StoryEditorOCM

eSAILNorveško-španjolska suradnja usmjerena prema inovativnim jedrima na tankerima

Piše M. I.
20. kolovoza 2023. - 18:00

Norveška brodarska kompanijom Odfjell u partnerstvu s bound4blueom, španjolskom tvrtkom koja razvija tehnologije pogona snagom vjetra, najavila je povijesnu prekretnicu. Kako prenosi pomorac.hr, planiraju na chemical tankeru u vlasništvu norveške kompanije po prvi put u povijesti ugraditi sustav tzv. "usisnih jedara" (suction sail), poznat i kao eSAIL. Bit će to prvi tanker na svijetu koji će koristiti ovu vrstu tehnologije.

Sustav eSAIL, opisan kao "usisno jedro", temelji se na upotrebi debelog aerodinamičkog profila i "pametnog" sustava usisavanja zraka za povećanje učinkovitosti propulzije. Kako navode, ovaj sustav proizvodi sedam puta veći uzgon od krila aviona. Tehnologija će se koristiti za smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnih tvari.

Ovaj potez dio je Odfjellovih ciljeva postizanja dekarbonizacije, što je rezultiralo smanjenjem emisija ugljika od 51% u usporedbi s prosječnim vrijednostima iz 2008., prema Odfjellovim podacima.

"Ovaj projekt označava još jedan korak u našoj predanosti dekarbonizaciji. Kao prva tankerska kompanija koja je testirala suction sail tehnologiju, dokazujemo naše inovativne sposobnosti i predanost održivijem pomorskom sektoru", rekao je Odfjellov potpredsjednik u sektoru tehnologije Erik Hjortland.

Instalacija ovog sustava na Odfjellov chemical tanker trebala bi biti dovršena 2024. godine.

03. svibanj 2024 15:06