StoryEditorOCM

Dlan i vesloNekada su veslale iz potrebe, sada iz gušta: Mačkove mace pobjednice su betinske ženske regate

Piše Jordanka Grubač Granik/Šibenski.hr
8. kolovoza 2023. - 14:14

Nekad su veslale iz potribe, a sad iz sporta.

To bi bio u najkraćem opis ženskog veslanja u Betini ali i drugdje, ali...veslaju one ponekad i danas kad je potriba a osim toga zar potriba nije i podsjećanje na tradiciju, njeno čuvanje, pa onda malo sporta i zabave, a i natjecanje im je, kao što se zna, prilično žestoko...

Sve to i ove je godine obilježilo žensku veslačku regatu Dlan i veslo koja se u obnovljenoj formi održava dvanaesti put, dočim je izvorno započela s prvim održavanjem Dana brganje daleke 1971. godine.

Po pravilima, veslalo se u betinskim gajetama, posadu su činile četiri veslačice i kormilarka.

image
Igor Turčinov

Startalo je deset posada- dakle nešto manje nego inače.

Evo kako to objašnjava sudac regate Siniša Mikin:

-Imali smo manje posada jer su nam neke veslačice rodile, a neke tribaju roditi, tako smo na ovu stranu bili manjkavi ali smo na drugu stranu zadovoljni jer će nam stasati neke nove snage, neke nove veslačice, neka dice!

U tih deset posada veslale su: Mačkove mace na brodu MU 229 Godulica, zatim Cool Bebe na brodu TI 61 Kalamita iz Jezera, Tišnjanke na brodu TI1 Tišnjanka, Balegarke na brodu TI 1685 Balegarka, Ekipa za ne bit doma na brodu MU 612 Baba Tone, A nu na brodu MU 41 Jaka, Tribunjske ješke na brodu VD 1256 Tribunjska ješka, Bisnichine na brodu TI 374 Mala Mare, Betinske Barbie na brodu MU 1813 Prvinka, Ekipa u zadnji tren, MU 735 Mare.

image

Veslačice betinske regate

Igor Turčinov

Start je bio upravo idealan jer je izbonacalo, a moglo bi se reći i da je regata sasvim iznenada postala- noćna.

Uglavnom po bonaci cure su dobro upirale na stazi dugoj 800 metara. Sve su bile jedna drugoj po krmi, veslalo se, kaže sudac Mikin, na radost veslačica i na radost publike i navijača, a pobjedu su odnijele- Mačkove mace.

Na dodjeli je bilo prilično veselo, kao i uvijek. Pobjednice su se uslikale sa svojim Mačkom- kalafatom Nikolom Papešom koji im uvijek lijepo priredi taj često pobjednički brod, Godulicu.

Pitaj Boga šta on to napravi s brodom i veslima, ali su ipak, sve mi se čini, najvažniji dlanovi posade...

Druge su u cilj ušle Cool Bebe, Jezerke na Kalamiti, a treće su pak bile Tišnjanke na Tišnjanki.

Organizatori u TZ Betina, odnosno direktorica Ana Mijat posebno spominje i hvali dolazak na regatu Tribunjskih ješki, i posadu Betinske Barbie jer su bile najmlađe sudionice.

image

Betinske Barbie - najmlađe veslačice na regati

Igor Turčinov

Biće se i one rađale kako je stasao Dlan i veslo...

A onda je poslije ceremonije proglašenja i dodjele priznanja sve nastavljeno feštom i koncertima na Trgu na moru i, naravno- vatrometom.

Betina sad hita ususret regati na latinsko idro, Za dušu i tilo najavljuju za nedjelju 20. kolovoza.

image

 

 

Igor Turčinov
image

 

 

Igor Turčinov
image

Mali predah

Igor Turčinov
29. travanj 2024 02:30