StoryEditorOCM

PLODOVI MORARibarska industrija i struka okupila se u Poreču na sajmu Crofish

Piše OM
26. studenog 2022. - 11:13

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nazočnosti gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića otvorila je 14. međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH u Poreču.

Sajam okuplja gospodarske subjekte iz djelatnosti ribarstva, marikulture i sportskog ribolova Republike Hrvatske te susjednih država, uz sudjelovanje različitih sektorskih klastera sektora, ribarskih zadruga i udruga ribara, LAGUR-a, predstavnika domaćih i stranih znanstvenih i istraživačkih centara koji će do nedjelje predstaviti uspješne suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte između Republike Hrvatske i Italije.

image

Kraljica mora uveličala je sajamski prostor

Pri otvaranju sajma ministrica je izrazila zadovoljstvo pozitivnim pokazateljima u sektoru unatoč pandemiji i tržišnim poremećajima, pri čemu je naglasila kako osim pozitivnih trendova u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva, u odnosu na 2016. godinu, bilježimo rast proizvodnje u akvakulturi od čak 53 posto u količini te 45 posto u vrijednosti.

Dodala je i kako je tome, uz otporne i uporne hrvatske ribare, doprinijela i podrška Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede - 272 milijuna kuna uslijed posljedica pandemije koju koristilo više od 800 poduzetnika, ali i isplaćenih 1,58 milijardi kuna potpore za ulaganja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

image

Degustacije plodova mora jedan su od najatraktivnijih dijelova sajma

Kada je riječ o perspektivi, ove je godine Vlada je donijela i 666,5 milijuna kuna vrijedan Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine, za sektore ribarstva i akvakulture su u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine osigurana sredstva vrijedna 2,6 milijardi kuna, a ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva i akvakulture osigurana su i značajna sredstva pomoći u kontekstu rasta cijena energenata, 100 milijuna kuna u ovoj godini.

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije uz izložbene štandove ima niz stručnih predavanja i dugustacija plodova mora.

Vrata dvorane Žatika otvorena su do nedjelje u 19 sati, ulaz je slobodan.

26. travanj 2024 16:34