StoryEditorOCM

podaci policijeIlegalni dolasci migranata preko Mediterana gotovo udvostručeni u odnosu na prošlu godinu

Piše Hina
15. rujna 2023. - 10:57

Ilegalni dolasci migranata u Italiju središnjom sredozemnom rutom iz Sjeverne Afrike narasli su na 114.300 od siječnja do kolovoza, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine, objavila je u četvrtak europska granična policija Frontex.

Tunis i Libija polazišne su luke za tisuće migranata koji prelaze Sredozemno more središnjom rutom do Italije.

Tim jako opasnim putem stigla je "polovica svih ilegalnih migranata u EU ove godine", navodi agencija za europsku graničnu i obalnu stražu.

Migranti koji stižu središnjom mediteranskom rutom uglavnom su stanovnici Bjelokosne obale, Egipta i Gvineje.

"Migrantski pritisak na toj ruti mogao bi biti se nastaviti idućih mjeseci, jer krijumčari spuštaju cijenu prijevoza za migrante koji polaze iz Libije i Tunisa s obzirom na divlju konkurenciju između kriminalnih supina", navodi Frontex u priopćenju.

Više od 2.000 ljudi poginulo je ili nestalo od početka godine u pokušaju prelaska mora, navoddii Međunarodna organizacija za migracije (IMO).

Talijanska vlada objavila je u četvrtak da je gotovo 126.000 migranata stiglo na talijansku obalu od početka godine, u odnosu na 66.000 u istom razdoblju lani.

Europska unija potpisala je u srpnju partnerstvo s Tunisom kako bi se smanjio migrantski pritisak iz te zemlje u zamjenu za više stotina milijuna eura pomoći.

Taj je sporazum kontroverzan jer je sklopljen s vlastima koje sve više naginju autoritarnosti, ali i zbog izvješća o zlostavljanju migranata koji u Tunis stižu iz subsaharske Afrike.

Kritike su se udvostručile u četvrtak kada su vlasti u Tunisu odbile dopustiti izaslanstvu europskih zastupnika ulaza u zemlju.

Smješten tek 150 kilometara od obale Tunisa, maleni talijanski otok Lampedusa na posebnom je udaru i u četvrtak je objavljeno da je u je proteklih 48 sati stiglo više od 7.000 migranata.

28. travanj 2024 00:23