StoryEditorOCM

sajam ribarstvaU Poreču se održava Crofish, najavljeno više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske

Piše M. Ilić
20. studenog 2023. - 13:49

Najveći međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi, 15. po redu "CROFISH" održat će se od 24. do 26. studenog u Poreču u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije koja sajam organizira koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, mjere IV.3 "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture".

Cjelokupna manifestacija više je od samog sajma; u dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirati će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstaviti će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a biti će predstavljene inovacije za čišćenje vodenih eko sustava.

Ove godine sudjeluje i rekordan broj odgojno obrazovnih (pomorsko ribolovne škole, pomorski fakultet) i istraživačkih institucija. Biti će tu i specijaliziranih vozila za prijevoz - hladnjača, brodskih i vanbrodskih motora, elektro motora, rezervnih dijelova, propelera, ledomata, šokera, grijalica, radiokomunikacijska oprema i pribor, brodska elektronika i telekomunikacije i ostalog bogatog asortimana.

Uz to, brojni su i stručni sadržaji: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava. Predstavnici iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune. Također, u sklopu sajma, održat će se susret hrvatskih LAGUR-a (lokalne akcijske grupe u ribarstvu), te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

Riba i ostali proizvodi ribarstva važan su dio prehrane, stoga će se u sklopu manifestacije održavati i svakodnevni ‘cooking show‘ program. Posjetitelji će moći besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova. Ove godine svoje delicije pripremati će vrhunski chefovi: Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Maja Šabić, Livio Janko i Dean Gluhak.

U posebnom dijelu, predstavit će se i specijaliteti od slatkovodne ribe, kao poveznica zelene i plave Hrvatske te će i ove godine na sajam doći PP Orahovica čiji će kuhari pripremati fiš paprikaš i šarana na rašljama. Ovom promocijom cilj je upoznati posjetitelje s novim načinima i mogućnostima pripreme ribljih jela.

Na sajmu će se predstaviti više obrazovnih institucija. Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara), a mogućnost školovanja i karijera predstavit će i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Zainteresirani osnovnoškolci i srednjoškolci moći će dobiti sve informacije o mogućnostima školovanja u pomorskim i ribarskim usmjerenjima, a organizator sajma predvidio je prijevoz za zainteresirane učenike iz Istarske županije.

Vrlo atraktivan program pripremljen je na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskog gata. Posjetitelji će moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Radi se o plovilima Ministarstva obrane (Obalne straže) "Hrvatska Kostajnica", Ministarstva unutarnjih poslova P-212 i Ministarstva poljoprivrede (Ribarske inspekcije) "Periska". Također, predstavit će se i tradicionalna plovila; jedrenjak - loger "Nerezinac" ploveći je muzej i čini cjelinu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju. "Tartana" je tradicionalni tip broda koji je udruga "Molaj cimu" obnovila tradicionalnim materijalima i koji se koristi za promociju sail transporta. Također, biti će usidreni i motor sailer – turistički brod "Morena" i ribarski brod – plivarica "Paris" dok će dvoranu Žatika i Rivu povezivati CROFISH vlakić besplatnim vožnjama. Razgledavanje plovila i vožnja vlakićem biti će dostupna svakim danom od 10 do 16 sati.

Za najmlađe sajam nudi dječji kutak u sklopu kojeg će se održavati predstave za djecu i edukativno – kreativne radionice uz vodstvo animatora, a za one najhrabrije tu su i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred dvorane Žatika kojeg će predstaviti ronilačko – edukativni projekt "Pogled u plavo".

Važan segment sportova na vodi i sportskog ribolova također je dio CROFISH-a. U akvatoriju ispred Poreča održat će se Regata CROFISH za juniore u klasi Optimist, Kup CROFISH u ribolovu iz barke, te kup CROFISH za juniore u lovu štapom s obale. Na barama u Cerovlju održat će se CROFISH kup u lovu živim mamcem i varalicama na slatkim vodama.

- Ovaj sajam jedini je u Hrvatskoj koji se bavi područjem ribarstva. Organizira se ga kako bismo posjetiteljima i javnostima prikazali važnost mora kao resursa, kao poveznice sa svijetom i kao načina života. Organiziramo ga kako bismo prikazali bogatu ribarsku i pomorsku tradiciju naših krajeva i važnost njegove zaštite za naš opstanak. Pozivamo Vas da nam se pridružite, razgledate štandove i izložbu fotografija, porazgovarate s izlagačima i posadama brodova, popratite natjecanja i isprobate morske i slatkovodne specijalitete vrhunskih kuhara - izjavio je direktor sajma Robert Momić uz zahvale Gradu Poreču – Parenzo na dugogodišnjoj suradnji koji je ujedno i domaćin sajma.

image

CROFISH

Treba napomenuti da su svi sadržaji za posjetitelje besplatni, te će svi zainteresirani u tri dana moći doživjeti sve aspekte CROFISH-a – od profesionalnog, do stručnog, edukativnog, gastronomskog, sportskog i rekreativnog.

Radno vrijeme sajma za posjetitelje od 10 do 19 sati, a mjesto održavanja dvorana Žatika u Poreču.

Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenskom periodu od 10 do 16 sati.

Više informacija o sajmu i detaljima događanja možete pronaći na službenoj web stranici Crofish-a: www.crofish.eu

04. ožujak 2024 07:34