StoryEditorOCM

jeste li znali?Dizanje i spuštanje mora ne javlja se istovremeno na čitavom Jadranu. Kod Trsta razlika iznosi 90 cm, u srednjem dijelu oko 40, a u južnom 25 do 30

Piše OM
28. srpnja 2021. - 14:15

Snaga valova i zaštrcavanje kapljicama morske vode, u gornjim obalnim horizontima utječe na ekološke prilike i rasprostranjenost organizama, objavio je Aquarium Pula na svojoj Facebook stranici.

Valovi se obično najprije razbijaju na području plime i oseke (tzv. mediolitoralna stepenica), tako da prvi pojas morskog litorala (tzv. supralitoralna stepenica) zahvaćaju već vrlo oslabljeni.

Ovo periodično dizanje i spuštanje razine mora (dvaput u jednom danu, svakih šest sati), nastaje usljed privlačne sile Mjeseca i Sunca.

Budući da je Jadran zatvoreno more, u njemu nema velike visinske razlike između plime i oseke; kod Trsta ta razlika iznosi 90 cm, u srednjem dijelu oko 40 cm, a u južnom 25 do 30 cm, dok u nekim zaljevima i kanalima sj. Amerike doseže i do 15,5 m.

Dizanje i spuštanje površine mora ne javlja se istovremeno na čitavom Jadranu; val plime zaokružuje obale Jadrana u istom smjeru kao i njegova struja! 

Struja istočnog dijela Jadrana, zbog svoje razvedenosti, ubraja se među spore morske struje (cca 7 km/dan), dok je na istočnoj strani znatno brža te prevaljuje dnevno i do 14 km/dan, a najbrža je (i do 4x brža od istočne strane) uz zapadnu obalu Otrantskog tjesnaca. Brzina struje veća je zimi nego ljeti, a s dubinom znatno opada.

image
Oseka u Ninu
Jure Mišković/Arhiv/Cropix
26. travanj 2024 16:22