StoryEditorOCM

Nagrada za trudEko grupa ‘Zdravo more‘ Pomorske škole Split gostovala u Europskom parlamentu

Piše M. I.
23. listopada 2023. - 12:19

Da se svaki trud nagradi, dokazuju učenici Pomorske škole u Splitu! Nakon zavidne medijske vidljivost na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini eko grupa "Zdravo more" Pomorske škole (istoimeni projekt) ovaj se put može pohvaliti uspjehom i na međunarodnoj razini. Oni su, naime, posjetili Strasbourg i sudjelovali u radu simulirane sjednice za mladež Europskog parlamenta-

Na sjednici učenici Pomorske škole su sudjelovali u temi "Zaštita demokracije i osnovnih prava u Europi" i različitim podtemama iznosili vlastite stavove i vizije (debate sa srednjoškolcima iz ostalih dijelova Europe) u cilju razumijevanja važnosti demokracije.

Poruka je Europskog parlamenta i institucije Euroscola koja pri EU Parlamentu promiče ideju demokratičnosti i demokracije među mladima Europe biti širokogrudan i otvoren za prihvaćanje različitosti.

- Predstavljajući svoju zemlju učenici Pomorske škole Split dokazali su da naša omladina to zasigurno je! Poruku institucija, ali i vlastita iskustva te zaključke o ravnopravnosti spolova, važnosti glasanja putem izbora itd. prenosit će svojim školskim kolegama. Ali i svim pratiteljima putem učeničke stranice @zdravomore.eko na koju su jako ponosni - javila nam je prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi koja je s profesoricom engleskog i talijanskog jezika Željanom Viđak Miletić povela 6 učenica i 18 učenika.

Temelji su nastajanja eko grupe u usvojenim znanjima i vještinama učenika stečenim kroz dodatnu terensku nastavu, realizaciji brojnih izvannastavnih aktivnosti i provedbi više školskih projekata za vrijeme slobodnog vremena učenika. Učeničke su aktivnosti i projekti objedinjeni pod imenom eko grupe "Zdravo more".

Nakon tri godine postojanja eko grupa je 2023. godine osvojila titulu najboljeg srednjoškolskog eko projekta Republike Hrvatske (natječaj EkoLucija; srednja.hr) i nagradu - sudjelovanje u simuliranoj sjednici za mlade Europskoj parlamenta.

Jedna je od zanimljivosti i sastav grupe. Njezini su članovi licencirani ronioci svih smjerova škole i "dronaši" koji podvodnim dronovima i GoPro kamerom istražuju, prate i bilježe stanje mora i živi svijet podmorja. "Dronaši" su nositelji školskih projekata, a članovi ove podgrupe isključivo su učenici ribarsko-nautičkog smjera. Jedinstveni su i zbog toga što se četverogodišnji ribarsko-nautički smjer u našoj zemlji može pohađati jedino u Pomorskoj školi Split.

image

Pomorska škola Split

29. travanj 2024 03:33