StoryEditorOCM

tri dana borbeSvi su ‘nabrusili‘ štapove, spremni su za lov na velike trofeje: nakon pandemijske pauze vraća se big game natjecanje u Komiži

Piše Sandra Barčot
15. lipnja 2022. - 10:50

Nakon pandemijske pauze, opet se organizira i nadmetanje u ribolovu na velike trofeje, onaj svima omiljeni big game ribolov, koji se deveti put održava u “najribarskijem mistu” na Jadranu, u Komiži!

Od srijede, 20. srpnja, do nedjelje, 24. srpnja, četrdeset posada sa po tri člana vodit će bitku s konkurencijom, ali i s morskim krasoticama iz dubina: tunama, licama, lucima, iglunima, iglanima, ali i lampugama, sve u pokušaju skupljanja što više bodova koji bi im osigurali i vizu te odlazak na svjetsku smotru “biggejmaša” u Kostarici 2023. godine.

– Interesa za nadmetanje itekako ima ove godine, svi smo “nabrusili” štapove i spremni smo za ribolov po sistemu “ulovi i pusti”, odnosno “catch and release”. Dolaze nam posade iz Italije, Austrije, Slovenije, Crne Gore, Njemačke..., no mjesta za plovila u komiškoj luci su ograničena, pa se moramo zadržati na floti od 40 brodova – kaže Tonči Božanić, bivši državni tajnik za ribarstvo, aktualni predsjednik domicilnog Sportskog ribolovnog kluba “Komiža” te “alfa i omega” organizacije međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja “Offshore World Challenge – Komiža 2022.”.

Tri dana na moru

Što se samog ribolova tiče, na more se ide tri dana, u četvrtak, petak i subotu, od 8 do 18 sati, a zatim na komiškoj rivi slijedi vaganje tuna koje su ribolovci izvukli na krmu.

– Osim vrijednih nagrada prvoplasiranih po bodovima, jer se poeni dobivaju za svaki snimljeni i pušteni ulov, imamo i nagradu za najtrofejniju ribu, najtežu tunu. Kvota za izlov nam je 800 kilograma, dok se iz mora može izvući tuna najmanje težine od 40 kilograma – niže nam detalje Božanić, zadovoljan što će i svi posjetitelji, poglavito turisti, imati jedinstvenu priliku fotografirati se s trofejnim ulovima nakon službenog vaganja na rivi.

image

Nakon ribolova slijedi vaganje ulova, na kojemu se okupi brojna publika

Božidar Vukičević/Cropix

No bit će prilike i za degustiranje morskih delicija na “Street seafood festivalu i sajmu otočnih proizvoda”, gastronomskoj ribarskoj fešti, uz besplatne specijalitete vrhunskih “meštri od kuhača”, uz kušanje viških vina i autohtonih proizvoda.

– Ujedno imamo i već tradicionalno nadmetanje za djecu uzrasta od 7 do 14 godina “Little Game”, gdje na tri falkuše, našim tradicijskim ribarskim brodovima, djeca također love, i to kančanicom. A kako je sve u ribarskom štihu, imat ćemo i okrugli stol “Proglašenje zaštićenih morskih područja ‘no take zone’ rta Stupišće”, u okviru EU projekata ARGOS, Interreg Italija – Hrvatska – najavljuje organizator mnogobrojna događanja u Komiži, ne samo na moru, nego i na kopnu, kao i vrhunsku zabavu.

Grašo, ‘Daleka obala’...

– Svake večeri imat ćemo i koncerte na rivi. Srijeda je rezervirana za nastup Petra Graše, u četvrtak nam stiže “Daleka obala”, u petak imamo nastup Giuliana i “Diktatora”, a u subotu, nakon svečanosti proglašenja pobjednika “Big Game Komiža 2022.”, slijedi zabava uz otočni band “Kopito”.

Medijski su pokrovitelji ribolovnog nadmetanja, koje je svojevrsna i turistička promocija Komiže i otoka Visa, i naša kuća, “Slobodna Dalmacija”, i “Otvoreno more”, časopis “s okusom soli”. 

Brojni uzvanici

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je svoj dolazak na svečanost otvaranja ovogodišnjeg “Big Game Komiža 2022.”, a prema planu je odlazak i na more, te sudjelovanje u samom ribolovu. Uzvanike – ministricu, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i dožupana Stipu Čogelju, te gradonačelnicu Komiže Tonku Ivčević – na svojem će brodu ugostiti svjetski priznati umjetnik Zvonimir Mihanović. Hoće li biti uspješni i u okršajima s tunama – vidjet ćemo...

20. travanj 2024 16:02