nema morskih pasa nije istinita. Fotografiju je objavio Tuna bar Pelješac i na njoj je vidljivo kako slasnom okusu tune nisu odoljele ni ove morske napasti koje su do ribe stigle puno prije ribara. 

- U Jadranu nema morskih pasa, napisali su meštri iz Tuna bara i dodali smajlić koji se jasno smije. 

Da morskih pasa ima i u našem moru pokazalo je istraživanje koje se bavi hrskavičnim ribama. U Jadran povremeno zalazi ili u njemu stalno živi 60 vrsta morskih pasa i raža, a prvi put je za svaku vrstu dana i kategorija ugroženosti koja je pokazala da je čak 70 posto jadranskih vrsta ugroženo, piše Otvoreno more. 

Rad su u jednom od najprestižnijih svjetskih znanstvenih časopisa za morsku biologiju "Fishes" objavili stručnjaci za morske pse i raže Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu i Lovrenc Lipej sa slovenskog Nacionalnog biološkog instituta.

Taj rad prvi put nakon skoro dva desetljeća i knjige Sharks of the Adriatic Sea, koju su isti autori objavili još 2004., donosi listu svih morskih pasa i raža koji se nalaze u Jadranu.

Lista je pokazala da se u Jadranu, bilo da stalno žive ili povremeno zalaze, nalazi ukupno 60 vrsta, što je 68 posto svih hrskavičnjača zabilježenih u Mediteranu.

Od tog broja 33 su vrste morskih pasa, 26 je vrsta ražolikih riba te jedna vrsta morskog štakora.

16. travanj 2024 08:51