StoryEditorOCM

valFrancuska surađuje s Italijom u migrantskoj krizi: Gotovo 7000 migranata stiglo u tjedan dana na Lampedusu

Piše Hina
16. rujna 2023. - 13:00

Francuska je u petak pristala surađivati s Italijom kako bi dobila potporu EU-a za obuzdavanje vala migranata koji su preplavili otok Lampedusu, a UN i njegova agencija za izbjeglice pozvali su Europsku uniju da raspodijeli zadaću zbrinjavanja migranata i tako rastereti granične države.

Gotovo 7000 migranata stiglo je ovaj tjedan na talijanski otok Lampedusu, više nego otok ima stanovnika.

Migrante se postupno prevozi na Siciliju brodom i zrakoplovom. U petak ih je u prihvatnom centru bilo 3800, a službeno može primiti 400, po talijanskom Crvenom križu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je novinarima: "Želim našim talijanskim prijateljima potpuno iskreno reći da vjerujem da je odgovornost Europske unije, cijele Europske unije, da bude uz Italiju.

Njegov ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u tvitu da je razgovarao sa svojim talijanskim kolegom, dodajući: "Dogovorili smo se surađivati u sklopu Europske unije u predstojećim satima kako bismo jako pojačali prevenciju polazaka imigranata i borbu protiv krijumčara ljudi."

Migrantska kriza politički je problem za talijansku desničarsku premijerku Giorgiju Meloni koja je obećala suzbiti imigraciju.

Gotovo 126.000 migranata stiglo je ove godine u Italiju, gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Lampedusu je u petak posjetila Marion Marechal, nećakinja francuske desničarske čelnice Marine Le Pen.

Meloni je pomogla EU-u da postigne sporazum s Tunnisom u srpnju o obuzdavanju migracija u zamjenu za novac, ali on još nije proveden u djelo. Sporazum s Turskom 2016. omogućio je smanjenje broja migranata koji su pristizali preko te zemlje.

UNHCR se pridružio pozivima glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da EU raspodijeli teret zbrinjavanja migranata i prihvata onih koji dobiju izbjeglički status.

"Jednostavno ne može biti da migrante na dulji rok zbrinjavaju granične države kao što je Italija u koje oni prvo stižu... Mislimo da je sada vrijeme da druge države, druge regije pokušaju podržati Talijane i ljude na Lampedusi", rekao je glasnogovornik UNHCR-a u Ženevi Matthew Saltmarsh.

image
AFP
28. travanj 2024 10:12