StoryEditorOCM

oprez!Meduza Pelagia pojavila se na području Poreča: ‘Izbjegavajte kontakt, otrovne su i jako peku‘

Piše M. I.
18. listopada 2023. - 11:06

Radio Centar - Poreč objavio je upozorenje plivačima da su se meduze Pelagia pojavile na području Poreča.

- Nakon Rovinja, meduze Pelagia stigle u Poreč, plivači oprez!

U proteklih desetak dana, stanovnici obalnih područja Istre suočili su se s neočekivanom pojavom meduza Pelagia. Nakon što su prvo uočene kod Crvenog otoka u Rovinju, ove iznimno peckajuće meduze su danas viđene i u Poreču na Brulu.

Ove meduze su poznate po tome što jako peku i ostavljaju plikove i tragove na koži duže vrijeme, stoga plivači trebaju biti oprezni.

Mnogi "stariji" građani na području Poreča sjećaju se vremena sedamdesetih i osamdesetih godina kada su ove meduze vladale obalom, čineći gotovo nemogućim ući u more bez straha od opeklina.

Meduze Pelagia su obično male, okrugle i prozirne, a mogu biti i ljubičaste ili ružičaste boje. Njihov opasni dio su tentakli, koji su prekriveni sitnim žarnicama koje luče otrov. Ovaj otrov može izazvati bol, svrbež, osip i druge simptome kod ljudi koji su u kontaktu s njima.

Plivačima se savjetuje da budu iznimno oprezni i izbjegavaju svaki kontakt s ovim meduzama. U slučaju kontakta, preporučuje se temeljito isprati zahvaćeno područje hladnom vodom te potražiti medicinsku pomoć ako se simptomi pogoršaju ili postanu ozbiljni, javljaju.

image

Meduza Pelagia

Facebook
image

Meduza Pelagia

Facebook
29. travanj 2024 01:46