StoryEditorOCM

nisu bezazleneCentru za istraživanje mora stižu brojne dojave o meduzama: ‘Ne ulazite u more ako ih zapazite‘

Piše M. I.
25. kolovoza 2023. - 13:27

Centar za istraživanje mora iz Rovinja objavio je kako je u razdoblju od 17. srpnja do 22. kolovoza, prikupljeno čak 59 dojava o opažanju devet vrsta želatinoznog planktona te nekoliko dojava o opeklinama. Među opaženim vrstama, dvije su toksične za ljude te mogu uzrokovati (jake) opekline. Te su vrste bile i najčešće zapažene.

- Radi se o meduzi režnjaka vrste morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i meduzi obrubnjaka Olindias muelleri. Morska mjesečina (najčešće u nakupinama) bila je zapažena uz obale Visa, Korčule, Lastova, Lastovnjaka, Biševa, Silbe, Zadra, Molata, Iža, Ista, Premude i Lokruma. Pojedinačne jedinke vrste Olindias muelleri bile su zapažene u Premanturi, Rovinju, Ninu, Zadru, Korčuli, Ugljanu, Lošinju, a nakupine više jedinki zapažene su uz obale oko Pirovca i Funtane - objašnjavaju.

Morska mjesečina je ružičasta ili ljubičasta do narančasto-smeđa s točkicama tamnije boje. Kroz prozirni klobuk se vide spolne žlijezde u obliku četverolisne djeteline intenzivne ružičaste ili smeđe boje. Relativno je mala, sa promjerom klobuka u pravilu manjim od 10 cm, u Jadranu najčešće od 5 do 6 cm. Na rubu klobuka nalazi se 8 tentakula, koji kada su potpuno ispruženi, mogu biti dugački do 2 m. Zato se često dogodi, da kupači ne zapaze jedinku koja ih je opekla. Morska mjesečina smatra se najotrovnijom meduzom u Sredozemnom moru. Simptomi opekline se najčešće pojavljuju lokalno na mjestu kontakta. To su uglavnom kožne reakcije u obliku crvenila, boli, svrbeži, jakog osjećaja pečenja te pojave plikova. Rjeđe dolazi do komplikacija tj. do jačih alergijskih reakcija. Opekline meduze Olindias muelleri su česte u Mediteranu, ali blaže od opeklina morske mjesečine, a simptomi najčešće nestaju nakon nekoliko sati.

Meduza se prepozna po prozirnim klobukom promjera 4 do 6 cm sa 4 radijalnima kanala sa žuto-narančastim ili crvenkastim spolnim žlijezdama po cijeloj dužini. Na rubu klobuka nalaze se 2 niza tentakula, crvenkasti ili žuti primarni tentakuli s ljepljivim jastučićima i tamniji sekundarni tentakuli. Za razliku od morske mjesečine, koja cijeli životni ciklus preživi u vodenom stupu, meduze Olindias muelleri danju borave na morskoj travi ili makroalgama, a nakon zalaska sunca postaju aktivne i plivaju u vodenom stupcu. Zato ih uočavamo u plitkim zatvorenim uvalama s gustim livadama na morskom dnu, najčešće u toplijem dijelu godine.

- Zaštita protiv opeklina meduza ne postoji. Savjetujemo, da se u more ne ulazi kad su morske mjesečine zapažene. Ukoliko se u more ipak ulazi, potrebno je zaštiti se odjelom iz lycr-e ili neoprena te držati lice iznad vode. U slučaju kontakta, mjesto opekline nužno je isprati morskom vodom (ne slatkom) i nježno sastrugati zaostalo tkivo meduze s kože. Hladite mjesto opekline ledom (ali ne direktno na kožu) i nanosite preparate koji hlade i umiruju kožu. U slučaju težih simptoma i komplikacija savjetujemo liječničku pomoć - savjetuju.

Morska mjesečina je holoplanktonska vrsta, što znači da cijeli životni ciklus preživi u vodenom stupu. Brzo i aktivno pliva, ali njezina pojava, kako što je svojstveno svim planktonskim organizmima, najviše ovisi o morskim strujama, plimi i oseci te vremenskim prilikama. Stoga je vrlo teško predvidjeti točne lokacije i vrijeme pojavljivanja.

29. travanj 2024 01:48