StoryEditorOCM

Bitka za milijardeDogovor je pri kraju: Frontline uskoro postaje najveća tankerska kompanija na svijetu?!

Piše OM
7. listopada 2023. - 12:06

Najveća vijest u brodarstvu ovog tjedna, dogovor kojim se konačno privodi kraju bitka za tankerskog diva Euronav, dočekana je pozitivno među analitičarima, prenosi Pomorac.hr.

Obitelj Saverys i John Fredriksen jučer su izvijestili kako namjeravaju okončati dvogodišnju bitku za kontrolu nad Euronavom, pri čemu bi Frontline pod kontrolom Johna Fredriksena mogao, u skladu s odobrenjem regulatora i dioničara, preuzeti 24 Euronavova VLCC-a za 2,35 milijardi dolara u zamjenu za odustajanje od njegovih agresivnih manevara preuzimanja kompanije.

Prema sporazumu, Frontline i Fredriksenov investicijski nositelj Famatown pristat će prodati sve svoje dionice Euronava, ukupno 26,12%, Saverysovoj Compagnie Maritime Belge (CMB) po cijeni od 18,43 USD po dionici. Nakon toga slijedi javna objava dionica po istoj cijeni, čime će se Euronav privatizirati.

Ako se dogovor provede, Euronavu će u floti ostati ukupno 18 VLCC-a i 24 suezmaxa, dok će Frontline postati najveća javna tankerska kompanija. Kapacitet Frontlineove flote skočit će za nevjerojatnih 58%, na 19,7 milijuna tona.

Bit će zakazan poseban sastanak na kojem će dioničari glasovati o predloženoj prodaji 24 VLCC-a Frontlineu i stjecanju dionica Fredriksena od strane CMB-a.

06. svibanj 2024 01:37