StoryEditorOCM

14. kolovozaDruga strana drvene brodogradnje: u Betini se otvara izložba ‘Žene kalafata‘

Piše OM
12. kolovoza 2023. - 11:12
Protagonistice izložbe su žene koje su cijeli svoj život posvetile mužu brodograditelju i vođenju kućanstvaNikša Stipaničev/Cropix

U ponedjeljak 14. kolovoza, s početkom u 20 sati, u Muzeju betinske drvene brodogradnje otvorit će se izložba "Žene kalafata".

Kazivanja žena betinskih brodograditelja druge polovice 20. stoljeća otkrivaju drugu stranu brodogradnje, onu koja se krije iza porinutih brodova, iskrivljenih madira i zabijenih brageta.

Protagonistice izložbe su žene koje su cijeli svoj život posvetile mužu brodograditelju, vođenju kućanstva, brizi o djeci, starijima i nemoćnima članovima obitelji, ali i radile u polju, ugostiteljstvu, uslužnim djelatnostima, organizirale kanate, pospremale i vodile računa o svemu što se događalo u pozadini gradnje drvenog broda. Te iste žene, odgajane u skladu s tradicijskim vrijednostima i odrasle u polju radeći na zemlji, doživjele su transformaciju društva u kojem su došle u mogućnost zaraditi vlastiti novac, iskazati svoje mišljenje i postati dijelom javnog života.

Izložbu će, uz ravnateljicu Katu Šikić Čubrić, otvoriti i prigodnu riječ - dvije reći i Karmen Turčinov, vanjska suradnica Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, autorica doktorskog rada u kojem propituje ulogu žena u tradicionalno patrijarhalnim odnosima u kulturi Murtera i Kornata od polovine XIX. do polovine XX. stoljeća.

image

Plakat izložbe

Muzej betinske drvene brodogradnje
28. travanj 2024 18:57