StoryEditorOCM

unosan biznisSkrivenim porukama protiv lopova: francuski uzgajivač kamenica smislio način kako da suzbije krađu školjki

30. prosinca 2021. - 08:14

Nakon što su mu ukradene tri tone kamenica, francuski uzgajivač školjki Christophe Guinot smislio je način kako da suzbije krađu: u školjke sad ubacuje skrivene poruke koje pomažu policiji da lakše uđe u trag kradljivcima.

Otkad je 2016. počeo prakticirati ovu metodu, kaže da krađe nije bilo. 

Kamenice su unosan biznis: u slavnom restoranu Chez Francoise u centru Pariza porcija od 6 kamenica visoke kvalitete stoji 24 eura. 

Najveća potražnja za kamenicama je u doba blagdana, a to je i doba najčešćih krađa.

Guinot uzgaja kamenice u laguni blizu francusko-španjolske granice. Školjke se uzgajaju u kavezima-pergolarima koji su žicama privezani za metalni okvir kako ne bi otplutale. Kradljivci dođu brodom te ih izvuku iz mora.

image
Ilustracija/AFP

S problemom krađe bori se tako što u praznu kamenicu umetne svitak s porukom, ponovno zalijepi školjku te je položi u pergolar. Na svitku stoji poruka za nalaznika: osvojili ste kamenice u iznosu vlastite kilaže, a nagradu možete podignuti kod Guinota.

Tada bi svakome tko bi došao po nagradu postavio pitanje gdje je nabavio kamenice. Ako nalaznici odgovore da su ih nabavili na mjestu koje Guinot ne opskrbljuje školjkama, policiji bi to olakšalo posao. 

Drugi uzgajivači također su, slijedeći njegov primjer, počeli ubacivati poruke u školjke. Zasad nitko nije došao po Guinotovu nagradu, no kaže da su susjedna uzgajališta već podijelila nekoliko dobitaka. U nekolicini slučajeva pokazalo se da su dobitnici kupili ukradene kamenice, o čemu je obaviještena policija.

Riječ o porukama se proširila, što je počelo odbijati kradljivce: prema podacima francuskog Ministarstva unutarnjih poslova, nakon 19 slučajeva krađe na tome području 2017., u 2020. godini nije zabilježen nijedan.

23. travanj 2024 08:05